«Drømmen om tidevannskraft er knust»

Drømmen om å skape kraft på å utnytte energien mellom flo og fjære i Nord-Norge er knust. Siste tidevannsfiasko ligger på en skraphaug på et verksted i Svolvær. Forsøkene har kostet staten flere hundre millioner kroner, skriver NRKs Lars Egil Mogård.

- Det var selskapet Hydra Tidal Energy Technology AS i Harstad som utviklet prototypen Morild II, et flytende tidevannskraftverk som skulle utnytte havstrøm og tidevann på større dyp. Morild II ble satt ut i Gimsøystraumen i Lofoten, og var verdens første flytende tidevannskraftverk, skriver Lars Erik Mogård i en kommentar hos NRK Troms.

- Etter et havari i 2010 ble konstruksjonen slept til Svolvær for reparasjoner. Det endte i konkurs for selskapet som eide konstruksjonen. Og nå er anlegget blitt hugget opp, selv om det ble brukt 100 millioner for å utvikle det. Historia viser at det er vanskelig å få til bærekraftige prosjekter for fornybar energi i Troms, selv om staten har brukt flere hundre millioner kroner som fødselshjelp, skriver NRK-kommentatoren.