Håp om et grenseløst arbeidsmarked på Nordkalotten

When businesses in Northern Norway, Sweden and Finland cooperate about capacity and competence, that may provide growth for all, says Senior Advisor of Bedriftskompetanse and Project Manager of Nordic Business Support and Arctic Labour, Anita Andresen. (Photo: Bedriftskompetanse AS)
Mens det er stor ledighet blant en yrkesgruppe i Nordøst-Finland, kan det være stor mangel på nettopp denne i Nord-Norge eller i Nord-Sverige. Derfor gir forskjellene i arbeidsmarkedet gode muligheter for økt arbeidsmobilitet. Dette skal pilotprosjektet Arctic Labour gjøre noe med.


Mens det er stor ledighet blant en yrkesgruppe i Nordøst-Finland, kan det være stor mangel på nettopp denne i Nord-Norge eller i Nord-Sverige. Derfor gir forskjellene i arbeidsmarkedet gode muligheter for økt arbeidsmobilitet. Dette skal pilotprosjektet Arctic Labour gjøre noe med.

- På Nordkalotten er det i dag store ulikheter i tilgangen på kompetent arbeidskraft. Også regionenes behov for arbeidskraft er forskjellig. Eksempelvis preges enkelte regioner av høy ledighet blant fagutdannet ungdom, samtidig som andre regioner skriker etter den samme arbeidskraften, sier prosjektleder Anita Andresen for internasjonale samarbeidsprosjekter hos Bedriftskompetanse.

- Et næringsliv i de nordlige delene av Norge, Sverige og Finland som samarbeider om kapasitet og kompetanse, om felles styrke, kan gi vekst for alle. Slik kan vi legge grunnlaget for én sterk og konkurransedyktig region i nord på tvers av grensene, sier Andresen.


Pilotprosjekt

I pilotprosjektet Arctic Labour,  gripes det nå fatt i forskjellene mellom tilbud og etterspørsel etter yrkesfaglig kompetanse i nord. Samtidig skal de følge opp hver enkelt arbeidstaker gjennom samarbeid med andre aktører.

- Samtidig skal vi følge opp hver enkelt arbeidstaker gjennom samarbeid med andre aktører. Og vi skal hjelpe unge mennesker som har vanskelig med å bryte opp og flytte for å få seg jobb, forteller Andresen.

Prosjektet er et samarbeid mellom Oulu Vocational College, Utbildning i Nord og Bedriftskompetanse AS. Oulu Vocational College er en yrkesfaglig skole med 11 000 studenter innen de fleste yrkesfag. Utbilding Nord har rundt 500 studenter.

- Vi vet at spesielt yngre arbeidstakere har større barrière for å flytte og arbeide i et annet land, uten et felles språk og kultur, familie og nettverk. At dette er en hindring for mobilitet, sier Andresen, som har genuin tro på at økt nabosamarbeid, og ikke minst at tettere oppfølging av arbeidstakere kan gi større vekst og et mer samlet næringsliv på Nordkalotten. 

Heller jobb enn trygd

Gjennom å strekke en hånd og konkret ta tak i problematikk knyttet til den enkelte arbeidstaker, skal Arctic Labour sørge for en sterkere og mer konkurransedyktig region på tvers av landegrenser.

- Arctic Labour skal hjelpe unge mennesker som ikke tør å ta steget ut i arbeidsmarkedet på egenhånd. Vi skal finne de som er motivert, men som kjenner på frykt og vi skal sørge for at de klarer å ta steget, sier Andresen, og beskriver:

-Tenk deg Eva på 22 år. Hun har et trygt nettverk hjemme, et greit sted å bo, har utdannelse, men er arbeidsledig og går på trygd. Hun vegrer seg mot å ta steget ut for å skaffe seg jobb. Hun er redd for endringer og frykter det å stå alene på et nytt sted. Henne skal vi hjelpe, sier Andresen.


Første skritt

Andresen forteller at det i dag er stor mangel på arbeidskraft i Nord-Norge. Og at det de kommende årene vil være spesielt behov for arbeidskraft innen bygg og anlegg, reiseliv, teknikk og industriell produksjon.

- Om noen år kan situasjonen være snudd. Med strukturer på plass kan vi få et arbeidsmarked i nord med langt større mobilitet, sier hun.

I september gir vil arbeidsgivere med behov for yrkesfaglig kompetanse få mulighet til å møte potensielle arbeidstakere uteksaminert med fagbrev eller siste års studenter fra Oulu Vocational College.

- Oppgaven for nordnorske arbeidsgivere blir å gjøre arbeidsplassen og regionen attraktiv for potensielle unge finske arbeidstakere, sier Andresen.

Langsiktige tanker med prosjektet Arctic Labour er å gi unge arbeidstakere kunnskap om arbeidsliv og samfunn i nord utenfor egen hjemplass.

- Vi håper de kan ta med seg kunnskap hjem igjen og dermed bidra til å styrke relasjonene mellom norske, finske og svenske bedrifter, sier Anita Andresen.


FAKTA:

  • Prosjektvarighet fra 01.12.2016 - 30.11.2019
  • Norske Interreg-midler: 93 902 euro Totalt: 713 261 euro
  • Prosjektet finansieres av Interreg Nord



Read article in English

Nøkkelord