Grønland: Full lederkrangel i regjeringspartiet Siumut

Parlamentsformann Lars-Emil Johansen (t.v.) og regjeringssjefen, Kim Kielsen, krangler så busta fyker om ledelsen av Grønland. Begge er sentrale personer i partiet Siumut, og nå lakker det mot kommunevalg på Grønland. Bildet er fra fredeligere tider, på vei til den høytielige åpningen av parlamentet Inatsisartut, i desember 2014. (Foto: Inatsisartut).
Det foregår en bitter og tilsynelatende uforsonlig strid i toppen av det dominerende regjeringspartiet på Grønland – Siumut.


Det foregår en bitter og tilsynelatende uforsonlig strid i toppen av det dominerende regjeringspartiet på Grønland – Siumut.

Koalisjonen i selvstyreregjeringen ledes av Siumuts leder, Kim Kielsen. Nå har den tidligere selvstyrelederen, som også var partileder den gang, Lars-Emil Johansen, gått til åpent politisk angrep på Kielsen.

Svakt lederskap

Det er den grønlandske avisen Sermitsiaq.ag som forteller om de to partikjempenes åpne strid – og Johansens kritikk mot Kim Kielsen er ikke nådig. 

Lars-Emil Johansen beskylder partilederen for å svekke partiet, for svakt lederskap, for å skusle bort Grønlands muligheter på mineralfeltet og for å undergrave enkeltkommuners planer – f. eks. hovedstaden Nuuks ekspansjonsplaner

Samboer med fjernet minister

Det hører også med til historien at Kim Kielsen, som leder av selvstyret (Naalakkersuisut), for ikke så lenge siden avsatte Martha Lund Olsen fra posten som minister for sosialområdet. Det var en svært ufrivillig avgang, og Martha Lund Olsen er samboer med Lars-Emil Johansen.

Det faktum at det er lederen av det andre store koalisjonspartiet, Inuit Ataqatigiit (IA), Sara Olsvig som har overtatt ansvaret for sosialsakene i regjeringen, er ytterligere kritikkverdig, mener Johansen.

I spissen for splittelsesprosess

Han hevder også at det tyder på svakhet hos Kielsen, at departementet for fangst og fiske er "gitt til" det tredje koalisjonspartiet, Partii Naleraq, og styres av veteranen Hans Enoksen.

Kim Kielsen tilbakeviser Johansen kritikk på alle punkt, og kaller det et nytt kapittel i en lenge pågående splittelsesprosess internt i partiet – som Lars-Emil Johansen har stått i spissen for.

Når det gjelder dannelsen av koalisjonsregjeringen påpeker Kielsen at det hele tiden har vært en åpen og demokratisk prosess.

Støtte i parlamentet

- Det er jo ikke en fordeling av ministerposter jeg har foretatt alene. Partiledelsen har vært involvert i koalisjonsdannelsen, og det nye Naalakkersuisut fikk solid støtte i Inatsisartut (det grønlandske parlamentet).

Hvis man hadde noen motforestillinger burde man kommet med dem der og da, sier Kielsen til Sermitsiaq.ag. Lars-Emil Johansen er også leder av, eller formann i, Inatsisartut. 

Kim Kielsen er også bekymret for at Johansens angrep bidrar til å svekke de to andre koalisjonspartienes tillit til Siumut.


- Eget partipolitisk visvas 

Sara Olsvig, som altså er leder av IA og dessuten nå minister for blant annet sosiale saker, sier på sin side at kritikken fra Johansen er særdeles upassende. I en pressemelding skriver Olsvig at;

"Naalakkersuisut og fordelingen av departementer og ansvarsområder er stemt gjennom i Inatsisartut, og det bør formannen for Inatsisartut ha større respekt for". 

- Det vil kle formannen for Inatisisartut ikke å trekke sitt eget partipolitiske visvas (dansk: fnidder fnadder) inn i det ellers så respekterte vervet som formann for landets parlament, sier IAs leder.

Det skal være kommunevalg på Grønland den 8. april, og mange frykter at den åpne krangelen mellom Kielsen og Johansen skal skade Siumut i dette valget.




 

Lederen i Inuit Ataqatigiit, Sara Olsvig, synes ikke det kler formannen i parlamentet å
Lederen i Inuit Ataqatigiit, Sara Olsvig, synes ikke det kler formannen i parlamentet å "trekke inn sitt eget partipolitiske "visvas" inn i vervet som formann". (Foto: IA).
Martha Lund Olsen var sosial- familie- og likestillingsminister i Kielsens regjering, men ble fjernet - sterkt mot sin egen vilje. Lund Olsen er også Lars-Emil Johansens samboer. (Foto: Siumut)
Martha Lund Olsen var sosial- familie- og likestillingsminister i Kielsens regjering, men ble fjernet - sterkt mot sin egen vilje. Lund Olsen er også Lars-Emil Johansens samboer. (Foto: Siumut)

Nøkkelord