- En god politisk prosess om Store Norske

Longyearbyen lokalstyre vil selv ha kontroll over arealplanlegging og infrastruktur innenfor sitt ansvarsområde. Også boligutviklingen bør samles under en offentlig aktør, mener lokalstyret. (Credit: Hylgeriak / Wikipedia (Own work) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html)
-Vi ønsker en opprydding, ikke vingeklipping av Store Norske. Den politiske prosessen har vært god i Longyearbyen.

 

- Vi ønsker en opprydding, ikke vingeklipping av Store Norske. Den politiske prosessen har vært god i Longyearbyen.

Det sier lokalstyreleder Arild Olsen (A) i Longyearbyen til High North News etter dagens møter i administrasjonsutvalget og lokalstyret i Longyearbyen. Tema har vært Store Norske Spitsbergen Kulkompanis fremtid.

Ikke vingeklipping

Olsen reagerer på at flere medier, også High North News, har brukt uttrykk som "vingeklipping av Store Norske" når man har sagt at selskapet bør konsentrere seg om sin egen kjernevirksomhet.

- Det vi ønsker er en opprydding i hvilke aktører som skal gjør hva i Longyearbyen, innenfor områder som arealplanlegging, boligutvikling og annen forretningsdrift, sier Olsen.

Han mener at hovedlinjene i det opprinnelige forslaget ligger fast også etter dagens møte i Longyearbyen lokalstyre.

Ikke negativ til kull

- Lokalstyret er ikke negativt til kulldrift, vi ønsker fremdeles to-skiftordning i Gruve 7, og vi er ikke imot gjenopptagelse av driften i Svea/Lunckefjell – selv om det her foreligger mindretallsmerkander mot dette, påpeker lokalstyrelederen.

Når det gjelder boligutvikling mener lokalstyret at det bør ryddes opp i det de kaller uklare grenser for hvem som gjør hva.

Rydding i ansvar og oppgaver

- Lokalstyret ønsker at boligutviklingen i Longyearbyen skal skje mer helhetlig, og tillegges en offentlig etat, ikke tre-fire, slik forholdet er i dag, sier Arild Olsen.

- En opprydding i ansvarsforholdene er det viktigste, og det gjelder også når det dreier seg om infrastrukturen. Her vil Longyearbyen lokalstyret at eksisterende og fremtidig infrastruktur skal være lokalstyrets ansvar.

Ikke i konkurranse

Bakgrunnen for dagens møte og vedtak i LL er en forespørsel fra Nærings- og fiskeridepartementet om å avgi en uttalelse om Store Norskes utvikling fremover.

Som HNN har skrevet tidligere, har det vært en del frem og tilbake med både spørsmålet fra departementet og lokalstyrets håndtering av dette.

I dagens vedtak slår lokalstyret fast at Store Norske ikke bør drive med forretningsvirksomhet som er i konkurranse med annen privat eller offentlig virksomhet.

Hovedlinjene ligger fast

- Hovedlinjene fra det opprinnelige forslaget står ved lag, sier Arild Olsen, og han berømmer dem som har deltatt i prosessen frem til vedtaket.

- Det er bred enighet om at vi ønsker denne oppryddingen, og prosessen viser at demokratiet står sterkt og fungerer godt i Longyearbyen. Vi har fått til en god høringsuttalelse som favner bredt i det politiske spekteret – der alle er enige i hovedtrekkene.

Høyre stemte feil

Det er rett og slett et godt politisk håndverk som er utøvd, hevder lederen av Longyearbyen lokalstyre, Arild Olsen.

Litt kuriøst er det at Høyre, etter møtet, oppdaget at partiet har stemt feil i en del som handler om arealplanlegging innenfor Longyearbyen. Der står det i vedtaket nå at dette bør flyttes fra Store Norske til LL – "eller en annen offentlig etat" - men Høyre har ment at det bør være lokalstyrets oppgave.

- Dette skal partiet gjøre rede for i et eget brev, ettersom avstemningen i lokalstyret jo er gjort, forteller Arild Olsen.

 

 

Nøkkelord