- Har sett krisen i Store norske lenge

Driften i Sveagruva holdes på et minimum for tiden, men det er ikke nok bare å skylde på lave kullpriser, mener direktør Frode Nilsen i LNS. - Staten må ut av gruvedriften, mener han - som mange andre. (Foto: Bjoertvedt, Wikimedia commons).
- Staten må ut av, og andre profesjonelle aktører må inn i, gruvedelen av Store norske, sier direktør Frode Nilsen i entreprenør og gruveselskapet LNS. Han sier seg dermed enig med tidligere styreleder i Store norske Johan-Petter Barlindhaug.

- Staten må ut av, og andre profesjonelle aktører må inn i, gruvedelen av Store norske, sier direktør Frode Nilsen i entreprenør og gruveselskapet LNS. Han sier seg dermed enig med tidligere styreleder i Store norske Johan-Petter Barlindhaug.

- Vi tror, som Barlindhaug, at det er den eneste farbare vei ut av problemene, sier Frode Nilsen til High North News.

Den prekære situasjonen for Store norske Spitsbergen grubekompani (SNSK) på Svalbard kommer ikke overraskende på lederen av en av Nord-Norges store suksessbedrifter, Leonhard Nilsen & sønner (LNS), Frode Nilsen.

Sett det lenge

- Vi mener at det er gjort en del feil avgjørelser, valg og prioriteringer de siste 6-7 årene. Dessverre er også mye av den svært viktige gruvekompetansen forsvunnet fra Store norske. Vi har derfor sett dette komme lenge, nesten uavhengig av kullprisene.

Hadde selskapet vært drevet på samme måte som på begynnelsen av 2000-tallet, og med de samme samarbeidspartnerne som da, tror vi situasjonen for Store norske hadde vært en helt annen enn i dag.   

Kort historikk:

Det Nilsen henviser til er situasjonen som oppsto etter at Robert Hermansen var fjernet som direktør i SNSK, og et stort antall kontrakter med underleverandører ble terminert/oppsagt – med den begrunnelse at de var altfor dyre for kullselskapet.

LNS var ett av selskapene som hadde kontrakter på Svalbard. Helt fra oppstarten av Svea Nord, i 2000, hadde LNS ansvar for all logistikk, blant annet kulltransport fra gruve til skip, kaianlegg, maskinpark, tunellbygging, overnatting etc.

Denne avtalen ble oppsagt av direktør Bjørn Arnestad, som overtok etter Robert Hermansen i 2008, i september 2011. Store norske mente avtalen var overpriset og ulovlig. Før avtalen ble oppsagt hadde også Økokrim, i august 2010, siktet LNS for økonomisk utroskap.

Påstandene fra Store norske og Økokrim viste seg å være grunnløse, men påførte LNS store økonomiske utgifter i tillegg til tap av kontrakt.

I juli 2011 henla Økokrim hele saken, og LNS gikk til søksmål mot Store norske med krav om flere hundre millioner i erstatning.

I august 2012 ble det inngått forlik mellom LNS og Store norske, altså før voldgift. Detaljene er ikke kjent, men begge parter frafalt krav og SNSK kjøpte LNS sine eiendommer og anlegg i Svea for 60 millioner kroner.

Med munnkurv

I forbindelse med forliket ble partene også enige om å holde stille om innholdet i avtalen, samt om andre forhold omkring saken, eller som Frode Nilsen omtaler det:

-I forliket foreligger det en munnkurv. Men jeg kan si så mye at hadde samarbeidet fortsatt med LNS, så ville ikke Store norske vært i den vanskelige situasjonen de er i nå – og vi har sett denne situasjonen komme, over lengre tid.

Ikke bare priser

Frode Nilsen mener SNSK ikke kan skylde utelukkende på prisene på kull.

- Prisene i dag er omkring dobbelt så høye som da Robert Hermansen var sjef, og skaffet selskapet overskudd på mange hundre millioner flere år på rad. Riktignok har det vært prisstigning i perioden. Men bare se på produksjonen; i de dager tilsvarte kullproduksjonen mellom 12000 og 13000 tonn per ansatt årlig. Hva er det i dag? Jo, nede i mellom 3000 og 4000 tonn per ansatt/år.

Staten må ut

- Hva skal til for å bedre situasjonen, eller redde SNSK, slik du ser det?

- Staten må selge seg ut av kulldriften på Svalbard, noen annen langsiktig løsning finnes neppe. Og staten kan opprettholde sitt nærvær på andre måter enn gjennom å drive med kull. Vi er overbevist om at det går an å drive kulldrift på Svalbard med overskudd, selv med dagens priser.

- Og det finnes kjøpere?

- Det tror jeg absolutt det kan gjøre.

- Er LNS en aktuell budgiver dersom SNSK blir lagt ut for salg?

- Det er altfor høyt opp og langt frem til at det er mulig å gi noe svar på. Poenget er at man må starte med «blanke ark og fargestifter tel», avslutter adm. dir. Frode Nilsen overfor High North News.

Les også: Kampen om framtida på 78 grader nord 
Store norske skriver ønskeliste
En nedleggelse av Store norske vil være katastrofalt
Krise i Store norske 

-Vi har sett lenge at det måtte komme en krise i SNSK, sier administrerende direktør i LNS, Frode Nilsen.
-Vi har sett lenge at det måtte komme en krise i SNSK, sier administrerende direktør i LNS, Frode Nilsen.

Nøkkelord