Følg Iditarod i High North News

Tommy Jordbrudal og Ralph Johannessen gleder seg til starten av Iditarod lørdag. (Foto: Arne O.Holm)

ANCHORAGE, ALASKA:  Fem norske hundekjørere stiller til start på årets Iditarod. To av dem regnes av ekspertene som mulige vinner av det prestisjetunge løpet som starter i den amerikanske delstaten Anchorage og ender opp i Nome i samme delstat.

Når hundene kommer fram til Nome, har de sammen med kjøreren - eller musheren som det heter i Alaska - tilbakelagt 1840 kilometer. Det er lengre enn fra Oslo til Tromsø.  Og ikke bare er Iditarod lengre. Løpet foregår i et område av Alaska fullstendig uten veier. Ser man bort i fra start og målområdet bor det til sammen snaue 3000 mennesker langs den drøyt 1800 kilometer lange løypa.

Mer øde kan det knapt nok bli.

Underveis har ikke hundekjørerne lov å ta i mot noen form for hjelp.

Løpet ble første gang arrangert i 1973 og kaller seg selv  "The Last Great Race".

 

Robert Sørlie

Robert Sørlie fra Hurdal i Norge har to ganger tidligere vunnet Iditarod. Det er seks år siden sist han deltok, men også denne gangen regnes han av svært mange som en av favorittene til å vinne også i år. Robert Sørlie er 56 år gammel, har kjørt hund siden 1970, og er en legende i det norske hundemiljøet. Mer enn de fleste regnes han som kjøreren som for alvor gjorde hundekjøring til toppidrett.

 

Ralph Johannessen

En annen vinnerkandidat er Ralph Johannessen fra Dagali. Han debuterer som deltaker i Iditarod, men har vunnet det som kan vinnes i Norge. Også Ralph Johansen er 56 år, opprinnelig fra Bergen, og har kjørt hund siden 1973.

 

Tommy Jordbrudal

Tommy Jordbrudal bor i Longyearbyen, men har det siste året bodd i Fairbanks i Alaska. Jordbrudal er en 44 år gammel merittert hundekjører, opprinnelig fra Kragerø.

 

Joar Leifseth Ulsom

Joar Leifseth Ulsom er 27 år gammel og opprinnelig fra Mo i Rana. Han har deltatt i hundeløp over hele verden, og debuterte i Iditarod i fjor. Han bor for tida i Alaska. I 2013 ble han kåret til årets Rookie, årets nykommer. Ingen nykommere har noen gang kjørt Iditarod raskere enn Ulsom. Ulsom kan komme til å overraske mange når Iditarod avsluttes i Nome.

Yvonne Dåbakk

Yvonne Dåbakk er 31 år og opprinnelig fra Tyskland, men har de siste årene bodd i Oslo og på Svalbard. Nå bor hun i Fairbank i Alska, hvor hun arbeider på universitetet.

High North News følger årets Iditarod, og vil rapportere både fra konkurransen og fra menneskene som bor i denne delen av Nordområdene. Som Amerikas nordligste deltstat er det mange likhetstrekk med Nord-Norges rolle i nordområdepolitikken.

Nøkkelord