- Billig olje fra Midtøsten er problemet

Arctic Frontiers in Tromsø, Norway, has opened. The economist Jeffrey Sachs (in the center of the interview cluster in the image) drew attention when arguing that Saudi Arabia is the low-cost supplier of oil, but that no one dare say it out loud because it is difficult from a geopolitical point of view. (Photo: Linda Storholm)
- Den brutale sannheten er at det er Saudi Arabia som er lavpristilbyderen av olje, men det er det ingen som vil si fordi det er geopolitisk vanskelig, sier Jeffrey Sachs.

- Den brutale sannheten er at det er Saudi Arabia som er lavpristilbyderen av olje, men det er det ingen som vil si fordi det er geopolitisk vanskelig, sier Jeffrey Sachs. 

Den verdenskjente økonomen hengte bjella på katten under den første debatten under årets Arctic Frontiers. Han satt i panelet sammen med, blant andre, statsminister Erna Solberg, som måtte svare da Sachs gikk videre og påpekte at det er disse lavkostnadsreservene som må pumpes opp hvis vi skal ta ut mer olje. Det bør ikke bores etter nye ressurser. 

- Det er ikke smart, enten så mister man pengene sine, eller så ødelegger man jorda, så det er tap uansett, mener Sachs. 

Men Erna Solberg var raskt på pletten for å påpeke noe Sachs glemte: At det er mye mer forurensende å produsere et fat olje i Saudi Arabia enn det Norge klarer å produsere. 

- Og derfor blir det feil å si at de skal fortsette å produsere uten at det tas tak i den betydelige forurensningen det utgjør, sier hun. 


Energi- og sikkerhet henger sammen

Solberg var også klar på at man ikke kan diskutere energipolitikk uten å samtidig diskutere sikkerhetspolitikk. Både hun og Sveriges utenriksminister Margot Wallström er derimot klar på at utfordringene er globale, så det må globale løsninger til. Ingen land kan alene løse klimautfordringene.

- Klimaendringene tvinger fram et samarbeid, denne utfordringen er det ingen som kan fikse alene. Men det krever også sosial og økonomisk utvikling, men de interessekonfliktene må vi takle, sier Wallström.  


Må leve med konsekvensene

Et Arktis i endring var temaet for debatten, som raskt kom inn på CO2-utslipp og oljeutvinning. Natur og Ungdoms leder Ingrid Skjoldvær representerte neste generasjon. 

- Det er vi som må leve med konsekvensene for det verdens politikere nå gjør, sier hun. Skjoldvær mener det er et gedigent paradoks at, samtidig som den makttunge forsamlingen på Universitetet i Tromsø diskuterer klima, så ligger det en oljerigg fortøyd rett utenfor byen, straks klar til å lete etter olje i Barentshavet. 


Norges to tunger

Erna Solberg ble utfordret av BBC-programleder Stephen Sackur, som ledet diskusjonen, på Norges petroleumspolitikk:

- Jeg vet Norge og de andre nordiske landene gjør mye bra innenriks, men oljen som eksporteres fra Norge forurenser kloden og bidrar til CO2-utslipp like fullt, hvordan forsvarer dere dette?

- Vi kan ikke løse CO2-utslippene ved å kutte oljeboring i Norge så lenge det er global etterspørsel etter olje, sier Solberg.

Sackur mente dette var en holdning som alle kan innta, og dermed er det ingen som tar ansvar for å kutte. Men Solberg på sin side er klar på at Norge skal fortsette med oljeutvinning. 

- Vi skal også fortsette presset for en økt pris på CO2-utslipp. Ved å øke prisen på CO2-utslipp er det de med det laveste utslippet som "vinner", og da vinner også miljøet, mener Solberg. 


Konferansen Arctic Frontiers åpnet i Tromsø i dag, og samler omkring 2000 deltakere som skal diskutere arktisk politikk, næringsliv, miljø og forskning en hel uke til ende. 




Read article in English.

Nøkkelord