Høyesterett avgjør eiendomsretten til Stjernøya

Høyesterett skal avgjøre eiendomsretten til Stjernøya i Finnmark. (Kart: Google)
To reindriftsgrupperinger mener de har eiendomsrett til store deler av Stjernøya i Finnmark, nå skal Høyesterett avgjøre saken.


To reindriftsgrupperinger mener de har eiendomsrett til store deler av Stjernøya i Finnmark, nå skal Høyesterett avgjøre saken. 

De to reindriftsgrupperingene, Stjernøy reinbeitedistrikt og Saragruppen, krever begge eiendomsrett til deler av Stjernøya etter flere hundre års bruk, skriver NRK

To rettsinstanser har så langt sagt at reindrifta har opparbeidet seg bruksrett men ikke eiendomsrett. I dag starter saken i Høyesterett. Det er første gang at Høyesterett skal behandle en sak fra Utmarksdomstolen for Finnmark. 

Stjernøya er mineralrik, og Sibelco Nordic driver nå uttak av nefelinsyenitt i ei gruve som har vært i drift siden 1961. 

Reinbeitedistriktet og Saragruppen har ulike utgangspunkt for å kreve eiendomsrett, skriver NRK. Reinbeitedistriktet på sin side krever eiendomsrett til ca 85 prosent av Stjernøya fordi de har brukt området som sommerbeite fra 1960. Familiene i Saragruppen har en lengre historie på Stjernøya og hevder de har en kollektiv eiendomsrett til ca en tiendedel av arealene fordi de har brukt det fra 1860-tallet og fram til 1992. I følge prosessfullmektig Andreas Larsen har de en egen rettsoppfatning av å være eier, skriver NRK. 








Nøkkelord