Fjellrev med rabies angrep polarhunder

På Hopen meteorologiske stasjon har var det også reveangrep i 2011. Denne gangen klarte en av polarhundene å drepe den rabiessyke polarreven. (Foto: Ragnar Sønstebø)
Rabies-rev kan vandre helt fra russisk Arktis til Svalbard. Denne gangen ble polarhundene til besetningen på Hopen meteorologiske stasjon angrepet. – Dette er en påminner om at det finnes rabies på Svalbard, sier seniorrådgiver i natur- og artsforvaltning Paul Lutnæs hos sysselmannen.  



Rabies-rev kan vandre helt fra russisk Arktis til Svalbard. Denne gangen ble polarhundene til besetningen på Hopen meteorologiske stasjon angrepet. – Dette er en påminner om at det finnes rabies på Svalbard, sier seniorrådgiver i natur- og artsforvaltning Paul Lutnæs hos sysselmannen.  

Han forteller at det er flere år siden man har sett rever med rabies, sist i 2011, også da ved Hopen. Etter hendelsen ble reven ble hentet av Sysselmannen og en representant fra mattilsynet og bragt til Veterinærinstituttet i Oslo. Der ble rabiessmitten påvist.

Reven ble drept av hund

Per nå er det ikke observert flere tilfeller med rabies på øygruppen. Likevel er hendelsen en påminnelse om at rabiesutbrudd finnes i området rundt Svalbard.

- Den kom først til Hopen, langt ute i havet øst for Spitsbergen. Det var midt på natta at besetningen på stasjonen hørte at det ble liv i hundene. Da de så ut var det en rev som angrep en av huskyene som sto ute. Deretter ble det skutt et varselsskudd, men reven bare løp videre og angrep neste husky, forteller Lutnæs.

Da ble reven drept.

- Hund nummer to som ble angrepet er den tøffeste av de som er der ute, og han klarte å drepe reven. Situasjonen som oppsto er ganske typisk. Reven blir veldig aggressiv når den har rabies, men kan ikke smitte disse hundene da de er vaksinert og har antistoffer i blodet, forteller seniorrådgiveren.

Smitter

Han forteller at rabies smitter gjennom åpne sår og gjennom slimhinner og at det i Arktis er polarreven som er hovedvert for rabiesviruset. Hvis sykdommen får utvikle seg, regnes den som tilnærmet 100 prosent dødelig.

- En slik rev kan helt klart smitte andre dyr. Gjerne andre rever, men det er dokumentert smitte hos både rein, noen få sel og noen isbjørner, forteller Lutnæs.

Lutnæs forteller at det er med god grunn at hunder som skal til Svalbard må vaksineres mot rabies.

- De hundene som er her vil ikke bli syke og smittet av rabies. Det er pålagt med vaksine. Likevel oppfordrer vi alle hundeeiere til å holde hundene under oppsyn og i band framover. Og er det noen som finner en død rev, eller rein med passiv atferd eller lammelser, så ønsker vi at de kontakter oss, sier han.

Seniorrådgiver i natur- og artsforvaltning Paul Lutnæs hos Sysselmannen på Svalbard oppfordrer hundeeiere til å ha tilsyn med hundene i tiden framover, i tillegg til å holde de i bånd. (Foto Stein Nilsen/www.nasjonalparkstyre.no)
Seniorrådgiver i natur- og artsforvaltning Paul Lutnæs hos Sysselmannen på Svalbard oppfordrer hundeeiere på Svalbard om å ha tilsyn med hundene i tiden framover, i tillegg til å holde de i bånd. (Foto Stein Nilsen/www.nasjonalparkstyre.no)

Lemenår i russisk Arktis

Forskning viser at det vandrer inn fjellrev fra russisk Arktis til Svalbard, gjerne etter store lemenkrasj.

-  Det finnes rabies både i Russland, på Grønland og i Canada, og sykdommen dukker opp med jevne mellomrom her på Svalbard. Sist gang det skjedde i 2011 ble det påvist at reven hadde vandret fra Russland, sier Lutnæs.

Betegnelsen hundegalskap, som sykdommen også kalles, kommer fra symptomene hos rabiessyke hunder som ofte har unormal adferd og kan være svært aggressive. I et utbrudd av rabies hos rødrev i Alaska på 1970-80-tallet måtte barn som gikk til skolen ha med seg stokker for å beskytte seg mot rabide rever.

- Selv om Svalbard er en øygruppe, er den knyttet til det arktiske fastlandet ved sjøis vinterstid. Polarreven kan vandre svært lange distanser.

Polarreven på Svalbard er derfor ikke en avgrenset bestand, men får sannsynligvis jevnlig innblanding av rev fra andre arktiske områder, som på ny kan bringe med seg rabiesvirus og begrense effekten av vaksinasjon.


Det var Svalbardposten som omtalte saken første gang. 

 

 

Nøkkelord