Havet er blitt fremmed

Sakprosaforfatter Morten Strøksnes har skrevet bok om havet. Den inneholder ingenting om politikk, men masse om håkjerring og skrei.
Sakprosaforfatter Morten Strøksnes fra Kirkenes har skrevet bok om havet. Den inneholder ingenting om politikk, men masse om håkjerring og skrei.

Morgenbladet spør Strøksnes: - Er det forskjell på havet i Nord-Norge og ellers?
- Ja. Men de ytterste øyene på yttersiden, de mest værutsatte stedene, har mye til felles langs hele kysten. Så har du ulike typer jordkulturer gjennom hele landet, som har vokst frem gjennom hundrevis av år ut fra hvilke fangstmuligheter de har. Det påvirker hvilke typer språk man har om havet, hva slags båter man bygger, mat man spiser og så videre.
- Hva har havet gjort med den norske nasjonalkarakteren?
- Norge er tradisjonelt en havnasjon, til de grader. Nesten all bosetting har vært ved kysten, og folk har stort sett levd av iske. Så har det skjedd noe merkelig i de siste 30-40 årene. Ja, vi lever ennå av havet, men bare gjennom noen abstrakte kraner som henter opp sort gull uti Nordsjøen. I løpet av denne perioden føler mange nordmenn at de er blitt fremmedgjort fra havet. Tror Strøksnes til Morgenbladet.