En nordområdestrategi for bedre samarbeid

Grete Ellingsen (H) slutter som statssekretær for kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner etter to år i jobben. (Foto: Arne F. Finne)
Regjeringen vil samle "alle gode krefter" for utarbeidingen av en nye nordområdestrategi - og utviklingen i Nord-Norge.

Regjeringen samler "alle gode krefter" for utarbeidingen av en ny nordområdestrategi - Nordområdeforum blir viktig.

Etter hva High North News erfarer kommer Regjeringen til å betone et bedre samarbeid mellom alle relevante aktører når den presenterer fornyelsen av nordområdestrategien "Nordkloden" til våren. Her skal det ganske nye regionale Nordområdeforumet spille en viktig rolle.

I den nye meldingen, som skal komme i april-mai i år, vil Regjeringen understreke at det er menneskene som lever i nord som best vet hva som trenges i nord. Denne erkjennelsen krever et tettere samarbeid og tettere kontakt mellom lokale og regionale politiske organ, utdanningsinstitusjoner, næringsliv og andre aktører i nord - og de sentrale, besluttende organer sør i landet.


Ansvarliggjøring

På denne måten ønsker Regjeringen både å ansvarliggjøre kommuner og fylkeskommuner, samtidig som disse (og andre aktører) gis bedre muligheter til direkte påvirkning av statens politikk og rammebetingelser i nord.

Regjeringen peker på at havbruksnæringen spiller, og vil spille, en vesentlig rolle i Nord-Norge. Da er det viktig at statens forvaltningsorganer og institusjoner på dette området har et godt og nært samspill med lokale og regionale myndigheter.


Utdanningsbehov

Det samme gjelder for utdanningsektoren. Det er de ulike aktørene i nord som best et hvilke utdanninger man trenger og etterspør. Det må utdanningsinstitusjonene greie å gange opp og forholde seg til, mener Regjeringen.

Etter Regjeringens oppfatning har lokale og regionale myndigheter, næringsliv og ulike institusjoner i realiteten sterk innflytelse på utviklingen i Nord-Norge. Derfor bør de samme også ha vesentlige innspill til utformingen av den statlige politikken i nord.


Forum for påvirkning

Svaret ligger blant annet i etableringen av det regionale Nordområdeforumet, som ble lansert i Bodø i september 2016. Dette forumet skal møtes igjen i forbindelse med Kirkeneskonferansen den 8 februar, og da skal både utenriksminister Børge Brende og kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner delta - sammen med fylkesrådsledere/fylkesordfører og sametingspresidenten.


"Goes International"

Under Arctic Frontiers i Tromsø kommende uke samles likedan politiske ledere fra hele Nordkalotten til drøfting av nordområdepolitikk. Fra norsk side vil det bli poengtert at man skal legge vekt på at Arktis ikke er en "fryseboks", der alt skal bevares, men derimot et levende samfunn som skal utvikles. 

På den måten håper Norge å sette en slags dagsorden for dette internasjonale nordområdeforumet, og også få høre hvordan andre arktiske land tenker om sin utvikling fremover.



Nøkkelord