Finnmark Fylkeskommune har satt seg "hårete mål"

Det ser lyst ut for Kirkenes, nå som Finnmark Fylkeskommune har vedtatt «Regional transportplan for Finnmark 2018 – 2029".(Illustrasjonsfoto: Hurtigruten)
Finnmark Fylkeskommune har vedtatt «Regional transportplan for Finnmark 2018 – 2029. – Dette er hårete, men fantastiske mål, sier leder Kenneth Stålsett i Sør-Varanger Utvikling.



Finnmark Fylkeskommune har vedtatt «Regional transportplan for Finnmark 2018 – 2029. – Dette er hårete, men fantastiske mål, sier leder Kenneth Stålsett i Sør-Varanger Utvikling.

Med konkrete planer om en jernbane fra Rovaniemi til Kirkenes, skal Finnmark Fylkeskommune ta solide grep for å gjøre Kirkenes til logistikk-knutepunkt for omlasting av godts fra Asia langs arktisk silkerute.

- Dette gir jo helt klart en tydelig forankring på politisk nivå for jernbanearbeidet der vi har bidratt sammen med fylket, Kirkenes Næringshage, politisk ledelse og våre finske partnere, sier Stålsett.

For samferdselssjef Per Bjørn Holm-Varsi hos Finnmark Fylkeskommune handler transportplanen kort sagt om å være i tet.

- Jernbanen er viktig, vi ser utelukkende framover nå, og vi ønsker å være ledende. Målet er helt klart å etablere en jernbane fra Kirkenes til Rovaniemi, sier Holm-Varsi.

For samferdselssjef Per Bjørn Holm-Varsi hos Finnmark Fylkeskommune handler framtiden om å være rask, smart og fremoverlent. (Foto: Kari Bjørkli Thomassen)

ITS og automatisert kjøring

I tillegg satser fylkeskommunen på å bli ledende i det teknologiske skiftet innen samferdsel og kommunikasjonslinjer. Ved å sikre mobil- DAB- og bredbåndsdekning i hele fylket, vil dette være grunnlag for framtidige ITS-systemer for blant annet selvgående kjøretøy og automatisering av trafikkbildet.

- Dette gir en tidsriktig forankring på vårt prosjekt med «Arctic Smart Cities 2020», som vi la ut stillingsannonse på forleden dag. Det betyr at det er en plattform og politisk forankring der vi kan bidra. For dette krever samarbeid med næringslivet, og Finnmark har mye å hente på teknologi og digitaliseringssiden, sier Stålsett.

Han mener satsingen er i tråd med det som åpner seg i den Nordlige Sjørute, og at det vil gi store ringvirkninger til mange næringsbærende prosjekter i Finnmark.

- Og dette passer godt med tankene om en utdanning i Kirkenes innenfor beredskap og logistikk i samarbeid med Nord universitet og Norges Arktiske universitet, sier han.

 

Raske løsninger

For Holm-Varsi handler den digitale satsningen om et fylke med begrensede ressurser til samferdsel, som nå må finne lette og raske løsninger.

- Vi planlegger mot intelligente, raske og kjappe transportsystem. Vi klarer ikke å utbedre veiene godt nok, og ønsker derfor å utprøve eksempelvis autonome kjøretøy, alternativt drivstoff til hurtigbåter og elektro- og batterifly, sier samferdselssjefen.

For funker det i Finnmark, så funker det over alt.

- Vi lever i en ekstrem del av verden med tanke på klima og vær. Og selv om noe fungerer i Oslo og San Francisco, så fungerer det ikke nødvendigvis her. Men motsatt – fungerer det her, fungerer det over alt, så vi skal invitere aktører til å se på løsninger, sier han.

 

Daglig leder Kenneth Stålsett i Sør-Varanger utvikling mener fylkeskommunens satsing vil gi store ringvirkninger til mange næringsbærende prosjekter i Finnmark. (Foto: Arne O. Holm)

Fremst i rekka

For Stålsett var det en stor glede å lese transportplanen og kjenne på at fylkeskommunen, næringslivet og regionen for øvrig tenker det samme, og tar skrittet mot en stor utviklingsprosess lengst nord.

- Dette er utrolig kult og viser et fremoverlent fylke som ønsker at Finnmark skal stå lengst fremst i den regionale utviklingen. Og som på denne måten bidrar til næringsutvikling i et globalt marked. For oss i Sør-Varanger Utvikling og Kirkenes er dette fantastisk gode nyheter, og det gir oss muligheten til å jobbe videre med solid politisk forankring på fylkesnivå, sier Stålsett.

I tillegg satser fylkeskommunen på å utvikle havnene som effektive godsterminaler og næringsmessige drivere innen fiskeri, petroleum og reiseliv. Her skal spesielt Kirkenes utvikles for å bli et fremtidig Arktisk logistikksenter.

- Og dette er svært viktig for å lykkes med jernbaneprosjektet. Det ble en god dag av å lese denne planen, sier Stålsett.

 

 

 

 

 

Nøkkelord