Grønland kan miste milliardtilskudd

Danmark vil oppfatte det som en de-facto utmelding fra riksfellesskapet mellom Danmark, Grønland og Færøyene, dersom grønlenderne skulle vedta en egen forfatning, advarer Lars Løkke Rasmussen. Da forsvinner også det danske milliardtilskuddet til Grønlands økonomi. (Google Earth).
- Hvis grønlenderne vedtar en egen forfatning for selvstendighet, så vil det danske blokktilskuddet forsvinne.


- Hvis grønlenderne vedtar en egen forfatning for selvstendighet, så vil det danske blokktilskuddet forsvinne.

Det slo den danske statsministeren, Lars Løkke Rasmussen, fast i en debatt i Folketinget, forteller den grønlandske avisen, Sermitsiaq.ag

Halvparten fra Danmark

Over halvparten av Grønlands inntektsside i de årlige statsbudsjettene kommer fra Danmark, i form av et årlig tilskudd. I inneværende år er tilskuddet på 4,6 milliarder danske kroner.   

En utmelding

Løkke Rasmussen sa at Danmark vil oppfatte et eventuelt vedtak av en egen forfatning for Grønland, som en de-facto utmelding fra riksfellesskapet mellom Danmark, Grønland og Færøyene.

Gjelder umiddelbart

Problemet for Grønland er at den danske statsministeren mener dette vil være tilfelle, selv om det fra Grønlands side, ikke er meningen at en forfatning skal bli gjeldende før "på et ukjent tidspunkt i fremtiden, når Grønland er økonomisk selvbærende", som Løkke Rasmussen uttrykte det.

 

Les også artikkelen Forvirring om Grønlands grunnlovsarbeid 




Nøkkelord