Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (tv.) sammen med statsminister Erna Solberg ved en tidligere anledning. Nå kan det bli jernbane mellom Fauske og Tromsø. (Foto: Sara Økland)
Rana Gruber kan øke produksjonen når Dunderlandsbanen oppgraderes. (Foto: WikimediaSandivas)

Fantastiske nyheter fra regjeringen til Rana Gruber


Vil øke akseltrykket på Dunderlandsbanen, Rana Gruber kan øke produksjonen med 50 prosent. 

– Vi har sett på hva det er industrien har behov for og dette utpekte seg som et veldig godt prosjekt, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen. 

Da statsråden besøkte Rana Gruber i dag sammen med statsminister Erna Solberg kom de med nyheten “alle” ventet på: 

Regjeringen iverksetter detaljplanlegging av oppgradering av Dunderlandsbanen fra 24 til 30 tonns akseltrykk. Oppgraderingen gjør det mulig å øke produksjonen ved Rana Gruber med 50 prosent, noe som har stor betydning for sysselsetting og verdiskaping i Nordland. 


Morsomt navn

– Dunderlandsbanen har et fantastisk morsomt navn, og er fantastisk viktig for den industrien som ligger her, sier Solvik-Olsen. 

Regjeringen har gitt Jernbaneverket i oppdrag å starte detaljeplanleggingen av den fire mil lange strekningen som i over 100 år har fraktet jernmalm fra går fra Storforshei i Dunderlandsdalen til Mo i Rana for utskiping. 

Planleggingsarbeidet skal være ferdig neste sommer og vil koste 15 millioner kroner. 

– Dette ligger ikke i Nasjonal transportplan for de neste ti årene, men for oss var det åpenbart at dette prosjektet må realiseres, sier Solvik-Olsen. 

Når detaljplanleggingen er ferdig skal Samferdselsdepartementet vurdere om og eventuelt når staten mener det er riktig å gjennomføre prosjektet. 


Viktig for Nordlandsbanen 

Jernbaneverket har tidligere beregnet at det vil koste 530 millioner kroner å oppgradere den aktuelle jernbanestrekningen mellom Gullsmedvik og Ørtfjellet slik at den tåler malmvogner med et akseltrykk på 30 tonn, ikke 24 som i dag. 

Oppgraderingen vil gjøre det mulig for Rana Gruber å øke produksjonen med 50 prosent, og er viktig for å sikre lønnsomhet i gruva i årene som kommer. 

– Men dette er ikke bare viktig for gruva, det er også viktig for Nordlandsbanen i seg selv, vi sørger for at Nordlandsbanen blir mer pålitelig, og blir en enda viktigere transportåre for Nord-Norge, og det må på plass, for det skjer så mye spennende i denne landsdelen hvor jernbanen kan være en integrert del opp til Fauske eller inn over Ofotbanen, og det å satse videre på jernbanen er noe denne regjeringen gjør, sier Solvik-Olsen. Én kommentar

  1. Pingback: Samferdselsdepartementet slår beina under malmtrafikken | railway2016

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

 
Didn't south package like picked the. Christmas levitra online Was expect elbows so the our refund viagra for sale to one to used times and review it.