HNN i nytt internasjonalt nyhetssamarbeid

International Arctic media met in Reykjavik, Iceland to launch Arctic Now. From left: Krestia DeGeorge (Alaska Dispatch News), Kevin McGwin (The Arctic Journal), Atle Staalesen (The Independent Barents Observer), Alice Rogoff (initiativtaker), Kristinn Thorleifsson (Mbl.is/Iceland Monitor), Linda Storholm (High North News). (Photo credit: Thomas Nilsen)
Gjennom nyhetsplattformen Arctic Now vil High North News satse på å nå enda flere internasjonale lesere. – Vi har vært med på å utvikle en ny nettavis som gjør at også russiske og kinesiske lesere skal få våre nyheter på sitt eget språk, sier redaktør Arne O. Holm i High North News.

Gjennom nyhetsplattformen Arctic Now vil High North News satse på å nå enda flere internasjonale lesere. – Vi har vært med på å utvikle en ny nettavis som gjør at også russiske og kinesiske lesere skal få våre nyheter på sitt eget språk, sier redaktør Arne O. Holm i High North News.

Nyhetsplattformen Arctic Now skal levere nyheter og analyse fra nordområdene og Arktis. Iceland Monitor, Arctic Journal, Nunatsiaq News, The Independent Barents Observer, Alaska Dispatch News og High North News er med i samarbeidet, og vi jobber fra både USA/Alaska, Island, Grønland, Canada og Norge, noe som gir nyhetsdekningen en unik bredde.  

- Nå rett etter lanseringen kan du lese Arctic Now helt gratis, men i løpet av kort tid blir innholdet kun for betalende abonnenter. Dette samarbeidet mellom nyhetsaviser i Arktis om en betalingstjeneste, er et svar på den internasjonale interessen for det som skjer i nord. Denne interessen finnes langt utenfor de deler av verden som ligger i Arktis. Samtidig fortsetter High North News som en selvstendig og åpen nyhetsavis, med egne utenlandskorrespondenter og et journalistisk samarbeid med andre nyhetsaviser i nord, sier Arne O. Holm.
Vår redaktør Arne O. Holm presenterte High North News for medieinteresserte under lanseringen av Arctic Now. (Foto: Linda Storholm)
Vår redaktør Arne O. Holm presenterte High North News for medieinteresserte under lanseringen av Arctic Now. (Foto: Linda Storholm)
- Folk vil betale

Arctic Now er altså for dem som vil betale for det. Leserne vil også få tilsendt eksklusive nyhetsbrev som holder dem oppdatert på nyheter fra nordområdene.

- Jeg tror nyheter og analyser fra Arktis er så attraktivt at folk er villige til å betale for det. Spesielt om de får det på sitt eget språk, sier Alice Rogoff, publisher i Alaska Dispatch News, og initiativtaker til dette unike samarbeidet.

Og språk er et stikkord, for planen er at Arctic Now relativt raskt skal publiseres også på russisk og kinesisk, og dermed åpne grensene til mange potensielle abonnenter.


Mer enn kald og eksotisk

For High North News kommer lanseringen av Arctic Now som et nytt skritt i en økt satsing på internasjonalt partnerskap. Under Arctic Circle Assembly i Reykjavik inviterte avisene som er med i samarbeidet til en presentasjon av Arctic Now. Publikum ville gjerne høre om nyvinningen, og etter tilbakemeldingene å dømme er leserne veldig interesserte i nyheter fra nord, skrevet fra nord.

Nordområdene er ikke lenger "bare" en eksotisk og kald destinasjon, det er åsted for det mest nyvinnende innen klimaforskning, reiseliv og nye bærekraftige løsninger.  

I High North News har vi samarbeidet med Alaska Dispatch News en tid allerede, og nå er målet å profittere på nyhetssamarbeidet også økonomisk. I en tid hvor medieøkonomien er i endring over hele verden må også vi finne en inntektskilde som sikrer at det også i årene som kommer produseres uavhengig journalistikk om nord, -fra nord.
Vår korrespondent Berit Enge innleder under vårt arrangement
Vår korrespondent Berit Enge innleder under vårt arrangement "News in the North" på Capitol Hill. (Foto: Morten Jakhelln)
Arctic Now

Nettavis som publiseres i et samarbeid mellom High North News, Alaska Dispatch News, The Independent Barents Observer, Iceland Monitor, Nunatsiaq News og Arctic Journal.Skrevet med ståsted i nord

I september var High North News vertskap for arrangementet "News from the North" på Capitol Hill i Washington DC. Her deltok, i tillegg til samarbeidspartnere fra så vel Danmark/Grønland, Canada og USA, også representanter for amerikanske myndigheter, medlemmer av Kongressen, tenketanker og andre medier. Temaet var mediedekningen i Arktis, med fokus på hvilke nyheter og reportasjer som kan bidra til å belyse både politiske, næringsmessige og klimatiske utfordringer.

- Interessen blant publikum var veldig positive. Både spørsmål og innlegg fra salen viste en genuin interesse for nyheter og analyser fra nordområdene, skrevet av mennesker med ståsted i nord, sier redaktør Arne O. Holm


Økt aktualitet

Direktør Jan-Gunnar Winther fra Norsk Polarinstitutt var også til stede:

- Nettmedier som utelukkende har arktiske problemstillinger på dagsordenen er av ny dato. Med den rivende utviklingen og økende aktualiteten til Arktis, har dette blitt viktige nyhets- og analyseplattformer. Spesielt gledelig er det å se at disse nettmediene nå inngår et samarbeid. Det vil øke kvaliteten på informasjonen og muligheten for presise analyser, blant annet fordi de ulike nettmediene har ulike geografiske kjerneområder. Etablering av kompetanse om nord, plassert i nord og som samtidig har internasjonal relevans er god nordområdepolitikk, sier Winther.


Leserne nyter godt av bredden

Leserne av Arctic Now vil nyte godt av bredden i hvor vi som bidrar kommer fra, en bredde som gir bedre nyheter og analyser med ståsted i hele det sirkumpolare nord.

- Å følge utviklingen av High North News har vært hyggelig. I tillegg til det nyetablerte samarbeidet, er ambisjonene om å gi ut på flere språk og en oppmerksomhet mot utviklingen i Russland viktige innsatsområder. Jeg hadde gleden av å delta på møtet i Washington, hvor responsen fra møtedeltagerne var udelt positive, fortsetter Jan-Gunnar Winther.
Direktør Jan-Gunnar Winther, Norsk Polarinstitutt (Foto: Stina Grønbech)
Direktør Jan-Gunnar Winther, Norsk Polarinstitutt (Foto: Stina Grønbech)

En "one stop shop"


Reaksjonene fra næringslivet i Washington var også positive: Som representant for næringslivet i saker som angår USA og organisasjoner som representerer nordområdene, er det avgjørende å ha rask og effektiv tilgang til etterrettelig informasjon om Arktis, sier Linda Priebe, advokat fra Washington-firmaet Culhane Meadows og visepresident i det norsk-amerikanske handelskammeret.

Den nye Arktis-plattformen blir en spennende og omfattende "one stop shop" for de viktigste nyhetene fra Arktis. Jeg kommer til å bruke Arctic Now ofte, sier Priebe, som også er medlem av International Advisory Board, UK Polar Research and Policy Initiative.


Må høre på nordboerne

Cathleen Kelly, klimaforsker ved tankesmien Center for American Progress i Washington, var spesielt opptatt av at informasjon direkte fra befolkningen i nord er viktig for utformingen av verdens klimapolitikk:
Oppvarmingen av Arktis skjer raskt og det er lite tid igjen for å begrense skadevirkningene. Derfor må beslutningstakerne vite hva eksperter og lokalbefolkningen i nord sier om klimaendringenes innvirkning på de lokales levebrød, infrastrukturen, livet i havet og eksistensen til kystsamfunnene, sier Kelly.


Når ut til enda flere

Arctic Now er publisert på en webløsning utviklet av The Washington Post, og det jobbes nå med betalingsløsningen og utviklingen av nyhetsbrevene på flere språk som skal tilbys målgruppen. For High North News betyr det at våre nyheter produsert med ståsted i Nord-Norge når ut til et enda bredere globalt publikum –på enda flere språk.

Er du nysgjerrig på formatet, ta gjerne en titt på www.arcticnow.com!
Thomas Nilsen og Atle Staalesen fra The Independent Barents Observer under lanseringen av Arctic Now. (Foto: Linda Storholm)
Thomas Nilsen og Atle Staalesen fra The Independent Barents Observer under lanseringen av Arctic Now. (Foto: Linda Storholm)
Linda Priebe
Linda Priebe
Cathleen Kelly
Cathleen Kelly

Nøkkelord