Grønland: Koalisjonsparti trekker seg i protest mot dansk innblanding

Tre nye flyplasser planlegges på Grønland, i hovedstaden Nuuk, i Ilulissat innerst i Diskobukta og helt sør, i Qaqortoq. Kartet er dreid øst/vest. (Google maps, ill. fra Pixabay).
Mindre enn seks måneder etter forrige valg kan Grønland være på vei mot et nytt. Svært kostnadskrevende og kontroversielle lufthavnprosjekter, som har satt sinnene i kok hos Partii Naleraq, gjorde at partiet i går ettermiddag trakk seg fra koalisjonen i protest.


Mindre enn seks måneder etter forrige valg kan Grønland være på vei mot et nytt. Svært kostnadskrevende og kontroversielle lufthavnprosjekter, som har satt sinnene i kok hos Partii Naleraq, gjorde at partiet i går ettermiddag trakk seg fra koalisjonen i protest.

Partii Naleraq trakk seg med øyeblikkelig virkning, og i protest mot den mulige danske medfinansieringen av kontroversielle og milliarddyre lufthavnprosjekter på øya. Med det har ikke selvstyreleder Kim Kielsens koalisjon lengre et flertall bak seg, og det kan – i ytterste konsekvens – sende Grønlands selvstyre ut i et nytt valg.

Det bare et knapt halvår siden det forrige, da Partii Naleraq og de tre andre partiene dannet en koalisjon etter landstingsvalget i april.

Det har over lang tid vært en heftig flyplassdebatt på Grønland.

Den planlagte byggingen av tre nye flyplasser i Ilulissat, Nuuk og Qaqortoq er ventet å bli den største investeringen i Grønlands historie.

Ifølge beregninger på vårparten vil byggeprosjektene beløpe seg til rundt 3,6 milliarder danske kroner – eller nesten 4,7 milliarder norske kroner. De foreløpige tallene skal imidlertid være nokså usikre.

Byggeplanene har ført til flere debatter på Grønland. Blant annet har det fra dansk hold blitt advart mot å la kinesiske statsselskaper bygge disse flyplassene. Lengden på rullebanene har også vært oppe til diskusjon.


Statsministerbesøk i dag

Koalisjonspartiet som trakk seg i går ledes av Hans Enoksen, og ifølge danske og grønlandske medier skal Partii Naleraq være svært lite tilfreds med at den danske staten vil være med på å finansiere Kaalallit Airports.

Partiets politiske ordfører, Jens Napaattooq uttalte til avisen Sermitsiaq i går at partiet under ingen omstendigheter kan akseptere et dansk medeierskap.

Gårdagens exit fra koalisjonen kommer mindre enn et døgn før Grønlands selvstyreleder Kim Kielsen (leder for det sosialdemokratiske partiet Siumut, journ. anm) i dag møter Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen i Nuuk.

Ifølge Sermitsiaq skal de to møtes for å diskutere – og sannsynligvis presentere – planene for nettopp en dansk medfinansiering av de mye omtalte lufthavnplanene på Grønland.


Siumut-veteran advarer


- Det er ytterst beklagelig at Partii Naleraq på denne måten bruker statsministeren besøk som påskudd for å bryte ut av koalisjonen. Men på den annen side kan jeg godt forstå at Enoksen er frustrert over den manglende koordineringen i koalisjonen, for jeg kan bekrefte at da vi satt i koalisjon med Siumut med Kielsen i spissen, var det heller ingen partiledermøter bortsett fra et enkelt, sier Sara Olsvig, partileder for IA til avisen i dag.

Når Kim Kielsen og Lars Løkke Rasmussen i dag – og etter alt å dømme – setter sine underskrifter på en avtale om et dansk milliontilskudd til byggingen av de nye flyplassene, er det langt fra alle som er veldig begeistret for det.

- Sett ikke 47 års kamp for selvstendighet over styr, advarer den tidligere Siumut-veteranen Lars-Emil Johansen på sine egne facebooksider.




Nøkkelord