Heftig alkoholstrid på Grønland

Greenland struggles with a significant alcohol problem, however, restricting legislation does not come without entrenched discussions. (Illustration: Pixabay)
Et lovforslag om strengere regulering av alkoholsalg skaper steile fronter på Grønland. Parlamentet avgjør torsdag.

 

Et lovforslag om strengere regulering av alkoholsalg skaper steile fronter på Grønland. Parlamentet avgjør torsdag.

Butikkjedene raser mot det grønlandske selvstyrets forslag om en strengere alkohollov, og får sterk støtte fra partiet Demokraatit (Demokratene) i kampen mot lovforslaget.

Reklame og avskjerming

Imidlertid tyder det aller meste på at forslaget får flertall når det grønlandske parlamentet, Inatsisartut, får det til tredje og siste gangs behandling torsdag.

Tilsynelatende er det forslag om forbud mot alkoholreklame og forslag om at alkoholholdige varer skal avskjermes fra andre varer i butikken som skaper mest brudulje og motstand.

"Formynderisk"

Fra dagligvarekjeden Pisiffik ble det forleden sagt at avskjerming av alkohol vil bidra til å øke omsetningen, og lovforslaget ble karakterisert som «formynderisk».

Ifølge den grønlandske nettavisen Sermitsiaq.ag var ikke den ansvarlige ministeren, Agathe Fontain (Inuit Ataqatiigit), særlig imponert over butikkjedens argumentasjon.

Dystre tall

Og det er et nokså dystert bakteppe for denne debatten, og for lovforslaget, på Grønland. Samme Fontain, naalakkersuisoq (minister) for sunnhet og nordisk samarbeid, fortalte parlamentet ved første gangs behandling, følgende:

"Opplysninger fra politiet, sunnhets- og sosialområdet samt Barnetalsmannen viser tydelig, at vi (Grønland) har store problemer med alkohol. Alkohol er stort sett alltid involvert i saker om vold, seksuelle overgrep og omsorgssvikt.

 

Misbruk og selvmord

Videre er det sammenheng mellom misbruk, selvmordsforsøk og selvmord. Undersøkelsen om unges trivsel, fra 2011, viste at 60 prosent av jentene og 40 prosent av guttene i alderen 15-17 hadde opplevd en eller flere former for misbruk i eget hjem.

Misbruk av alkohol er utbredt i vårt samfunn, og det har vidtgående konsekvenser for de barn og familier, som lever i misbruket. Alkohol ødelegger livet for svært mange barn i en så stor grad, at mange av dem har vanskeligheter med å få livet til at fungere som voksne, og mange ender selv i misbruk".

Et molboforslag

Det sosialliberale partiet Demokraatit/Demokratene lar seg ikke overbevise om at restriksjoner på salg og reklame vil avhjelpe forholdene på Grønland. Nivi Olsen, partiets talskvinne i saken, slår fast at reklameforbudet er håpløst:

«Så er det forslaget om forbud mod markedsføring av alkohol. Unnskyld meg, men det er helt "gak-gak" å innføre den slags forbud i en globalisert verden. På internettet og på utenlandske tv-kanaler er det massevis av reklamer for alkohol, som kan påvirke våre ungdommer.

Det vil det fremdeles være, selv om vi innfører et forbud her i landet. Derfor vil et forbud utelukkende gå ut over innenlandske virksomheter, som i dag tjener penge på å annonsere for alkohol. Er det virkelig det vi ønsker? Å straffe lokale virksomheter? Det er i alle fall ikke det Demokratene ønsker.

 

Rammer våre egne

Problemet er, at de eneste som blir rammet av de mange restriksjonene i dette forslaget er helt alminnelige mennesker med et sundt forhold til alkohol, samt de virksomheter som i dag tjener penger på alkoholsalg og alkoholannonsering.

Det er ikke Demokratenes holdning at problemer med alkohol kan løses med begrensninger og forbud. Vi mener helt klart at tingene skal gripes på en helt annen måte. Det er vår måte å drikke alkohol på som må endres", hevder altså Nivi Olsen.

Blir trolig vedtatt

Torsdag denne uken kommer lovforslaget opp til tredje og siste gangs behandling i Inatsisartut.

Med støtte fra de to største partiene, Siumut og Inuit Attaqatiigit, samt Partii Naleraq – som også ønsker å innføre statlig alkoholmonopol – tyder alt på at forslaget blir vedtatt med god margin.



Nøkkelord