EU-parlamentet med gladmelding til norsk petroleum

“The conditions in the parts of the Norwegian Arctic that are open to petroleum activities are by and large comparable to conditions further south,” says Erling Kvadsheim, Director of Industry Policy in the Norwegian Oil and Gas Association. (Photo: Arne O. Holm)
EU-parlamentet har i dag avvist et forslag om å forby olje- og gassvirksomhet i isfrie deler av Arktis. Nyheten mottas med glede hos interesse- og arbeidsgiverorganisasjonen Norsk olje og gass.


EU-parlamentet har i dag avvist et forslag om å forby olje- og gassvirksomhet i isfrie deler av Arktis. Nyheten mottas med glede hos interesse- og arbeidsgiverorganisasjonen Norsk olje og gass.


– Helt siden 1979 har vi vist at det er fullt mulig å ha trygg og forsvarlig oljevirksomhet i norsk Arktis. Derfor er vi glade for at EUs vedtak om petroleumsvirksomhet i Arktis er i tråd med norsk politikk og praksis, sier direktør for næringspolitikk i Norsk olje og gass, Erling Kvadsheim.

Det var i april i fjor at Europakommisjonen presenterte forslaget til EUs nye arktiske strategi

Policy-dokumentet «An integrated European Union policy for the Arctic» har siden vært innom en rekke av Europaparlamentets komiteer for innspill.

I løpet av revideringen har det kommet inn konkrete forslag om totalforbud mot boring etter olje og gass i arktiske områder, og blant dem som har reagert sterkt på dette er stortingsrepresentant Eirik Sivertsen (A) og Jørn Dohrmann, medlem i Europa-Parlamentet for Dansk Folkeparti og formann for SINEEA-delegasjonen (Europa-Parlamentets utenriksdelegasjon).

Her finner du Dohrmanns kronikk, «EU-Parlamentet vil forhindre norsk olie- og gasproduktion i Arktis», som High North News publiserte i går.

Europaparlamentets rapport om Arktis ble debattert i Strasbourg i går, i forkant av dagens avstemning.

Erling Kvadsheim trekker i likhet med Sivertsen og Dohrmann frem at det er store variasjoner i de klimatiske forholdene i Arktis. Forholdene varierer fra de isfrie norske områdene, til områder som er islagt deler av året i Russland, USA og Canada og til områdene Nord-Øst på Grønland som er islagt året rundt.

– Golfstrømmen har muliggjort menneskelig aktivitet og næringsvirksomhet i norsk Arktis i flere tusen år. Forholdene i den delen av norsk Arktis som er åpnet for petroleumsvirksomhet er i stor grad sammenlignbare med forholdene lenger sør, sier Kvadsheim i en pressemelding.

- Vi er rimelig godt fornøyd med resultatet, kommenterer også Trond Haukanes, direktør ved Nord-Norges Europakontor, på telefon fra Strasbourg.




Nøkkelord