Dragespill og skuespill mot frafall i skolen

Mia Finnestrand vant gründerprisen under Agenda Nord-Norge 2017 med Dragon Minders, et spill for å øke skolabarns arbeidsminne og dermed lærekapasitet. (Foto: Arne F. Finne).
To ferske nordnorske bedrifter, gründet av bevisste kvinner, tar i bruk spillteknologi og personlig tilpasset motivasjon for å begrense frafallet i videregående skole.


To ferske nordnorske bedrifter, gründet av bevisste kvinner, tar i bruk spillteknologi og personlig tilpasset motivasjon for å begrense frafallet i videregående skole.

 - Vi må begynne tidlig, veldig tidlig. Det er de enige om, Mia Finnestrand og Rebekka Brox Liabø.


Trene opp barnas arbeidsminne

2 år med en vanskelig leksesituasjon hjemme med sønnen, og vissheten om at en god start på et langt skoleløp er avgjørende for videre læring.

I denne setningen ligger bakgrunnen for utviklingen av appen Dragon Minders. Appen som skal og kan hjelpe barn til å oppleve mestring av læring i tidlig nok alder.

Mia Finnestrand, og medgründerne Unni Pedersen og Carita Rørtveit, fikk Agenda Nord-Norges gründerpris for kort tid siden for utvikling av denne appen – som skal bidra til å utvikle barnas arbeidsminne.


Gi barna gode opplevelse

For som Finnestrand sier; arbeidsminnet kan trenes og er dessuten avgjørende for at man skal kunne huske det man har lært. Et viktig poeng er å bidra til å redusere frafallet i videregående skole.

- Da må vi starte tidlig og gi gode opplevelser, understreker Mia Finnestrand.

En annen av gründerfinalistene var konseptet Snakk for deg sjøl, som ble startet tilbake i 2012 av Rebekka Brox Liabø og Kristina Junttila.


Individuelt tilpassete tiltak

Også her er målet å redusere frafallet i skolen – gjennom individuelt tilpassete tiltak.

- Frafall er en kompleks utfordring som krever komplekse tiltak og teorier, sier Rebekka Brox Liabø.

Snakk for deg sjøl henvender seg til ungdom fra begynnelsen av tenårene – det er da tanken om å slutte begynner å feste seg for mange.

Dragon Minders er myntet på de minste skolebarna – formet som et dragespill.


Hvilken vei skal tallet stå?

- Arbeidsminnet, forklarer Finnestrand, er det som gjør at når du har regnet deg frem til et svar på en oppgave, så husker du det til svaret er skrevet ned. Et barn, med lite arbeidsminne kan ha glemt svaret når det underveis har måttet tenke på f.eks. hvilken vei en bokstav eller et tall skal tegnes. Skal 3-tallet stå mot venstre eller høyre?


Kort om selskapene

Konseptet Snakk for deg sjøl ble startet i 2012 av Rebekka Brox Liabø og Kristina Junttila. Ungdommer fra hele Tromsø deltok på skriveverkstedet som resulterte i en forestilling som ble vist på Kunstforeningen i Tromsø.

I 2014-2015 ble prosjektet utvidet, og 1300 elever, lærere og publikummere i Tromsø og Finnmark deltok på skriveverksted og laget forestillinger. I 2015 ble Snakk for deg sjøl etablert som et AS som er registrert i frivillighetsregistret.

Snakk for deg sjøl AS reduserer frafallet i vgs. Med skriveverksted og teaterforestillinger har de nådd ut til 10 000 ungdommer siden oppstart. Deres aktiviteter er spesiallaget for barn og unge i nord og de arbeider i nesten alle kommunene i de tre nordligste fylkene. Frafall er en kompleks utfordring som krever komplekse tiltak og teorier og her har Snakk for deg sjøl mye å bidra med også fremover.

Dragon Minders øker fokus og mestring for barn ved å kombinere bokstavtrening med hjernetrim. Dragon Minders er en app som øker evnen til å lære, samtidig som den akselererer innlæringen av bokstavlydene.

Som dragetrener får du velge deg ett eget egg med en drage inni. Dette er dragen din som vokser i takt med arbeidsminnet ditt. Arbeidsminnet er avgjørende for å huske det du har lært, og kan trenes.

Dragon Minders er lansert i App Store, og brukes allerede i skoler og barnehager.

Gründerne i selskapet er Unni Pedersen, Mia Finnestrand og Carita Rørtveit. De har erfaring fra oppstart av teknologiselskap og pedagogikk.



 

Hvis svaret da er "borte" er det slitsom å regne ut på nytt – og lettere å gi opp. Arbeidsminnet er den lille delen av hukommelsen du trenger for å formulere det du tenker.


Spillet gjør det enklere

- Hvorfor begynte du å kombinere dette med spill?

- Rett og slett fordi det var lettere for sønnen min å lære gjennom bruk av spill – det var noe han kjente til fra før. Det å ha bokstavinnlæring og trene arbeidsminnet er i utgangspunktet ganske kjedelig og krevende. Med spillteknologi gikk det lettere.

Rebekka Brox Liabø i Rebekka Brox Liabø kjenner seg igjen i en god del av det Finnestrand sier.

Mia Finnestrand (t.v.) og Rebekka Brox Liabø vil bidra til å begrense frafallet fra videregående skole gjennom individuell tilpasning, spillteknologi og bygging av selvtillit. (Foto: Arne F. Finne).
Mia Finnestrand (t.v.) og Rebekka Brox Liabø vil bidra til å begrense frafallet fra videregående skole gjennom individuell tilpasning, spillteknologi og bygging av selvtillit. (Foto: Arne F. Finne).

En utopi og en dugnad

- Jeg tenker jo på dette med motivasjon. Det er jo egentlig helt utopisk at den norske skolen skal fungere, at absolutt alle mennesker skal gjennom det samme. Så mange ulike mennesker, plasseres i det samme rommet, og så skal de lære det samme, på samme tid. Utopisk, sier Brox Liabø.

- Da trenger vi veldig ulike verktøy – tilpasset de ulike menneskene. Alle disse små og store menneskene lærer på ulike måter. Noen kan motiveres gjennom en type app, andre trenger andre ting. Alle må bidra, det er på en måte en stor dugnad, tenker jeg – i og for den norske skolen.


Femteklassinger slutter "inni seg"

Snakk for deg sjøl kommer inn i femte trinn for å jobbe forebyggende. Man ser at det gjerne er da presset med lesker starter skikkelig. Elevene slutter selvsagt ikke i femte klasse, men det er da mange slutter "inni seg", understreker Brox Liabø.

- Og jeg synes det ER fantastisk at vi har en skole som alle skal gjennom, poenget er at vi må bruke ulike verktøy for å få dem gjennom. Vi kan ikke tenke bare en type undervisning.

Mia Finnestad forteller at hennes sønn gikk ett år i finsk skole, noe han opplevde helt annerledes enn den norske.

- I Finland har alle barna tilpasset undervisning, i Norge fikk han spesialundervisning. I Norge stakk ha seg ut, i Finland var han som alle de andre.


"Jeg må jo være dum"

Det jeg er opptatt av er at hvert eneste barn må finne ut hvordan de lærer, og når de har funnet ut det – sjøl – så må det tas hensyn til. Det er mange som fort finner ut at det som foregår i klasserommet ikke passe for seg, og da kommer tankene om at "jeg må jo være dum. Det er et elendig utgangspunkt for videre læring. Da gir de opp, sier Finnestrand.

- Og så slutter de, repliserer Brox Liabø. Og det er de skjønt enige om. Det å sitte i år etter år og føle at "jeg er dum" - det må vi finne løsninger på.


Individuelt og variert

- Ja, sier Mia Finnestrand, og da er min inngang at vi må få en individuell tilpasset opplæring for alle, og at teknologien er noe som gjør det mulig.

- Frafallet er en svært kompleks utfordring som krever veldig komplekse løsninger – man må se hvert enkelt individ, det må være variert, avslutter Rebekka Brox Liabø.



Nøkkelord