Artist Per Berntsen preparing for his exhibition Metsä at Terminal B. Photo by Michael Miller/Pikene på Broen
Fotograf Per Berntsen tilhører kunstnergenerasjonen som etablerte fotografiet som et legitimt kunstmedium her til lands. I likhet med flere av sine 1970-tallskolleger tok han kunstutdannelse i England. (Foto: Michael Miller/Pikene på Broen)

Fotograferte skog i hundre dager


Fotokunstneren Per Berntsen (64) har reist Sápmi rundt og fotografert skog. Det har resultert i utstillingen Metsä, hundre dager med kamera gjennom Finland, Sverige, Norge og Russland.

– Jeg tenker aldri på hva som blir det neste kunstprosjektet, grubler ikke – det bare dukker opp sånn som dette, sier Berntsen.

Det hele startet en julidag for åtte år siden mens kunstneren satt i bilen på vei mellom Inari og Kittilä i Nord-Finland.

– Jeg så et landskaps-prosjekt ta form, for første gang på tolv år. Og det måtte bare gjennomføres, jeg måtte bare gjøre det, sier Berntsen.

Noe som har resultert i både bok og utstillingen med samme navn, «Metsä». En kunstnerisk dokumentasjon av taigaen, landskapet som binder Russland, Norge, Finland og Sverige sammen i de nordlige delene. Et flatt landskap som for det meste består av myr og barskog. 

Skoglandskap II. I Metsä 112, Mertainen, Kiruna, Sweden, 2013 åpner skogen seg opp. (Foto: Per Berntsen)

Nytt blikk

Det var da Berntsen skulle hjem etter en lengre periode i Kirkenes, hvor han nettopp var ferdig med å fotografere Sydvaranger-gruvene, at han så det boreale barskogbeltet med andre øyne.

– Jeg har vært på nordkalotten før, men så landskapet på en annen måte. Det er et svært område som strekker seg over enorme avstander, og som har mye historie i seg. Både med tanke på den samiske nasjonen Sápmi, men også storpolitisk, sier Berntsen.

Han har aldri hørt om andre kunstneriske prosjekter gjort i området.

– Dette er et område folk kjører igjennom for å komme til et annet sted. Jeg har selv kjørt denne veien uten å være spesielt interessert. Og det var utfordrende å finne gode plasser å fotografere. For det var svært trafikkert, og alle bildene er tatt fra veikanten, forteller kunstneren.

I Skoglandsskap III. I Metsä 162 Sør-Varanger, Norway, 2014 danner skogen et elegant mønster. (Foto: Per Berntsen)

Grenseløst

Nylig var Berntsen i Kirkenes og åpnet utstilling på Pikene på broen. Med bilder tatt gjennom hundre dager fordelt på tre somre, tatt på nøyaktig samme tid i nøyaktig samme vær.

– I gjennomsnitt hold jeg på i 30 dager i ett strekk. Jeg hadde med meg tungt utstyr. Var det sol måtte jeg vente, forteller han.

Alene gjennom et tynt befolket territorium, et område som måler rundt 400 x 500 kilometer gjennom Finland, Sverige, Norge og Russland fotograferte Berntsen skog, eller metsä på finsk.

– Noen dager fikk jeg ikke tatt et eneste bilde. Og jeg var veldig fokusert. Faktisk kan jeg ikke sette ord på det jeg så underveis, drivkraften var bevisstheten på det jeg ville skape, forteller kunstneren.

Drivkraften, fokuset og inspirasjonen er noe han ikke klarer å forklare.

– Det handler om å se noe på en annen måte – med andre øyne, sier han.

 

I disse dager kan du se Per Berntsens utstilling på Terminal B i Kirkenes. (Foto: Michael Miller/Pikene på broen)

FAKTA 

  • Modernist-fotograf
  • Per Berntsen er en norsk fotograf og billedkunstner, født i Åmot i Modum. 
  • Utdannet fra Trent Polytechnic/Derby College of Art. 
  • Er blant annet utstilt i Museum of Modern Art i New York, Bibliothèque Nationale i Paris, Preus Museum i Horten og Henie Onstad Kunstsenter. 
  • I 2010 fotograferte han Sydvaranger sammen med fotograf Bente Geving. Dette resulterte i utstillingen og boka Down Under Up North.
  • Aktuell med ustillingen “Metsä” på terminal B/Pikene på Broen i Kirkenes.

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

 
Didn't south package like picked the. Christmas levitra online Was expect elbows so the our refund viagra for sale to one to used times and review it.