Foreslår enklere kvotesystem

Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) fikk i dag overrakt utredningen "Et fremtidsrette kvotesystem" av utvalgets leder Arild Eidesen. (Foto: Nærings- og fiskeridepartementet)
Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) fikk i dag overlevert innstillingen fra kvoteutvalget som har utredet framtidens kvotesystem for beskatningen av norske fiskeressurser.


Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) fikk i dag overlevert innstillingen fra kvoteutvalget som har utredet framtidens kvotesystem for beskatningen av norske fiskeressurser. 

I juleferien i fjor ble Sandberg fotografert på bassengkanten med Sjømatindustriutvalgets rapport, denne julen blir det NOU 26: Et fremtidsrettet kvotesystem som bli julens lektyre.

Kvoteutvalget ønsker seg et enklere grunnsystem som kan ruste fiskerinæringen og nasjonen ved eventuelle framtidige endringer. I utforming er hovedforslaget fra utvalget et grunnsystem som består av en ny felles fisketillatelse, og såkalte kvotefaktorer som er enheten for fordeling av kvote til dem som har fisketillatelse.

Andre hovedforslag er at gruppene for ringnot og pelagisk trål slås sammen, og at gruppeinndelingen i kystflåten justeres. 
De regionale bindingene ved salg av fartøy er foreslått videreført.


- Les og lær

Utvalget har vært ledet av førstelagmann i Hålogaland lagmannsrett Arild Eidesen, og under dagens presentasjon var han svært tydelig på at folk må lese utredningen og lære, deretter debattere, så kan vi konkludere. 

- Det er en grundig jobb som er gjort, slo Per Sandberg fast da han fikk overrakt utredningen. Og la til at fiskekvoter nok kommer til å prege norsk politikk hele 2017. 

- Jeg ser både med gru og glede på behandlingen av denne, for det har vært knyttet stor spenning til den jobben som er gjort. Historisk sett har vi gått fra et nærmest fritt fiske til en gjennomregulert næring. Vi er nå innforstått med at det er behov for og plass til forenkling og endring, sier Sandberg. 


Uoversiktlig lappeteppe

Arild Eidesen innledet med å fortelle at utvalget har lagt mye arbeid i å lage en felles kunnskapsplattform, og at det har vært få politiske føringer i mandatet de ble gitt. 

- Sammensatte behov og ønsker har gjort at dagens kvotesystem har blitt uoversiktlig og framstår som et lappeteppe av ulike ordninger. Vi ble satt ned for å se på hvordan det kan innrettes for framtiden, sier han. 

Utvalget har også satt noen definisjoner for hva som kjennetegner et godt kvotesystem: Effektivitet, fleksibilitet og legitimitet. 



Her er en liste over utvalgets hovedforslag: 

  • Konsesjoner og årlige deltakeradganger skal erstattes av fisketillatelser. Hver fisketillatelse har en faktor for hvor mye av totalkvoten for en bestand den har tillatelse til å fiske.   
  • Utvalget anbefaler at ekstrakvoteordninger som bonusordning for levendefangst, agnkvoter, rekrutteringskvoter og kystfiskekvote bør gjennomgås. Utvalget anbefaler at slike ordninger tas av totalkvoten, og at de begrenses til å utgjøre en maksimal andel av totalkvotene. 
  • Kvotesystemet bør så langt som mulig utformes med garanterte fartøykvoter, og denne utviklingen bør påskyndes mener utvalget. 
  • Det er forslag om å lage en felles markedsplass hvor leie av kvoter kan skje. En felles markedsplass vil gjøre det mer oversiktlig og trygt. Kvoteleie gir den nødvendige fleksibiliteten som kvoteordningen trenger, men aktørene bør ikke gis adgang til å leie ut mer enn 20 prosent av kvotene sine -målt i verdi, ikke volum.
  • Utvalget mener at strukturkvoteordningen må avvikles. Den må erstattes av en ny sammenslåingsordning uten tidsbegrensning. Dagens strukturkvoter med tidsbegrensning må gjøres om slik at fartøyeier beholder en del av strukturgevinsten som økt grunnkvote, mens den andre delen avgis. Et flertall av utvalgets medlemmer foreslår å fordele strukturgevinsten til strukturgruppene, mens et mindretall ønsker at deler av strukturfevinsten brukes til å opprette en statlig kvotebeholdning. 
  • I kystflåten bør fartøygruppene deles inn i grupper etter faktisk lengde. Det bør settes skott på 11 og 15 meter, uten mulighet til å flytte kvoter mellom gruppene. 
  • Fartøy under 11 meter bør også ha mulighet for strukturtilpasning. 
  • Utvalget ønsker å beholde åpen gruppe, som er en viktig arena for blant annet rekruttering. 
  • Dagens kvotetak, eierkonsentrasjonsbegrensninger og regionale bindinger legges fortsatt til grunn. Avkortninger ved salg og sammenslåing bør avvikles, og kondemneringsordningen bør avsluttes for de gruppene som har hatt strukturkvoteordning. 
  • Hvis kvotesystemet blir effektivisert slik utvalget foreslår, bør det innføres en ressursrente i fiskeriene mener utvalget. Deler av denne bør kreves inn til felleskapet. Det er ulike forslag i utvalget til hvordan deler av renten skal kreves inn, men enighet om at endringer i kvotesystemet og innkreving av en ressursrenteskatt må skje samtidig.

 

Hele dokumentet kan du lese her, og høringsfristen er satt til den 18. april. 


Disse har vært medlemmer i utvalget: 

Arild Eidesen, leder, førstelagmann i Hålogaland lagmannsrett, Tromsø. 
Per Sandberg, avdelingsdirektør i Fiskeridirektoratet, Bergen
Linda Nøstbakken, førsteamanuensis ved NHH, Bergen
Roger Hansen, fisker og reder, Skarsvåg
Kathrine Tveiterås, instituttleder ved Norges Fiskerihøgskole, Tromsø
Rolf Guttorm Kristoffersen, skipper og styreleder for Kristoffersen Fiskebåt AS, Myre
Gudrun Bugge Andvord, advokat og partner i Advokatfirmaet Seland DA, Oslo
Erlend Bullvåg, førsteamanuensis ved handelshøgskolen, Nord universitet, Bodø
Liv Botne Ulriksen, konserndirektør i Sparebank1 Nord-Norge, Tromsø
Christian Halstensen, daglig leder Gardar AS, Bekkjarvik



Nøkkelord