Godkjenner oppkjøpet av Havfisk og Norway Seafoods

Havfisktrålerne må fortsatt følge de samme leveringspliktene som før, også med Lerøy som hovedeier. (Foto: Havfisk)
Nærings- og fiskeridepartementet har nå godkjent Lerøys oppkjøp av Havfisk ASA og Norway Seafoods ASA i juni.


Nærings- og fiskeridepartementet har nå godkjent Lerøys oppkjøp av Havfisk ASA og Norway Seafoods ASA i juni. 

Det er den fiskerimessige siden av eierendringen som har vært oppe til vurdering i departementet etter Deltakerlovens bestemmelser, og Lerøy Seafood Group ASA får tillatelse til å overta 64,42 prosent av aksjene i Havfisk ASA, og 73,63 prosent av aksjene i Norway Seafoods ASA. 

- Lerøy er i dag en av Nroges ledende sjømatleverandører. Etter min oppfatning vil Lerøys inntreden i Havfisk og Norway Seafoods kunne styrke fiskeforedlingsvirksomheten, og være positivt for hvitfisknæringen i Norge gjennom selskapets solide kompetanse og brede distribusjonsnettverk, sier fiskeriminister Per Sandberg. 

Alle vilkårene som har vært knyttet til Havfisk ASAs tillatelser er ført videre, noe som betyr at leveringsvilkårene knyttet til torskekvotene forblir uendret. Det samme gjelder aktivitetskravet som Havfisk ASA har på anleggene i Nordland og Finnmark: Stamsund, Melbu, Hammerfest, Kjøllefjord og Båtsfjord. 

Lerøy Seafood Group er et respektert selskap, og mange mente det vil være positivt for de to selskapene å komme inn under folden til vestlendingene i Lerøy. Mangeårig redaktør av bladet "Fisk, industri og marked" og nestor i fiskerijournalistikk Harald Normann var blant dem som var positive til oppkjøpet. Han uttalte til High North News at Lerøy er et selskap som nyter tillit i næringen. 

Lerøy Seafood Group har virksomhet innen oppdrett og hvitfisk, og er i hovedsak (62,56 prosent) eid av Austevoll Seafood ASA.

Havfisk ASA: 

Havfisk er et rendyrket fangstselskap og er Norges største trålrederi med 10 fartøy. Rederiet fisker i hovedsak hvitfisk og reker. 

I 2015 omsatte de for 1.131 millioner kroner og sysselsatte 380 ansatte. Hovedkontoret ligger i Ålesund, men selskapet har rederikontorer i Stamsund og Hammerfest. 

Norway Seafoods: 

Utgjorde Aker Seafoods inntil 2012 sammen med dagens Havfisk ASA. 

Selskapet selger, markedsfører og videreforedler hvitfisk og annen sjømat. 

De har fire store videreforedlingsanlegg i Norge, i Stamsund, Melbu, Hammerfest og Båtsfjord. I tillegg fem mindre i Tromvik, Sørvær, Berlevåg, Kjøllefjord og Mehamn. Selskapet har også seks mottaksstasjoner: Stamsund fisk, Kleppstad, Skårvågen, Skarsvåg, Nesseby og Vardø. 

Nøkkelord