Fire forbrukereksperter har bosatt seg på Svalbard

Natalia Ushakova, Frode Vestrheim, Christina Engelschjøn og Edith Nøkling gleder seg til å arbeide på Svalbard i forbrukernes tjeneste. Herfra, samt i Tromsø, Skien og Stavanger, tilbyr Forbrukerrådet kostnadsfri juridisk forbrukermekling mellom private og mellom private og næringsdrivende. (Foto: Forbrukerrådet)
I dag åpnet Forbrukerrådets kontor på Svalbard, et ledd i regjeringens strategi for å styrke bosetningen på øya.



I dag åpnet Forbrukerrådets kontor på Svalbard, et ledd i regjeringens strategi for å styrke bosetningen på øya
.

- Dette innebærer at fire personer flytter til Longyearbyen sammen med sine familier, sier direktør Randi Flesland, som selv var tilstede under den offisielle åpningen.

Avdelingen på Svalbard skal håndtere tvisteløsning. Det kan være folk som ikke har fått det de har betalt for, og som trenger hjelp til å håndtere et snøskooterkjøp som gikk galt, eller en snekker som ikke gjorde jobben sin.

- Da er det helt gratis å komme til oss. De som skal bo på Svalbard er eksperter på forbruksrett, og skal jobbe med å finne gode rettslige løsninger når en konflikt har oppstått, sier Flesland.

Digitalt skifte

I dag foregår de fleste meklingsprosessene per telefon, Skype eller e-post.

- Derfor er det ikke så viktig hvor meklerne sitter, sier direktøren.

Stillingene vil være hospiterende, med en varighet på 2 – 4 år og vil være underlagt forbrukerkontorets kontor i Tromsø.

- Vi ønsket erfarne saksbehandlere, siden det er en lite gruppe som skal jobbe sammen. Og vi ønsket noen som virkelig drømte om å bo på Svalbard. Vi har nådd målet, for nå er det til sammen fire familier og ti nye innbyggere som har flyttet til Longyearbyen og som vil bli en del av samfunnet, sier Flesland.

Tvisteløsningsdirektør Siv Hvidsten, forbrukerdirektør Randi Flesland, Sysselmann på Svalbard, Kjerstin Askholt, statssekretær i BLD, Kai-Morten Terning åpnet i dag verdens nordligste forbrukerkontor. (Foto: Forbrukerrådet)

Utsatt

Egentlig skulle de nye stillingene vært på plass 1. mai 2016, men ble utsatt i mangel på boliger.

- Boligene som de ansatte skulle flytte inn i forsvant i raset som var, og derfor måtte vi jobbe med å finne en plass de kunne bo, sier Flesland.

For henne er det ekstraordinært å oppleve Svalbard på denne tiden av året.

- Det er så flott å være her. -3 grader, nesten vindstille, helt mørkt og masse lys i vinduene. Det er veldig uvanlig for meg, og også for de som har flyttet hit. Men de sier at mørketiden går helt fint, smiler Flesland, som gleder seg over endelig å ha åpnet verdens nordligste forbrukerkontor.

 


Forbrukerrådet og Forbrukerombudet:

  • Forbrukerrådet er en uavhengig interesseorganisasjon som skal hjelpe forbrukere og påvirke myndigheter og næringsliv til å ta hensyn til forbrukerne.
  • Du kan kontakte Forbrukerrådet hvis du trenger hjelp i forbindelse med et kjøp du har gjort. De gir råd og mekler også mellom partene i klagesaker.

  • Hvert år svarer Forbrukerrådet på nesten 100 000 henvendelser.


  • Ombudet er en offentlig myndighet som blant annet overvåker reklame og markedsføring.Forbrukerombudet skal gjøre det enklere og tryggere å være forbruker. 

  • Du kan klage til Forbrukerombudet hvis du opplever at noen driver ulovlig markedsføring, telefonsalg eller liknende, men ombudet hjelper deg ikke hvis du for eksempel angrer på et kjøp. 

  • Forbrukerombudet behandler ca. 10 000 skriftlige henvendelser i året.

(Kilde: www.hvaerøkonomi.no, Forbrukerrådet, Forbrukerombudet)

Nøkkelord