High North News tar deg med inn i den amerikanske valgkampen

Editor in Chief Arne O. Holm and Berit Enge, HNN’s correspondent in Washington. (Photo: Linda Storholm)
High North News tar et nytt skritt ut i verden. Denne gangen inviterer vi til eksklusive møter med amerikansk politikk og næringsliv i New York og Washington. Reisen arrangeres i innspurten av den amerikanske valgkampen, og er et tilbud til de som ønsker større kunnskap om amerikansk politikk og økonomi.


High North News tar et nytt skritt ut i verden. Denne gangen inviterer vi til eksklusive møter med amerikansk politikk og næringsliv i New York og Washington. Reisen arrangeres i innspurten av den amerikanske valgkampen, og er et tilbud til de som ønsker større kunnskap om amerikansk politikk og økonomi.

Click here for English version.

High North News ved Nordområdesenteret, Nord universitet, inviterer i høst til en reise kalt "Tvers Over Havet", et dypdykk i amerikansk politikk og økonomi.
Vi planlegger avreise siste uka i september. Sammen med sjefredaktør Arne O. Holm og HNNs korrespondent i USA, Berit Enge, inviterer vi norske aktører til møter med amerikanske eksperter på sikkerhetspolitikk, næringsutvikling, økonomi og valgkamp.

Besøket finner sted bare få uker før presidentvalget, et valg som vil få stor betydning for USAs politikk i nord, og gruppen vil møte sentrale kampanjemedarbeidere på både demokratisk og republikansk side.


Stor betydning for norsk næringsliv

Mer enn noen gang har utfallet av den amerikanske valgkampen betydning for norsk næringsliv og politikk i nordområdene.

Delegasjonen skal treffe en rekke representanter for norsk næringsliv i USA, og besøke bedrifter som utvikler høyteknologiske produkter av særlig interesse for nordnorske selskaper.

USA var i 2015 fjerde største mottaker av norsk fastlandseksport. Det utgjorde 32,2 mrd kroner, høyeste nivå noensinne. Eksporten av fersk laks ble doblet fra 2014 til 2015. En rekke norske bedrifter har etablert seg i USA de siste årene, og reisen gir en unik mulighet til å bygge nettverk som kan styrke samarbeidet mellom nordnorsk og amerikansk næringsliv.

- Dette er så vidt jeg vet første gang noen med ståsted i nord legger til rette for denne type arrangement, med et program tilpasset vår egen hverdag. Siktemålet er å styrke den nordnorske kompetansen på områder som har direkte relevans for næringsutvikling og politikkforståelse i nord, sier Arne O. Holm.


Sikkerhet og etterretning

Sikkerhet i nord vil også bli et hovedtema under besøket. Samarbeidet med USA i nord er tett, militært og etterretningsmessig.
Amerikansk tenkning på dette området vil ha store konsekvenser for Norge, og delegasjonen vil møte en rekke sikkerhetspolitiske eksperter i Washington, blant annet på en rundebordskonferanse som Nordområdesenteret og High North News arrangerer i samarbeid med Atlantic Council’s transatlantiske sikkerhetsinitiativ.

High North News skal også arrangere et diskusjonsmøte på Capitol Hill, der tema vil være medias formidling av det som skjer i Arktis. En rekke internasjonale medier med nordområdefokus vil delta, og High North News arrangerer møtet sammen med våre samarbeidspartnere fra USA og Canada.


Samarbeid og nettverk

- Det vil bli et omfattende program med mange muligheter til å bygge nettverk og diskutere utviklingen i amerikansk politikk og økonomi med kunnskapsrike og sentralt plasserte kilder i valgkampapparatene, Kongressen, investeringsbanker, tankesmier og presse, sier Berit Enge, HNNs korrespondent i Washington og koordinator for programmet.

- Selv om verden har krympet med ny teknologi, er det fremdeles slik at tett samarbeid og internasjonal forståelse bygges ved at mennesker møtes. Vi i High North News vil gjerne bidra til å skape nye møteplasser for samarbeid i nord, og håper at dette programmet kan skape nye bånd - på tvers, og over havet,  sier hun.

Ta gjerne kontakt med High North News dersom du ønsker å være med, eller vil vite flere detaljer om programmet. Vi har fortsatt noen ledige plasser.


Nøkkelord