Gruvedrift, øl og rubiner topper "Mest lestlisten" i 2016

Svalbardøl og -gull, gruvedrift i Sør-Varanger og LNS er blant temaen som trakk flest lsere i High North News gjennom 2016. (Foto: Arne O. Holm, Linda Storholm og LNS).
High North News lesere er opptatt av gruvedrift og anlegg, de setter pris på øl og rubiner, og de følger med på Svalbard.


High North News lesere er opptatt av gruvedrift og anlegg, de setter pris på øl og rubiner, og de følger med på Svalbard.

Listen over våre mest leste nyhetssaker i 2016 er dominert av tungt stoff som jernmalm i Sydvaranger, kullgruver og øl på Svalbard og ikke minst av det store nordnorske entreprenørselskapet LNS – på godt og vondt.

Aller øverst på Mest lest-kåringen ligger nyheten fra januar om at det var lagt inn et konkret bud på boet etter konkursen i Sydvaranger gruve. Frode Nilsen i LNS avviste at hans selskap hadde lagt inn bud, og senere viste det seg at det var Tschudi-gruppen som sto bak. "Det er lagt inn bud på Sydvaranger"

På en fin sølvplass blant de mest leste finner vi historien om gruveslusken som fikk troen på øl – som inntekts- og ikke utgiftskilde. "Fra blodslit i gruva til braksuksess med verdens nordligste øl". 
– Man må ha utholdenhet, tro og jeg vet nå at mye som virker uoverkommelig kan ordnes opp i, men som sagt må man ha kondis. Har man de ingrediensene, så er det bare å kjøre på, sier gründeren Robert Johansen.


Frode Nilsen og LNS inntar tredjeplassen i årets kåring. I artikkelen "Kreativ, selvstendig og uredd: LNS satser på nordlendingen" i april skryter Nilsen uhemmet av sine landsdelsmenn og –kvinner, samtidig som han innrømmer at selskapets sterke vekst tærer på kapitalen.

-Folk i nord tar ansvar, de har «multiskills» og løser problemer selv, underveis. Denne selvstendigheten og den manglende hierarkiske tankegangen gjør den norsk og den nordnorske modellen ganske så unik. Og det er etterspurt, sa Nilsen.

På en kledelig fjerdeplass finner vi nyheten om oss selv, at High North News har vokst godt utenfor Norges grenser og tar skrittet fullt ut i resten av den nordlige halvkulen.

"Vi er nå også til stede i Canada, USA, Frankrike, Østerrike, Tyskland, og England. Satsingen i Europa skyldes ikke minst EUs interesser og innflytelse over utviklingen i Arktis", skrev redaktør Arne O. Holm – ikke uten en viss stolthet i mai.



Videre nedover listen av de mest leste artiklene fra High North News følger opp-og-ned nyheter om LNS-konsernet, først om rubiner og nye oppkjøp i september, og deretter (i november) en bekreftelse av at direktør Nilsen ikke overdrev da han beskrev kapitalmangelen tilbake i april. "LNS har kjøpt konkursboet etter True North Gems Greenland".

Artikkelen "Et fryktelig år for LNS" viste til fulle at "det ikke er langt fra Capitol til Den tarpeiske klippe".  "Det er alvorlige tall. Det som rammet oss var lave jernmalmpriser og en valutasikring som slo dårlig ut", forklarte administrerende direktør i LNS Frode Nilsen i november, men la til at det ser lysere ut for øyeblikket og for fremtiden.

Langt hyggeligere lesning er artikkelen som var den sjette lest leste i 2016, og vi tar en tur til Svalbard igjen, til den aller siste fangstkvinnen på Mushavna, Linda Bakken. "Linda ble den aller siste fangstkvinnen på Mushamna – et år hun aldri glemmer" ble publisert i High North News i mars.

De grønlandske rubinene glimter til igjen blant lesernes favoritter, og nok en gang har en artikkel om LNS markert seg blant våre mest leste. "LNS: Rubiner fra Grønland til Bangkok" inntar åttende plass på vår eksklusive 10 på topp-liste. Den var publisert allerede den første februar.

Meldingen om at amerikanerne er tilbake på Keflavikbasen på Island – 10 år etter at de forlot den – er våre leseres niende valg. Artikkelen "Waking up the Keflavik airbase; US Navy returns after 10 years absence" ble lagt ut den 23. februar.




En meget hederlig tiende plass går til fortellingen om ekteparet som bytter ut kulldrift med gull- og gavebutikk på Svalbard. Fortellingen, som illustrerer den omveltningen hele svalbardsamfunnet står midt opp i, ble delt med våre lesere i april. "Går fra kull til gull". 

















Nøkkelord