Høyre: Nord-Norge skal bli én region

Nord-Norge blir slått sammen til en region -kanskje to.. (Foto: Trond Henningsen/Wikipedia)
Regjeringspartiene er nå enige om regionreformen. Nord-Norge skal bli én region, men det åpnes også for to store regioner i nord dersom det ikke er mulig med full sammenslåing.

Regjeringspartiene er nå enige om regionreformen. Nord-Norge skal bli én region, men det åpnes også for to store regioner i nord dersom det ikke er mulig med full sammenslåing.  

Høyres stortingsrepresentanter i nord sier i en felles uttalelse at dette er nødvendig for å kunne overta statlige oppgaver innen områder som samferdsel, kultur og regional næringsutvikling. "Nå får Nord-Norge en ny mulighet" heter det.

- Det viktigste med denne reformen er at vi setter oss ned og blir kjent med hverandre, for det er store forskjeller i landsdelen, men også internt i dagens fylker, det er noe jeg merker godt når jeg reiser rundt og snakker med folk og næringsliv i Nordland, sier Margunn Ebbesen, stortingsrepresentant fra Høyre. Hun er klar på at nå må Nord-Norge tenke framover, som én landsdel. 

- Det som nå er vedtatt er at Nord-Norge skal bli én region, men det er også åpning for at det kan bli to store regioner. Det betyr for eksempel at å flytte litt av Nord-Troms inn i Finnmark ikke er nok til å bli en stor region, slår hun fast. 

- Hvor kan det være aktuelt å dele da? 

- Ut fra de tilbakemeldingene jeg har fått er det en mulig løsning å dele ved Tysfjorden, men dette er ikke noe som er bestemt ennå, sier Ebbesen og understreker at det primære målet er å samle landsdelen til én region. 



Det er sagt at de nye regionene skal få overført oppgaver og makt fra sentralt hold, og Høyre formulerer oppgavene som er aktuelle å overføre på denne måten:  

Infrastruktur: Ansvar for tilskudd til private lufthavner, kjøp av innenlandske flyruter, statlige fiskerihavner, koordingering av utbygging av digital infrastruktur. 
Næringsutvikling: Regionene skal ha en tydeligere rolle overfor virkemiddelapparatet for næringsutvikling, og en harmonisering av den regionale organiseringen av disse aktørene. Økt ansvar for behandling av akvakultursøknader, videreføring av regionale forskningsfond, forsøksordning med ansvar for regionale næringsprogram for landbruket. 
Utdanning og kompetanse: Ansvar for samordning av behov og tilrettelegging for etter- og videreutdanning. Videre vil de nye regionenes ansvar bli vurdert i pågående politiske prosesser, herunder ansvaret for offentlige fagskoler, ansvar og rolle innen kvalitetutviklingstiltak i grunnopplæringen, og hvilken rolle regionene skal ha i regionale kompetansestrategier overfor Universitet- og høyskolesektorens "Råd for samarbeid med næringslivet".
Det tas sikte på overføring av ansvar for tilskudd innen kulturområdet og ansvar for kulturinstitusjoner med et regionalt nedslagsfelt. 
Det foreslås å overføre fylkesmannens ansvar og rolle innen friluftsliv, og deriblant tas det sikte på å overføre ansvar for statlig eide og sikrede friluftsområder. 
Det foreslås en betydelig overføring av oppgaver og ansvar fra Riksantikvaren innen kulturminneområdet.
Det skal vurderes om regionene kan ta en sterkere rolle i integreringsarbeidet, gjennom de oppgavene og det ansvaret de har i dag.
Det vil vurderes egne bestemmelser for regionenes medvirkning ved beslutninger om lokalisering av statlige arbeidsplasser. 



I avtalen som er framforhandlet mellom regjeringspartiene får regjeringen jobben med å sette i gang en prosess som skal avklare om Nord-Norge skal samles til én region, eller deles i to regioner.

Saken skal så behandles i kommunalkomiteen etter påske, men før det skal Høyres stortingsrepresentanter ha tett dialog med politikere og næringsliv i nord for å finne ut hva som er mest hensiktsmessig for landsdelen, og hvor eventuelle grenser skal gå. 


Arbeiderpartiets Cecilie Myrseth kaller forslaget useriøst.





Nøkkelord