Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (f.v.) og statsminister Erna Solberg kom i september med gladnyheten om at økt akseltrykk på Dunderlandsbanen skulle prioriteres. Nå har Rana Gruber og adm.dir. Kjell Sletsjøe (t.h.) meddelt at prosjektet kan stoppes, det blir for dyrt for gruveselskapet. (Foto: Sara Økland)
Rana Gruber kan øke produksjonen når Dunderlandsbanen oppgraderes. (Foto: WikimediaSandivas)

Fantastiske nyheter fra regjeringen til Rana Gruber


Vil øke akseltrykket på Dunderlandsbanen, Rana Gruber kan øke produksjonen med 50 prosent. 

– Vi har sett på hva det er industrien har behov for og dette utpekte seg som et veldig godt prosjekt, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen. 

Da statsråden besøkte Rana Gruber i dag sammen med statsminister Erna Solberg kom de med nyheten “alle” ventet på: 

Regjeringen iverksetter detaljplanlegging av oppgradering av Dunderlandsbanen fra 24 til 30 tonns akseltrykk. Oppgraderingen gjør det mulig å øke produksjonen ved Rana Gruber med 50 prosent, noe som har stor betydning for sysselsetting og verdiskaping i Nordland. 


Morsomt navn

– Dunderlandsbanen har et fantastisk morsomt navn, og er fantastisk viktig for den industrien som ligger her, sier Solvik-Olsen. 

Regjeringen har gitt Jernbaneverket i oppdrag å starte detaljeplanleggingen av den fire mil lange strekningen som i over 100 år har fraktet jernmalm fra går fra Storforshei i Dunderlandsdalen til Mo i Rana for utskiping. 

Planleggingsarbeidet skal være ferdig neste sommer og vil koste 15 millioner kroner. 

– Dette ligger ikke i Nasjonal transportplan for de neste ti årene, men for oss var det åpenbart at dette prosjektet må realiseres, sier Solvik-Olsen. 

Når detaljplanleggingen er ferdig skal Samferdselsdepartementet vurdere om og eventuelt når staten mener det er riktig å gjennomføre prosjektet. 


Viktig for Nordlandsbanen 

Jernbaneverket har tidligere beregnet at det vil koste 530 millioner kroner å oppgradere den aktuelle jernbanestrekningen mellom Gullsmedvik og Ørtfjellet slik at den tåler malmvogner med et akseltrykk på 30 tonn, ikke 24 som i dag. 

Oppgraderingen vil gjøre det mulig for Rana Gruber å øke produksjonen med 50 prosent, og er viktig for å sikre lønnsomhet i gruva i årene som kommer. 

– Men dette er ikke bare viktig for gruva, det er også viktig for Nordlandsbanen i seg selv, vi sørger for at Nordlandsbanen blir mer pålitelig, og blir en enda viktigere transportåre for Nord-Norge, og det må på plass, for det skjer så mye spennende i denne landsdelen hvor jernbanen kan være en integrert del opp til Fauske eller inn over Ofotbanen, og det å satse videre på jernbanen er noe denne regjeringen gjør, sier Solvik-Olsen. Én kommentar

  1. Pingback: Samferdselsdepartementet slår beina under malmtrafikken | railway2016

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

 
Didn't south package like picked the. Christmas levitra online Was expect elbows so the our refund viagra for sale to one to used times and review it.