Foreslår å redusere torskekvoten

Søkertallene er klare: Interessen for yrkesfag er økende og flere søker seg nå også til sjømatfag. (Illustrasjonsfoto: Johan Wildhagen/Norges Sjømatråd)
ICES (det internasjonale havforskningsrådet) anbefaler å redusere neste års torskekvote i Barentshavet med 20 prosent sammenlignet med i år.

ICES (det internasjonale havforskningsrådet) anbefaler å redusere neste års torskekvote i Barentshavet med 20 prosent sammenlignet med i år. 

Anbefalingen er på en totalkvote på 712.000 tonn, skriver Havforskningsinstituttet på sine nettsider. Forskningsdirektør Geir Huse sier at de opplever en naturlig nedgang i bestanden, og det må det tas hensyn til.

Kvotene for nordøstarktisk torsk (skrei) har de siste årene vært på et rekordhøyt nivå. Aller størst var kvotene i 2013, med 1.000.000 tonn. I år er kvoten på 890.000 tonn, og neste år er altså anbefalingen å gå ned, til 712.000 tonn.

Geir Huse fra Havforskningsinstituttet sier at det er de gode årsklassene for torsk fra 2004 og 2005 som er årsaken til at man de siste årene har hatt store kvoter. 

- Vi ser at årsklassene etter det er svakere, og da får vi en naturlig nedgang i bestanden, sier han. 


Ingen grunn til bekymring 

Selv om havforskerne anbefaler en kvotereduksjon er det ingen grunn til bekymring.

Havforskningsinstituttets bestandsansvarlig for torsk i Barentshavet, Bjarte Bogstad, understreker at det er godt med skrei i havet. Under årets skreitokt var det mange eldre og store individer i bestanden.

 

Flere endringer 

ICES har i tillegg til barentshavstorsken også anbefalt flere andre kvoteendringer for neste år. Hysekvoten er anbefalt redusert med 13 prosent, mens seikvoten er anbefalt opp med 15 prosent. Blåkveitekvoten er anbefalt redusert fra 24.000 til 23.000 tonn, mens det anbefales at snabeluerkvoten kan økes opp mot 9 prosent. 

For kysttorsken nord for 62. breddegrad anbefaler ikke ICES noen spesiell kvotestørrelse, men at gjenoppbyggingsplanen for kysttorskbestanden følges opp. 


Sammen med Russland

De endelige kvotene for torsk, hyse, snabeluer og blåkveite blir fastsatt av den norsk-russiske fiskerikommisjonen i oktober. Seikvoten settes av Norge alene. 

Nøkkelord