Grønland forsøker å lokke oljeselskaper tilbake

Grønlandske myndigheter og ansvarlig minister, Mute Bourup Egede, vil lyse ut nye leteområder for olje i Baffinbukta og Davisstredet i år og neste år. (Google Earth/Naalakkersuisut).
Grønland skal lyse ut nye leteblokker etter olje i Baffinbukta og Davisstredet i år og neste år. Promomøte i London nylig.


Grønland skal lyse ut nye leteblokker etter olje i Baffinbukta og Davisstredet i år og neste år. Promomøte i London nylig.

Onsdag denne uken var Grønlands minister for naturressurser, Múte Bourup Egede, på promoteringstur i London. Formålet med turen var kommende utlysninger av leteområder for olje i Baffinbukta, og målgruppen er de internasjonale oljeselskapene.

Grønland er åpen for leting

I en pressemelding fra det grønlandske selvstyret (Naalakkersuisut) heter det blant annet at de interesserte oljeselskapene fikk informasjon om utlysningsrundene som kommer i høst og til neste år, sammen med generell informasjon om mulighetene for oljeleting i Grønlandske områder.

Ministeren for naturressurser, Múte Bourup Egede, understreket i sitt innlegg under evenementet at Grønland er åpen for potensielle oljeinvestorer og –selskaper, samtidig som han også var nøye med å påpeke at aktiviteten må ta hensyn til natur, miljø og samfunnet for øvrig.

Store, uutnyttede forekomster

-Det er viktig at vi får gjort kjent geologien i vårt land. Det vil bety at flere potensielle investorer og oljeselskaper blir oppmerksomme på at Grønland kan være et land der det kan finnes store, uutnyttede oljeforekomster.

Det er derfor svært gledelig at flere av verdens største oljeselskaper deltok under vårt arrangement i London, skriver minister Egede i pressemeldingen.

Mange har forlatt Grønland

Flere store selskaper har tidligere deltatt i leting etter olje i grønlandske farvann, og flere har også levert sine letelisenser tilbake. Blant andre norske Statoil, danske Maersk Oil, danske Dong og franske GDF Suez, ConocoPhillips, PA Resources og Husky Oil. Dette skjedde for to til tre år siden.

På spørsmål om Statoil nå vurderer å vende tilbake til Grønland svarer Erik Haaland, pressetalsmann for International Upstream i konsernet at;

- I de senere år har det vært begrenset olje- og gassaktivitet offshore Grønland. Statoil var partner i to lisenser i Baffin-bukta, men vi leverte senere tilbake disse lisensene.

Vitenskapelig arbeid

For Statoil har fokus vært å gjennomføre forpliktelser i forbindelse med blokk 6 på østkysten av Grønland, relatert til vitenskapelig arbeid hvor vi har hatt gode prosjekter rundt blant annet påvirkning av is på strukturer som for eksempel skip.

Når det gjelder fremtidige lisensrunder, så er dette noe vi kontinuerlig vurderer på global basis, men vi kommenterer av prinsipp ikke eventuell interesse, sier Haaland til High North News.

Ingen store endringer

- Har det da skjedd noe i det store bildet, prismessig, politisk, teknologisk eller på andre områder, som endrer på de beveggrunnene som den gang lå bak beslutningen om tilbakelevering?

- Det lå bak en nøye vurdering av potensialet i lisensene, veid opp mot alternativer andre steder i verden i vår portefølje. Det har ikke skjedd noe siden som har endret vårt syn på den beslutningen.

Stort sett samme område

- Er de grønlandske blokkene som nå skal lyses ut i helt andre områder eller i mer interessante strukturer enn de som ble levert tilbake?

- Blokkene som nå lyses ut ligger i eller i nærheten av områder hvor det tidligere har vært petroleumsaktivitet, sier Erik Haaland i Statoil, som legger til at selskapet har god og løpende dialog med grønlandske myndigheter, men ved denne anledningen - i London - var Statoil ikke tilstede.





Nøkkelord