Gjennombrudd for Arctic Economic Council

The leaders of the AEC photographed
The leaders of the AEC photographed during the meeting in Ottawa, Canada, in April 2015. From the left: Tero Vauraste (Arctica Ltd.), Tara Sweeney (Arctic Slope), Tom Paddon (Baffinland), Evgeniy Ambrosov (Soccomflot). (Photo: Arne O. Holm).
Ottawa: - Det er mange som vil inn i Arktis, men det er vi som er Arktis, sier Tara Sweeney til High North News noen minutter etter at hun sent torsdag kveld norsk tid ble valgt som leder for Executive Commitee i Arctic Economic Council (AEC).

Ottawa, Canada: - Det er mange som vil inn i Arktis, men det er vi som er Arktis, sier Tara Sweeney til High North News noen minutter etter at hun sent torsdag kveld norsk tid ble valgt som leder for Executive Commitee i Arctic Economic Council (AEC). 

Here is an English version of the article.

Lørdag møter hun og resten av styret deltakerne på Arktisk Råds ministermøte i Iqaluit. Der vil USAs utenriksminister John Kerry bekrefte at Arktisk Råd under USAs lederskap aktivt vil søke råd fra AEC.

Det siste var langt fra opplagt. Formuleringen, som nå står i USAs toårsprogram for Arktisk Råd, kom på plass bare noen timer før ministerrådet i Arktisk Råd starter i dag i Iqaluit.


Skal brette opp ermene

Det var derfor en opprømt forsamling forretningsfolk fra samtlige Arktiske land som i går kveld samlet seg i baren på det legendariske Fairmount Hotel i Ottawa. I løpet av dagen hadde de gjennomført et banebrytende møte i Arctic Economic Council. Nye ledelse er på plass sammen med amerikansk velsignelse. I løpet av mai er i tillegg den internasjonale organisasjonens sekretariat på plass i Tromsø.

Og det er altså Tara Sweeney som skal lede organisasjonen. Sweeney er visepresident i Arctic Slope Regional Corporation, en inuitteid interesseorganisasjon som blant annet eier store landområder I Alaska.

- Arctic Econmic Council skal være en organisasjon som aktivt arbeider for å skape forretningsmuligheter i Arktis. Den strategiske styrken til AEC ligger i medlemmene, som alle har sitt utgangspunkt nettopp i det circumpolare nord. Vår utfordring er å definere barrierene som står i veien for å utvikle næringsaktivitet i nord, for så å arbeide for å fjerne disse, sier Sweeney.

- Vi skal brette opp ermene og gjøre jobben sammen på tvers av landegrensene, legger hun til.


Arbeidet ledet fra Norge

Med seg i den eksklusive gruppen som utgjør styret har hun Tero Vauraste, direktør og president i finske Arcita Shipping, Tom Paddon, direktør og president i canadiske Baffinland Iron Mines og Evgeniy Ambrasov, visepresident i Sovcomflot, Russland største rederi.

Arbeidet med å sikre AEC en fast struktur har vært ledet fra Norge, og sentralt i arbeidet står Erling Kvadsheim, direktør i Norsk Olje og Gass.

- Det var Canada som under sitt lederskap i Arktisk Råd besluttet å opprette AEC. Organisasjonen ble etablert i september i fjor. Arbeidet med dette har etter initiativ fra Utenriksdepartementet i Norge vært ledet av Norsk Olje og Gass, forklarer Erling Kvadsheim.

Det er den politiske utvikling i Arktisk Råd som har skapt rom for å organisere næringslivet på denne måten.
Samarbeidet i AEC er prosjektorientert, og for tida jobber organisasjonen med skipstransport, mineralressurser og urbefolkningens rolle i næringsutviklingen i nord.

Erling Kvadsheim, direktør I Norsk Olje og Gass, er arkitekten bak organiseringen av AEC. (Foto: Arne O. Holm)
Erling Kvadsheim, direktør I Norsk Olje og Gass, er arkitekten bak organiseringen av AEC. (Foto: Arne O. Holm)

Nøkkelord