Forsvaret: - Vi snakker med Russland på Skype

Slik var det for få år siden, når norske og russiske offiserer ble fotografert sammen på en pressekonferanse like etter KNM Fridtjof Nansen sin ankomst til Severomorsk i forbindelse med øvelse POMOR 2012. (Foto: Forsvaret, Louise Salte)
- Det er ikke slik at alle kommunikasjonskanaler mellom Forsvaret og det russiske militæret i nord er brutt, presiserer kommunikasjonssjef, oberstløytnant Ivar Moen ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) i Bodø til High North News.


- Det er ikke slik at alle kommunikasjonskanaler mellom Forsvaret og det russiske militæret i nord er brutt, presiserer kommunikasjonssjef, oberstløytnant Ivar Moen ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) i Bodø til High North News.

Click here for English version.

- Hver uke er det kontakt via Skype mellom Vaktsjef FOH og Vaktsjef Nordflåten (Russland) for å sjekke sambandet. Skypelinjen er opprettet for å oppklare forhold mellom Nordflåten og FOH, for å unngå eventuelle misforståelser, forklarer Moen.

Sjefene møtes årlig

I tillegg til de ukentlige sambandssjekkene på Skype, så møtes også de militære sjefene i nord hvert år. Sjef FOH og Sjef FSB (federalnaja sluzjba bezopasnosti, den føderale sikkerhetstjenesten i Russland). FSB er i hovedsak opptatt med rikets indre sikkerhet. Den russiske Kystvakt og Grensevakt er lagt under FSB.

- Møtet foregår henholdsvis på norsk og russisk side annethvert år, og legger grunnlag for videreføring av eksisterende samarbeid, som bl.a. Kystvakt, søk og redning, grensevakt, og dette nedtegnes i en protokoll for signering. Forut for dette møtet er det to arbeidsmøter for å legge grunnlag for protokollmøtet. Her utveksles informasjon mellom grensekommisærene, Kystvakten og FOH som forberedelser for protokollmøtet, forteller oberstløytnant Moen.

Her finner du alle artiklene vi har publisert så langt, i serien Det nye nord.

Incident at Sea-avtalen

I tillegg til de nevnte områdene der det fremdeles foregår samarbeid mellom norske og russiske militære enheter og organisasjoner fungere fremdeles «Incident at Sea-avtalen» mellom de to landene.

- Avtalen skal bidra til å forhindre episoder til sjøs; militære fartøyer, hjelpefartøyer og fly som opererer utenfor territorialfarvannet. Hensikten med avtalen er å hindre at farlige situasjoner oppstår som følge av at norske og russiske militære fartøyer og fly opererer i umiddelbar nærhet av hverandre.


Forhandlinger i 2015

Denne avtalen ble inngått i 1990, og senere utvidet med en ny protokoll i 1998. Og så sent som i 2015 var det forhandlinger mellom Norge og Russland om endring/oppdatering av avtalen, sier Ivar Moen.

- Hensikten søkes oppnådd ved at de militære enhetene skal utvise forsiktighet og utveksle informasjon om sine handlinger og intensjoner. Virkemidler man har for å hindre farlige situasjoner er forbud, påbud og sambandsprosedyrer for fartøyer og fly, samt anvisninger om informasjonskanaler og jevnlige møter mellom partene.

Avtalen ivaretas av Forsvarsstaben, forteller oberstløytnant Ivar Moen ved FOH.


The New North logo cooperation
Chief of Communications, Colonel-Lieutenant Ivar Moen at Norwegian Joint Headquarters (FOH)
Kommunikasjonssjef og oberstløytnant Ivar Moen ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH). (Foto: Forsvaret)

Nøkkelord