Ellingsen: - Dette er ikke noe nytt landsdelsutvalg

Statssekretærene Marit Berger Røsland (Utenriksdepartementet) og Grete Eliingsen (Kommunal- og moderniseringsdepartementet) lanserte Regionalt nordområdeforum i Saltstraumen utenfor Bodø i går ettermiddag. (Foto: Hege Eilertsen)
- Det nye Regionale nordområdeforumet er noe helt annet enn landsdelsutvalget, sier statssekretær Grete Ellingsen (H) i Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD).


- Det nye Regionale nordområdeforumet er noe helt annet enn landsdelsutvalget, sier statssekretær Grete Ellingsen (H) i Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD).

Det sylferske nordområdeforumet er et resultat av at både landets toppolitikere - og fylkeslederne i nord - ser at det er et behov for å ha en arena hvor man i fellesskap kan diskutere og komme med innspill til hvordan morgendagens nordområdepolitikk skal se ut, klargjør hun.

- Vi hadde noen veldig bra turer opp til de tre nordligste fylkene i vinter. Da møtte vi politikere, næringsliv, akademia og andre aktører i Nordland, Troms og Finnmark – og Sametinget inkludert – for å få innspill og tilbakemeldinger om hvordan de opplever at nordområdepolitikken fungerer, sier den tidligere ordføreren i Sortland kommune.

- Nordområdepolitikken må bygges nedenfra, uttalte Ellingsen før hun og UDs statssekretær Tore Hattrem besøkte Bodø og Tromsø i mars i år.

For de to statsrådene har det vært særlig sentralt å få høre hvordan de mange partene opplever samspillet mellom det regionale og nasjonale nivået.


- Helhetlig utvikling viktigst

- Det vi fikk veldig klare og tydelige tilbakemeldinger om, var at det er et behov for å kunne møtes mer fast og strukturert. Det ble gitt uttrykk for at det å kunne møtes "rundt bordet" er viktig, sier Ellingsen.

- Kanskje er det også en erkjennelse av at det på de ulike nivåene er vanskelig å sitte og si at «dette gjør vi her, og dette gjør vi der». Til syvende og sist er det jo helheten som har betydning. Ved å ta det grepet som vi gjør nå, med at vi inviterer til et fast nordområdeforum, så vil vi bedre kunne ivareta en slik helhetlig utvikling. Det er også med på å forsterke den regionale forankringen som vi ønsker i nordområdepolitikken, sier statssekretæren.

I februar i år ga hun i Kirkenes uttrykk for at hun ønsker seg et langt mer samlet Nord-Norge.

– Forumet ville blitt foreslått okke som, men det er interessant å se dette i en sammenheng, kommenterer Ellingsen.

Med seg på lanseringen av forumet i Saltstraumen i går ettermiddag, hadde Ellingsen også Utenriksdepartementets nye statssekretær, Marit Berger Røsland (H). Arvtageren til Tore Hattrem er tydelig på at UD har høye ambisjoner når de nå bereder grunnen for en ny nordområdestrategi til våren.

Første oppgave: Ny nordområdestrategi

Den nye strategien - som er ventet å være klar på vårparten neste år - skal erstatte strategien «Nordkloden», som ble lansert i Hammerfest for knappe to år siden.

- Det er ikke noen tvil om det at nordområdene utenrikspolitisk er vårt viktigste interesseområde. Det legger vi mye vekt på, og vi ønsker å bruke mye tid og ressurser på det. Som politikkområde favner jo nordområdene - og nordområdepolitikken – veldig bredt. Det favner alt fra internasjonalt samarbeid til Arktisk råd, havrett, bærekraftig utvikling, forvaltning av naturressurser, arbeidsplasser, veiutbygging og kompetanseheving. Jeg tror at det å lykkes med dette, det handler selvfølgelig veldig mye om den jobben vi gjør nasjonalt, men like mye om å få gode innspill fra dere som er her, uttalte hun, med klar adresse til fylkeslederne i nord.
 
- Vi har store ambisjoner for nordområdene, i forhold til at det skal være en av landets mest skapende og bærekraftige regioner, sier Røsland.

Målet med forumet - hvor både de to departementene, Sametinget, og de tre nordligste fylkeskommunene skal være med - er kort og godt å skape en større effekt at nordområdepolitikken. 

- Nå skal vi møtes og diskutere, og legge opp strategien videre, uttalte Røsland før forumets første samling i går.

- Det er veldig konkrete innspill vi etter hvert ønsker å få ut av dette arbeidet, og vi har stor tro på at dette blir bra. Det er mye som tenkes godt i Oslo, men akkurat når det gjelder nordområdepolitikk, tror vi vel at kompetansen, innsikten og visjonene er høyst til stede i landsdelen. Derfor gleder vi oss til å begynne arbeidet, sier hun.


- Vi må ha en verktøykasse 

På grunn av værforholdene i deler av Nord-Norge i går rakk ikke Runar Sjåstad (Ap), fylkesordfører i Finnmark, frem til lanseringen. Det gjorde imidlertid både Aps Tomas Norvoll (fylkesrådsleder i Nordland) og Krf-politiker Gerd H. Kristiansen (fylkesråd for plan og økonomi i Troms).

Begge uttrykte i går begeistring for det nye forumet, og at de har tro på at en ny og felles møteplass kan kaste av seg, fremover.

Kristiansen mener det er klokt av regjeringen å trekke de nordligste fylkeskommunene tettere inntil seg, i nordområdesatsingen. Det handler om å ta i bruk den lokale kunnskapen fylkeskommunene har, både om Nord-Norges mange fortrinn og utfordringer, for å kunne utløse mer av det samlede potensialet, sier hun.

- Det trenger vi drahjelp til, slår hun fast.

- Vi oppfatter at det er en utstrakt hånd fra regjeringen, og så håper vi at den andre hånden bærer på en verktøykasse. Hvis den gjør det, skal vi med glede hjelpe til og si litt om hva den verktøykassen bør inneholde, kommenterer Krf-politikeren.


Det meste er nord

Norvoll, på sin side, konstaterer at regjeringen med opprettelsen av forumet langt på vei erkjenner at store deler av Norges fremtid – og ikke minst ressursene som landet skal leve av fremover – befinner seg i nord:

- Det være seg enten vi snakker om energi, sjømat eller mineraler, reiseliv - og i det hele tatt.  Samtidig vet vi at veldig mange av Norges potensielle utfordringer ligger i det samme området, enten vi snakker om klima og miljø, eller sikkerhetspolitiske utfordringer. Det er jo årsaken til at fokuset har blitt flyttet til nord gjennom flere år nå, sier han.

 - Skal vi oppnå det vi vil med nordområdepolitikken, må det faktisk være bra her. Det må være folk her, det må være arbeidsplasser, det må være vekst og det må være utvikling, kommenterer fylkesrådslederen i Nordland.


- Næringslivsaktørene må trekkes inn


Norvoll er særlig begeistret for - og opptatt av - at verdiskapingsperspektivet nå i større grad skal trekkes inn. 

- Det er bra både for oss som bor her, og for hele Norge. Det vi ønsker å oppnå med nordområdepolitikken, er jo avhengig av at det skjer en utvikling i disse områdene.

- Nordland er et ressurs- og næringsfylke, og for oss blir det viktig å bringe inn disse aktørene. Så får vi se om de etterhvert skal være med i dette forumet, eller om vi som fylkeskommuner bare skal bringe innspillene deres videre inn i forumet, reflekterer han.

På forespørsel fra High North News om hvordan forumet tenkes organisert, svarer statssekretær Grete Ellingsen at det i utgangspunktet legges opp til møter en til to ganger i året.

- Men i mellomtiden vil det jo være kontakt mellom embetsverkene. Det vil ikke bare bli et møte, og så er det «på gjensyn om et halvt år», sier hun.

For ordens skyld: Da Landsdelsutvalget for Nord-Norge og Nord-Trøndelag ble opprettet i 2008, var det overordnede målet å synliggjøre verdiskapingspotensialet i landets fire nordligste fylkeskommuner. Tanken var å finne de slagkraftige fellesnevnerne, og samordne og løse oppgaver av felles interesse i nord. Troms fylke var det første som trakk seg ut av det regionalpolitiske organet, og for fem år siden – i 2011 – ble landsdelsutvalget lagt ned.





Nøkkelord