Gigantisk omsetningsfall for nordnorske leverandører

Nordnorske bedrifter som leverer til petroleumsnæringen har merket nedgangen. Omsetningen falt med hele 32 prosent fra 2015 til 2016. Her Helgelandsbase i Sandnessjøen, som er etablert som en følge av petroleumsaktiviteten i Norskehavet. Nå får de mer å gjøre. (Foto: Helgelandsbase/News On Request)
Ikke siden 2010 har nordnorsk leverandørindustri hatt lavere omsetning, fra 2015 til 2016 gikk omsetningen ned med hele 32 prosent. 

Ikke siden 2010 har nordnorsk leverandørindustri hatt lavere omsetning, fra 2015 til 2016 gikk omsetningen ned med hele 32 prosent. 

I dag lanseres Levert 2016, rapporten som tar for seg den nordnorske leverandørindustrien til petroleumsnæringen. Og det er, kanskje ikke uventet, et gigantisk omsetningsfall som preger tallene for 2016. 



198 nordnorske bedrifter

3,17 milliarder kroner er sluttsummen når den samlede omsetningen i nordnorsk leverandørindustri for fjoråret er summert. Det er ikke et lite tall, men året før var det altså en drøy tredjedel høyere.

Bak de 3,17 milliardene er det 198 nordnorske bedrifter. Disse har tilsammen 1674 årsverk.

Historisk sett er det bedriftene i Nordland som har hatt de største leveransene til petroleumsnæringen, men i 2016 ble leveransene fra Nordland halvert. I Troms gikk det litt bedre, med en nedgang på "kun" 30 prosent.



Finnmark størst

Omsetningen til bedriftene fra Finnmark er for aller første gang høyere enn Nordland, som historisk har hatt de største leveransene. Likevel var det også nedgang i Finnmark, et fall på 10,3 prosent, og en total omsetning på 1,64 milliarder kroner. 

Seniorrådgiver Tom Steffensen i Kunnskapsparken Bodø er prosjektleder for Levertrapporten. Han mener det er positivt at det er bedriftene i Finnmark som har kommet best ut av nedgangstidene som har rammet sektoren. 

- Hele 66,1 prosent av totalomsetningen til leverandørene i Finnmark er forbundet med petroleumsleveranser. I Nordland og Troms er prosentandelen betydelig lavere. Enkelt sagt er den gjennomsnittlige leverandørbedriften i Nordland og Troms mindre petroleumsavhengig enn bedriftene i Finnmark. De leverer størsteparten av sin omsetning til andre sektorer, som bygg og anlegg, prosessindustri, havbruk og fiskeri, sier Steffensen. 


Optimisme

Selv om 2016 var preget av lavere omsetning viser også rapporten at bransjen selv er positive med tanke på framtiden. Det er ventet at omsetningen i 2017 vil øke nesten 10 prosent, og det er også optimisme med tanke på 2018. 

Om Levert

Levertundersøkelsen skal dokumentere utviklingen, og samtidig gi en oppdatert og lett tilgjengelig oversikt over hvilke deler av næringslivet i Nord-Norge som har hatt leveranser til petroleumssektoren. Søkelyset er på bransjespesifikke leveranser. 

Det er i år sjette gangen at denne undersøkelsen gjennomføres for hele landsdelen, og dataene er samlet inn gjennom telefonintervjuer med leverandørbedriftene. 

Prosjektet er finansiert av Statoil, Olje- og energidepartementet og ENI Norge, samt Nordland, Troms og Finnmark fylkeskommune. 

Kunnskapsparken Bodø AS har hatt prosjektledelsen og gjennomført alle intervjuer i Nordland. Kunnskapsparken Nord AS og Petro Arctic har vært samarbeidspartnere og stått for datainnsamling og kvalitetssikring i henholdsvis Troms og Finnmark.

Nøkkelord