Godkjenner oppkjøpet av Fesil Rana Metall

- For lite av kompetansen i nord brukes til industriutvikling, til tross for at det er her vi har de største naturgitte fortrinnene, skriver Arve Ulriksen. (Foto: Mo Industripark).
Elkems oppkjøp av Fesil er nå godkjent av Konkurransetilsynet. Det nye selskapet skal hete Elkem Rana AS.

Elkems oppkjøp av Fesil er nå godkjent av Konkurransetilsynet. Det nye selskapet skal hete Elkem Rana AS.

Elkem inngikk i august avtale om å kjøpet Fesil Rana Metall AS, samt selskapets 33 % andel i Nor-Kvarts AS, som Elkem allerede eide resten av. Nå er oppkjøpet godkjent av Konkurransetilsynet. 

Fesil Rana Metall AS har inntil oppkjøpet vært heleid av Fesil AS, et datterselskap av MFC Bancorp LTD. Fesil ligger i Mo i Rana og produserer ferrosilisium, som brukes som tilsetningsstoff ved stålproduksjon. Fesil Rana metall AS har omkring 100 ansatte, og eksporterer nesten alt av produksjon. I 2015 hadde selskapet en omsetning på 910 millioner kroner. 

Nor-Kvarts AS, som inntil nylig var et sameie mellom Elkem og Fesil AS, er et selskap som driver fem produksjonsanlegg for kvarts i Spania. Elkem er et av verdens ledende selskaper innen miljøvennlig råstoffproduksjon, og hovedproduktene er silisium, silikoner, ferrosilisium, støpelegeringer, karbonmaterialer og microsilica. 

Oppkjøpet av ranabedriften er en del av Elkems strategi for vekst og økt produksjonsfleksibilitet, og etter at oppkjøpet nå er godkjent av myndighetene vil Elkem starte prosessen med å integrere det nye selskapet Elkem Rana AS i organisasjonen. 

Hovedkontoret til Elkem ligger i Norge, men de er tilstede i mer enn 50 land, og har 22 produksjonsanlegg, to forskningssentra, og salgskontorer. De er eid av det kinesiske selskapet China National Bluestar. 




Nøkkelord