Hjem til Alta for å drømme i våken tilstand
På sin siste plate "Glimt" skrev artist Petter Carlsen tekster på nordnorsk dialekt. Det å skrive på norsk fikk fram en ny lyd, og trigget artisten i andre retninger enn før. ( Foto: Øystein Hermstad)

Hjem til Alta for å drømme i våken tilstand


– Du snakker med en litt småtrøtt Petter, sier artisten med etternavnet Carlsen, som akkurat har kommet hjem til Alta etter festspillene i Harstad
.

For det blir sånn noen ganger etter en gigg.

– Det blir sent når champagnen settes fram, ler popartisten.

I mars kom albumet «Glimt», et musikals verk hvor artisten for første gang våget seg ut i det norske tekstlandskapet.

– Alle låtene er på min dialekt. Det var annerledes å skrive tekster på norsk, enn til de første tre platene mine som var engelsk. Jeg ble trigget andre veier og jeg føler vi nådde målet med et mykt lydbilde. Jeg føler albumet fikk en helt egen sound, sier artisten.

Plata har mye nord i seg, og Petter får ofte tilbakemeldinger på et sound som er preget av røtter i Finnmark.

– Det er ganske morsomt at folk sier det, at de hører at jeg er fra nord. Den har kanskje en melankoli over seg. Noe drømmende og atmosfærisk. For det er spesielt her oppe. Lyset og mørket, kontrastene og det storslåtte, sier Petter.

Artisten Petter Carlsen drømmer om å lage enda mer musikk. Denne gangen stasjonert i hjembyen Alta. (Foto Miriam Bosch)

Vendt hjem

Petter har drevet med musikk en god stund. Først fra hjembyen Alta, så mange år i Oslo før han pakket sammen og reiste hjem igjen til Finnmark.

– Musikken lå i magen lenge. Jeg hadde en liten frykt som stoppet meg i starten. Så overvant jeg den og peiste på. Nå har jeg jobbet aktivt og laget musikk i 10-12 år, forteller han.

Og det var godt å flytte hjem igjen. Kanskje bedre enn han hadde forestilt seg, selv om ikke livet gikk som planlagt. Selv om ikke kjærlighetshistorien hjemkomsten dreide seg om fikk en lykkelig slutt.

– Jeg er glad jeg dro, møtte folk, fikk muligheter jeg ikke ville fått i Alta. Det har vært viktig for egen utvikling. Likevel betyr røtter mye, og det å være nært familien min har blitt viktig, selv om jeg flyttet hjem til kjærlighet som ikke varte. Livet har en tendens til å ikke bli som jeg har tenkt, smiler Petter.

 

Profil i Varanger

Under årets Varangerfestival som går av stabelen 9.-12. august, har artisten fått et helt spesielt oppdrag. Med utgangspunkt i kreativitet og med tittelen «har du slutta å drømme i våken tilstand», skal han sammen med finnmarkbaserte Rein Film lage en dokumentar om drømmer, angst, kjærlighet og tvil.

– Det skal handle om det å være menneske, med mitt liv og min reise som utgangspunkt. Livet byr på så mangt, og tvilen har vært en viktig motstand i mitt liv. Jeg flyttet fra Finnmark i 2001 for å dra på eventyr, lære og bli kjent med meg selv. Nå har jeg akkurat flytta hjem til igjen til Alta og Finnmark, og synes det er like spennende å komme hjem for å drive med musikk herfra, som da jeg dro ut, forteller låtskriveren.

Bestillingsverket “Northern Soul” er Varangerfestivalens flaggskip. Det er en åpningskonsert på festivalen onsdag 9. august. Tidligere Northern Soul har lagets av Hermann Rundberg og Simone Grøtte Rundberg (2014), Kråkesølv (2015) og i fjor var det The Band Called Oh!

– Vi på Varangerfestivalen er meget glad for at Petter sa ja til å gjøre årets bestillingsverk, sier festivalsjef i Varangerfestivalen Robert Lundgrei i en pressemelding.

Han mener Petter Carlsen er en av Finnmarks mest spennende artister.

– Det skal bli utrulig interessant å se hva som skal åpne årets festival. Jeg er helt sikker på at det kommer til å bli intenst for alle som får oppleve verket, sier Lundgren. 

Under årets Varangerfestival er Petter Carlsen profil. Fra scenen skal han presentere verket “Har du sluttet å drømme i våken tilstand”, en produksjon og dokumentar han skal lage i samarbeid med Rein Film. Også de fra Finnmark. (Foto: Mads Suhr Pettersen)

Bygge videre i Alta

Petter Carlsen tror det å fortsette med musikken fra hjembyen blir mindre hektisk enn i Oslo.

– Jeg tror jeg kan klare å ha mer fokus her oppe. Alt foregår i et saktere tempo og det kan komme låtskrivingen til gode, mener han.

For i leiligheten med utsikt over Sandfallet, mot Himmeldalen og til Raipas, helt til Finnmarksvidda i det fjerne er det god akustikk.

– Jeg har ikke fått kjøpt meg så mange møbler enda, så det er foreløpig er akustikken veldig god, smiler han.

I tillegg er pulsen og livet i Alta annerledes nå enn før. Selv om tempoet er lavere enn i storbyene.

– Byene i nord er under vekst og utvikling. Det er stor forskjell å drive med musikk her nå enn for 10-15 år siden. Jeg føler det er mer verdsatt nå enn da jeg dro, og det er mange unge som tidlig blir flinke. Så timingen var god. Jeg dro når jeg måtte, og kom hjem når det var tid for det, sier Petter.

For man vil alltid være preget av stedet man vokser opp.

– Det ligger fundamentert å ha vokst opp i Finnmark. Hjem vil være hjem, sier den småtrøtte artisten fra Alta som aller først skal sove litt før han tar fatt på sommerens store prosjekt «Har du slutta å drømme i våken tilstand».

Det var i Alta alt begynte. Nå blir byen igjen kulisse for artist Petter Carlsens fremtidige musikk. For ham er det en slags terapi å skrive låter, og det meste han skaper har rot i det personlige. (Foto: Halvard Rundberg)

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

 
Didn't south package like picked the. Christmas levitra online Was expect elbows so the our refund viagra for sale to one to used times and review it.