Første toppmøte Obama-Trudeau: Klima og Arktis høyt på agendaen

President Obama, here photographed at the GLACIER Conference in Alaska last year, can this week welcome Canada’s new Prime Minister Justin Trudeau to Washington. (Stock photo: GLACIER)
Når Canadas nye statsminister Justin Trudeau kommer til Washington på statsbesøk denne uken, ventes klimatiltak og Arktis å bli blant hovedsakene. Både president Obama og Trudeau har hastverk med å vise hva de kan få til etter å ha satt seg ambisiøse klimamål i Paris, og en ny samarbeidsavtale skal undertegnes i løpet av besøket.


Når Canadas nye statsminister Justin Trudeau kommer til Washington på statsbesøk denne uken, ventes klimatiltak og Arktis å bli blant hovedsakene. Både president Obama og Trudeau har hastverk med å vise hva de kan få til etter å ha satt seg ambisiøse klimamål i Paris, og en ny samarbeidsavtale skal undertegnes i løpet av besøket.

Here is an English version of this article.

Etter år med et noe kjølig forhold til Canadas konservative tidligere statsminister, Stephen Harper, kan president Obama denne uken se fram til et møte med en kanadisk politiker han har mer til felles med. Det liberale partis Justin Trudeau, som i oktober ble valgt til ny statsminister i Canada, ønsker å styrke forholdet til sin mektige nabo, og har signalisert en rekke endringer. Obama og Trudeau deler mange visjoner, ikke minst på miljøsiden. En avtale om tettere samarbeid vil bli signert under besøket, og mye tyder på at dette kan bli et toppmøte der klima og utviklingen i Arktis blir en hovedsak.

Bilateral avtale

- De to lederne tenker mye likt. Det er knyttet stor spenning til besøket blant publikum i Canada og jeg håper toppmøtet vil vise at man nå forplikter seg til felles tiltak. Dette bør bli en anledning for Canada til å styrke sine miljømål og synkronisere seg med USA, sier Elizabeth May, leder for partiet De Grønne i Canada til HNN.

May har samarbeidet nært med Trudeau og var blant annet med i den kanadiske delegasjonen til klimatoppmøtet i Paris i desember. Hun har håp om at Trudeau under besøket i Washington vil fokusere på klimatiltak, ikke minst i nord.

- Canadas formannskap i Arktisk Råd styrte Rådet bort fra fokuset på klimaendringene. Men jeg tror det vil endre seg under statsminister Trudeau, sier May.

Foreløpig har begge land holdt kortene tett til brystet når det gjelder detaljene i den kommende bilaterale avtalen. Kanadisk presse mener å vite at avtalen blant annet vil inneholde strengere utslippsgrenser for biler og nye tiltak for å øke bruk og utvikling av elektriske og førerløse biler.

- Ny æra i klimasamarbeidet

Cathleen Kelly, Senior Fellow på Washington-tankesmien Center for American Progress (CAP), la før helgen fram en rapport med anbefalinger til det kommende toppmøtet. CAP, som ble grunnlagt av Hillary Clintons nåværende kampanjeleder John Podesta, står Obama-administrasjonen nær og er en innflytelsesrik stemme i amerikansk politikk.

- Møtet denne uken vil innlede en ny æra i klimasamarbeidet med Canada, sier Kelly til HNN, og understreker at den kommende avtalen også vil være et skritt mot en trilateral avtale som inkluderer Mexico.

- USA, Canada og Mexicos ledere planlegger toppmøte til sommeren. Avtalen med Canada kan være begynnelsen på en ambisiøs felles nordamerikansk klimaagenda, sier Kelly.

I rapporten peker Kelly på fire områder der hun mener Obama og Trudeau kan og bør forplikte seg til sterkere felles innsats: Reduksjon av metanutslipp fra olje- og gassproduksjon, begrensning av forurensningen fra svart karbon i Arktis, fremme av fornybar energi og styrking av den globale kunnskapen om farene ved klimaendringer i Arktis.

Begynner å haste for Obama

- President Obama er i ferd med å få dårlig tid hvis han skal sikre sitt ettermæle på klima. Statsminister Trudeau ønsker å bryte med forgjenger Harpers vitenskapsskepsis og lunkne holdning til klimaarbeidet. Trudeau anerkjenner farene ved klimaendingene og har lovt å bygge sin politikk på vitenskapelig grunnlag. Dette åpner for et helt nytt samarbeid mellom USA og Canada. Statsbesøket vil være en ideell anledning for å fremme miljøpolitikk, mener Kelly, og legger til at både USA og Canada trenger nye tiltak dersom de skal nå målene landene forpliktet seg til på klimatoppmøtet i Paris.

Statsminister Trudeau er under press for å legge fram en helhetlig nordområdepolitikk. I valgkampen karakteriserte han sin forgjengers Arktis-politikk som tom retorikk, og viste til at han og hans liberale parti hadde «en annen plan». Det høyprofilerte besøket i Washington kan være en anledning til å vise både kritikere hjemme og observatører utenlands at Canadas nye regjering vil legge opp til en mer aktiv og miljøfokusert politikk i nord.

Det er nesten tjue år siden siste statsbesøk fra Canada til USA. Daværende statsminister Jean Chretien besøkte president Bill Clinton i 1997. Justin Trudeaus far, tidligere statsminister Pierre Trudeau avla offisielle besøk i Washington i 1974 og 1977.

 

Canadas statsminister Justin Trudeau. (Photo: Wikimedia Commons/Roberto Stuckert Filho/Agência Brasil)
Canadas statsminister Justin Trudeau. (Photo: Wikimedia Commons/Roberto Stuckert Filho/Agência Brasil)
Elizabeth May leder partiet De Grønne i Canada. (Foto: Green Party Canada)
Cathleen Kelly, senior Fellow på Washington-tankesmien Center for American Progress (CAP), (Foto: CAP)

Nøkkelord