Hovedstad blir forhandlingsnøkkel

Tomas Norvoll vil ha samtaler, og Cecilie Myrseth sier ja, men bak lurer det store spørsmålet: Hvilken by skal få hovedstaden i en eventuelt ny region av Nordland og Troms?
Spørsmålet om hvilken by, Tromsø eller Bodø, som blir regionhovedstad vil bli en nøkkelfaktor i forhandlingene om en stor, ny region av Troms og Nordland.


Spørsmålet om hvilken by, Tromsø eller Bodø, som blir regionhovedstad vil bli en nøkkelfaktor i forhandlingene om en stor, ny region av Troms og Nordland.

Det blir ikke sagt høyt av noen, men bak invitten fra fylkesrådsleder Tomas Norvoll til hans kollega Cecilie Myrseth i Troms, om å innlede forhandlinger om en intensjonsavtale, ligger det en klar forutsetning: Hovedstaden i den nye regionen må bli Bodø. 

Dumt med ultimatum

Etter hva High North News erfarer er ikke den politiske ledelsen i Nordland fylkeskommune innstilt på å forhandle om innhold i den mulige regionen dersom man ikke lander dette spørsmålet ganske tidlig. 

Cecilie Myrseth har allerede takket ja til invitasjonen fra Norvoll, men samtidig understreket at hovedstadspørsmålet må stå åpent. Myrseth advarer mot å starte noen forhandling med ultimatum, og viser til den ferske budsjettstriden mellom regjeringen og støttepartiene i Stortinget.

Tyngdepunkt og geografi

Men, sies det i Nordland, en ny region skal selvsagt ikke dreie seg om utvikling av Bodø eller Tromsø, og heller ikke om å flytte funksjoner fra den ene byen til den andre. En ny region må ha som mål å utvikle hele regionen, alle byene og lokalsamfunnene. 

I Nordland tror man det er forståelse i Troms for at Bodø blir kjørt frem som hovedstad. "Det er bare å se på tyngdepunkt for befolkning og senterpunkt geografisk. De spenningene man allerede har internt i Nordland er selvsagt noe av bagasjen man har med seg inn i forhandlingene," sies det i kulissene - med klar henvisning til hvordan den viktige Helgelandsregionen vil oppfatte det, dersom Tromsø velges som hovedstad for den nye regionen. 

Nordland og Troms er håndterbart

Fylkesrådlederen i Nordland, Tomas Norvoll, har gjennom hele debatten vært klar på at hele Nord-Norge blir en for stor region, og en for sprikende region, til at den kan holdes sammen på en fornuftig og funksjonell måte. Det er etter at Finnmark har sagt nei til fusjon med Troms, at den nye situasjonen har oppstått, blir det sagt til HNN. 

Også kommentaren fra HNNs redaktør, Arne O. Holm, med en sterk oppfordring om å slå sammen de to fylkene, og la Finnmark bli en selvstendig tiltakssone, har etter sigende vært en av triggerne til den nye invitasjonen fra fylkesrådet i Nordland.

Greit med frivillighet

Eirik Sivertsen, Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet og Nordland, har ingen særskilte innvendinger mot at de to fylkene eventuelt slår seg sammen, så lenge det skjer på frivillig basis. 

- Vi har vært, og er, mer opptatt av innholdet i regionreformen, at Regjeringen forteller hva den ønsker at regionene skal stelle med, enn av antallet regioner. Men vil fylkene slå seg sammen, så er det helt ok for meg. 

Svære avstander

Odd Henriksen, som representerer Høyre i nasjonalforsamlingen, sier at bare én region i nord vil være et gigantisk område. 

- Jeg er opptatt av hvordan vi skal klare å holde på kompetansemiljøene våre i en region med få mennesker og enorme avstander. Det ser jo heller ikke ut til at det er så mye som flyttes ut i regionene heller. Når så mye er sagt synes jeg det er prisverdig at de nå setter seg ned og snakker sammen, sier Henriksen, som legger til at han selv har vært mer opptatt av å skape store og robuste kommuner enn av antall regioner.



Nøkkelord