- Gi universitetene i nord doble budsjetter!

- Gi de nordnorske universitetene doble budsjetter, det vil hjelpe på utviklingen i nord, sier fylkesrådsleder Tomas Norvoll (A) i Nordland. Rektor ved UiT Norges arktiske universitet, Anne Husebekk, er enig og mener det vil styrke innovasjonen i landsdelen. (Foto: Arne F. Finne).
Tomas Norvoll (A), fylkesrådsleder i Nordland, vil gi universitetene i nord doble budsjetter. - Det kan monne i utviklingen av Nord-Norge.

 

Tomas Norvoll, fylkesrådsleder i Nordland, lanserte tanken i Arendal: - Gi universitetene doble budsjetter. Det kan monne i utviklingen av Nord-Norge.

Det var under debatten om "lokomotivene i Arktis" i Arendalsuka at fylkesrådsleder Norvoll kom med sitt konkrete forslag, og rektor Anne Husebekk ved UiT Norges arktiske universitet sier takk og tar gjerne imot.

Mens det snakkes oppad stolper og nedad vegger om hvilke næringer som skal redde Nord-Norge, mens det snakkes i det vide og det brede om befolkningsnedgang og kompetansemangel, så spiller Tomas Norvoll ut:


Lokomotivene er folk og ressurser 

- Lokomotivene i nord er ressursene i nord, og det er folket i nord. Jeg skjønner ikke hvorfor vi ikke kan bruke tilgjengelige politiske virkemidler, for eksempel gjennom å investere i de to nordlige universitetene. La oss doble budsjettene deres, det vil gi et nødvendig kompetanseløft, det vil skape arbeidsplasser og det er en mekanisme vi kan bruke, sa Norvoll.

Etter debatten sier rektor Anne Husebekk at forslaget fra fylkesrådslederen er både overraskende og godt.

- Jeg tror jo at universitetene er nøkkelen for å kunne lykkes i nord, og jeg er veldig enig i at å satse på utdanning av unge mennesker og forskning som er relevant for nord er viktig, og dessuten nøkkelen for å få til noe i nordområdene som både er bærekraftig og gir inntekter og ikke minst folk lyst til å bo i nord.

Tomas Norvoll selv følger opp:

- Jeg tror jo helt oppriktig at hvis vi skal få til det vi vil, nemlig å skape flere jobber for unge med ambisjoner, så er universitetene de viktigste virkemidlene vi har. Det er de som utdanner dem, og det er de som vil være de viktigste partnerne for å videreutvikle de spennende kompetansebedriftene.


Satsing må være noe ekstra 

Fylkesrådslederen i Nordland gjentar det han har sagt mange ganger tidligere:

- Hvis man mener noe med en nordområdesatsing, så må det være noe ut over det man gjør ellers i landet. Da må man trå til, man må gi nordområdene – hvis de er de viktigste som det sies – noen komparative fortrinn, og da tror jeg universitetene våre må få tilgang til en del midler som andre ikke har.

Anne Husebekk peker på sin side på at det hele er en verdikjede, og at menneskene i nordområdene er det viktigste leddet i verdikjeden – unge mennesker aller viktigst.

- Da tenker jeg at ikke bare må man styrke universitetenes budsjetter, men også innovasjonsdelen av universitetene bør styrkes parallelt, og bedriftene i nord må få anledning til å bruke ressursene på et høyere nivå i verdikjeden.


Eksportere tran i tankbiler 

- Da snakker du om tettere samarbeid og samhandling mellom næringslivet og utdanningsinstitusjonene?

- Ja, det må til, og det må, som Tomas sier, reguleres slik at man ikke skal kunne utnytte ressurser i nord uten å gi noe tilbake. Hvis ressursene tas ut av landsdelen, så har vi knapt annet å gjøre i fremtiden enn å eksportere tran på tankbiler, og det blir man ikke rik av, sier rektor Anne Husebekk.

- Når blir dette aktuell politikk fra Arbeiderpartiet, Tomas Norvoll? Allerede ved neste valg?

- Ja, vi får satse på det, svarer Norvoll med en liten latter, og legger fort til: - Universitetene er jo, som Anne sier, mange ting, også de randsonene som ligger der i innovasjon osv.

Hvis også store nordnorske selskaper skal inn i spennende utviklingsprosjekter, så må de ofte hente kompetansen fra utenfor landsdelen. Så det å bygge sterke miljøer, ved universitetene, i bedriftene, i randsonene, det vil være det viktigste virkemidlet vi kan ha for å bygge landsdelen videre, sier Tomas Norvoll.




Nøkkelord