- Frøhvelvet ikke i fare. Utfordrende, men håndterbart, sier Statsbygg

Melt water is still seeping in at the entrance areas of the Svalbard Global Seed VAult, however, it poses no threat to the vault itself or the seeds, claims Communications Director Hege Njaa Aschim of Statsbygg. (Photo: Matthias Heyde)
«Verdens dommedagshvelv trues av smeltevann», «Svalbards frøhvelv oversvømmes». Og ja, det ER vann i inngangspartiet.


«Verdens dommedagshvelv trues av smeltevann», «Svalbards frøhvelv oversvømmes». Og ja, det ER vann i inngangspartiet.

Det mangler ikke på dramatikk i internasjonale medier etter at de, etter et drøyt halvår, har fått med seg at det trenger vann inn i inngangspartiet i det internasjonale frøhvelvet på Svalbard.

-Men, sier kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim i Statsbygg; - det er ingen fare for frøene og situasjonen er utfordrende, men absolutt håndterbar. Og det er ikke dramatisk.

Permafrosten sviktet

Verdens globale frøbank ble etablert og åpnet i 2008, og etter disse ni årene står man overfor en del tekniske utbedringer. Bakgrunnen er at permafrosten har ikke etablert seg som planlagt, heter det i en pressemelding fra Statsbygg.

Statsbygg har nå inngått en avtale med et rådgiverfirma som skal foreslå ulike utbedringstiltak for adkomsttunnelen til hvelvet. De skal se på og komme med forslag på mulige løsninger for å motstå økte vannmengder som følge av våtere og varmere klima på Svalbard.

Frøene ligger trygt i hvelvet

Det er firmaet Dr. Techn. Olav Olsen som er tildelt kontrakten med å se på ulike muligheter for å utbedre adkomsttunellen til frølageret. Hensikten er å styrke sikkerheten i et langsiktig perspektiv. Snøhetta, Instanes Polar, Erichsen & Horgen, NGI og ECT blir med som underrådgivere for oppdraget.

Hege Njaa Aschim sier til High North News at hverken frøene eller hvelvet de ligger i er i fare.

- Men vi har hatt vanninntrenging i adkomst-tunnelen i høst. Det har fremskyndet forbedringsplanene for tunnelen, noe vi altså er i full gang med disse nå.

Eskalerte i høst

Utfordringene eskalerte da ekstremværet i høst førte til større vanninntrenging. Vi har ikke hatt tilsvarende siden det, sier Njaa Aschim.

Nå graves det avledningsgrøfter for smeltevannet, slik at det skal ledes bort fra selve inngangspartiet til frøhvelvet, et tiltak som også skal bidra til at regnvann hindres i å samle seg foran inngangen.

Forslag til våren

- Det er avsatt 14 millioner kroner til utredning og prosjekteringsarbeid, og ekspertgruppen skal ha ferdig et forslag til våren 2018.

Tiltakene er et ledd i en langsiktig plan for å trygge frøhvelvet ytterligere, basert på en "føre var" holdning, heter det i pressemeldingen fra Statsbygg.

Les også i The Arctic Journal




 

Kommunikasjonsdirektør i Statsbygg, Hege Njaa Aschim, sier situasjonen er håndterbar, men utfordrende for førhvelvet på Svalbard. (Foto: Mette Randem/Statsbygg)
Kommunikasjonsdirektør i Statsbygg, Hege Njaa Aschim, sier situasjonen er håndterbar, men utfordrende for frøhvelvet på Svalbard. (Foto: Mette Randem/Statsbygg)

Nøkkelord