Hemmelig rapport: Iditarod må ha ny tillit for å overleve

En hemmelig rapport avslører stor risiko for verdens lengste hundeløp «Iditarod» i Alaska. – Styret har så anstrengt forhold til både hundekjørerne og sponsorer at det truer hele løpet, heter det i dokumentene.


En hemmelig rapport avslører stor risiko for verdens lengste hundeløp «Iditarod» i Alaska. – Styret har så anstrengt forhold til både hundekjørerne og sponsorer at det truer hele løpet, heter det i dokumentene.

- The Iditarod Trail Committee må forstå hvor viktig det er å reparere ødelagte relasjoner, heter det i en ni siders lang rapport skrevet av konsulent Dennis McMillian fra The Foraker Group etter forespørsel fra Iditarods hovedsponsorer.

Rapporten, som egentlig skulle holdes hemmelig og til internt bruk, er basert på en gjennomgang av Iditarod-komiteens (ITC) vedtekter, økonomiske rapporter og baserer seg på samtaler med og et spørreskjema sendt til sponsorer, styremedlemmer og hundekjørere.

Konkusjonen er nedslående; ifølge Foraker Group ser det ut til at både sponsorer og hundekjørere er i ferd med å trekke seg ut av løpet.

Kontroversen toppet seg i oktober, da Iditarod-stjernen Dallas Seaveys hunder testet positivt på et forbudt smertestillende middel etter målgangen i mars 2017. Både han og andre hundekjørere har kritisert håndteringen av hendelsen, og Seavey anmodet nylig om at flertallet i ITC-styret burde trekke seg.

Hundekjører og tidligere Iditarodvinner Dallas Seavey har gått hardt ut mot Iditarodstyret etter håndteringen av dopingsaken hvor hans hunder testet positivt. I år stiller han til start i Finnmarksløpet. (Photo: KTUU screenshot)

Manglende tillit

Undersøkelsen viser en stor enighet både blant ansatte i Iditarod-organisasjonen, hundekjørere og sponsorer om manglende retning innad i ITC. Mens alle styremedlemmene i ITC mente de skjønte sine plikter i organisasjonen, mente de fleste partnerne at de var usikre på hva disse pliktene var.

- Etter samtaler med styremedlemmer, ansatte i organisasjonen og Iditaroddeltakere viser rapporten en tydelig mangel på tillitt, noe som begrenser både trivselen og kapasiteten i ITC.  I rapporten kommer det fram at det ikke finnes noen formell protokoll som viser samhandling mellom ITC, sponsorer, hundekjørere representert i Iditarod Offiicial Finishers Club (IOFC), Iditarod Trail Race Foundation (ITRF) og de frivillige involvert i hundeløpet, skriver McMillian i rapporten.

Foraker Group laget en tilsvarende rapport for ITC for ti år siden. Allerede da var sponsorer frustrert over dårlig kommunikasjon og manglende relasjon til ITC

- Nå uttrykker de enda sterkere frustrasjon – særlig i kjølvannet av dopingsaken sist høst. Deres støtte ser ut til å avhenge av hvilken retning iditarodstyret velger å ta framover, skriver konsulenten.

Iditarod Official Finishers Club, IOFC, er den formelle stemmen til Iditarodkjørere. I et nylig møte med styret i ITC og ansatte, uttrykte IOFC mangel på tillit til ITC-styret. Rapporten viser at det nå må en formell prosess i gang for håndtere partnerskapene mellom de ulike aktørene knyttet mot Iditarod, særlig må kommunikasjonen mellom Iditarod Trail Race Foundation og sponsorer forbedres.

De fleste av ITCs inntekter kommer av sponsormidler fra store selskaper som er interessert i å bevare hundeløpet. Og skulle de frivillige forsvinne, ville dette ha overveldende konsekvenser for organisasjonen. Anbefalingene i rapporten er å generere større inntekter fra sponsorer til å bygge en bærekraftig økonomisk kapasitet.

 

Start nummer 22, Robert Sørlie, er i gang under årets Iditarod. Foto: Arne O. Holm
Mange nordmenn har reist over til Alaska for å delta i verdens lengste hundeløp. Robert Sørlie er eneste nordmann som har vunnet løpet hele to ganger. Her til start i 2014 da han kjørte inn til en 21. plass. (Foto: Arne O. Holm)

En umiddelbar plan for å overleve

I rapporten heter det at ITC-styret umiddelbart må lage en plan for å gjenoppbygge tilliten til både sponsorer og til hundekjørerne.

- Det ser ut til at ingen av disse har tillit til ITC-styret, og Foraker Group konkluderer med at både sponsorer og Iditarod Offiicial Finishers Club (IOFC) trekker seg fra å støtte og delta i løpet dersom ikke tilliten kommer på plass snarest, skriver McMillian i rapporten

Foraker Group anbefaler ITC å ha en klar strategi og en protokoll hvor de melder ifra til sponsorer og nøkkelpersoner når det forventes kontroversielle nyheter om ITC eller sporten hundekjøring, selv om ITC som ideell organisasjon ikke er forpliktet til dette.

- ITC bør ha jevnlig gjennomgang av all politikk i organisasjonen med to til tre års mellomrom. Hadde dette vært praksis, ville man raskere kunne håndtert og redusert omfanget av dagens situasjon, heter det i rapporten.

Det anbefales en jevnlig gjennomgang av regler og normer innad i organisasjonen med alle som jobber innad i løpet, samt at disse bør signere et dokument om forståelse og forpliktelser knyttet til ITCs selskapspolitikk.

- Det bør komme en større profesjonalisering av styret for å utelukke en komite-leder som står i interessekonflikt, som aktive hundekjørere eller de som er i nær familie med hundekjørere, skriver McMillian.

Dette vil eliminere seks av de ni styremedlemmene i ITC, inkludert president Andy Baker, bror til Iditarodvinner i 2011 John Baker og fem ganger Iditarod-champion Rick Swenson.

Til nyhetsavisen Anchorage Daily News skriver ITC: - ITC er takknemlig for muligheten til å jobbe med Foraker-gruppen når vi nå vurderer vår styringsstruktur.

De skriver videre at det ligger an til endringer innad i organisasjonen og at det etter 2018-løpet, hvor sikkerheten til hundekjørere og hunder er i fokus, vil komme kunngjøringer og en oppdatert plan.

 



Dette kritiseres i rapporten:

  • Sponsorer ble ikke varslet om den positive dopingtesten og regelendringer som ble gjort i forbindelse med dette i god nok tid for å kunne forberede informasjonen til konsernledere og publikum. Sponsorer ønsker ikke slike overraskelser.
  • Det var kun deler av styret i ITC som visste om de positive dopingprøvene i lang tid, slik informasjon bør være tilgjengelig for alle i styret så raskt som mulig.
  • Styret og advokater var alt for treige til å revidere politikken innad i Iditarod, og lot det gå seks måneder før dopingregelverket ble revidert og endret.
  • ITC informerte hundekjøreren som ble tatt for doping i tide, men samarbeidet ikke med hundekjøreren i etterkant. Snarere endte det med at hundekjøreren brukte muligheten til å øke mistilliten som mange hundekjørere allerede har til ITC.
  • Den kjente dopingprøven ble heller en kontrovers, som blant annet satte fart i dyrevernorganisasjoners kamp for å vise hvordan sporten utnytter hundene som deltar i løp.
  • Dette resulterte i en grasrotbevegelse for å påvirke sponsorer til ikke å støtte Iditarod økonomisk.
  • ITC har også brukt opp penger som var satt av til «dårlige tider», og brukt dem på utgifter som ikke har vært akutt. Dette har også skapt mistillit til styret i Iditarod.
  • Mangelen på tillit til ITC har skjedd over år, men ser ut til å ha økt sterkt de siste to – tre årene,
  • Da Foraker jobbet med ITC for ti år siden foreslo rådgivere at ITC måtte forbedre relasjonene til sine partnere og bli mer profesjonelle, disse relasjonene ser ut til å være enda mer anstrengt nå enn for 10 år siden.
  • Fra 1007 til 2010 skulle The Foraker Group hjelpe styret og ledelsen for å hjelpe til med å tenke nytt og finne en god struktur innad i styret. Hensikten var å finne en retning som kunne generere økte sponsorater, økt kapasitet i staben og økte premiepotter til hundekjørerne. Anbefalingene ble ikke fulgt.

Her kan du lese Iditarod Trail Committes respons på rapporten. 

 

 

Konsulent Dennis McMillian fra The Foraker Group har i mange år jobbet for å optimalisere Iditarod-organisasjonen. Nå sist var det hovedsponsorene som ønsket en gjennomgang av dagens situasjon fra et uavhengig selskap. (Foto: The Foraker Group)
Aliy Zirkle fra Alaska kniver for øyeblikket med veteranen Jeff King, også han fra Alaska, om førsteplassen i årets Iditarod. Foto: Arne O. Holm
Aily Zirkle under Iditarod. (Foto: Arne O. Holm)
FAKTA OM IDITAROD:

  • Iditarod er et hundesledeløp som kjøres gjennom den amerikanske delstaten Alaska hvert år. Løpet, som går fra Anchorage i sørøst til Nome i nordvest, ble arrangert for første gang i 1973. Initiativtageren til Iditarod var forfatterinnen Dorothy Page. Løpet bruker to forskjellige traséer som veksler annehvert år. På årstall med oddetall er løypen omtrent 1 606 km, mens i år med partall er den omtrent 1 570 km lang. Løpet er oppkalt etter den fraflyttede gruvebyen Iditarod, og er inspirert av serumløpet til Nome i 1925.
  • Joar Leifseth Ulsom har deltatt fire år på rad:
    • I 2013 tok han en 7.-plass som Rookie of the year - også den raskeste rookien (førstegangskjøreren) så langt i Iditarod.
    • I 2014 kom han på 4.-plass og endte han opp med den femte raskeste tid som noensinne er kjørt i Iditarod inntil da
    • I 2015 kom han på 6.-plass.
    • I 2016 kom han på 6.-plass.
    • I 2017 kom han på 4.-plass.
    • Han innehar rekorden som den raskeste ikke-amerikaner, den raskeste norske, og også den raskeste rookien (førstegangskjøreren) som noen gang har deltatt i Iditarod med sin syvendeplass i 2013. Joar er en av bare to kjørere som har topp 7-plassering på de fire første deltakelsene i Iditarod.
  • I 2016 var det rekordmange nordmenn som deltok: Sigrid Ekran, Joar Leifseth Ulsom, Dag Torulf Olsen, Robert Sørlie, Tore Albrigtsen, Lars Monsen, Ralph Johannessen, Geir Idar Hjelvik, Ketil Reitan.

Nøkkelord