Det meste er nord, også under Arendalsuka

Nordområdene var tema da stortingsrepresentantene Frank Bakke-Jensen (t.v.) og Eirik Sivertsen (t.h.) møtte redaktør Arne O. Holm til samtale under Arendalsuka i 2015. I år er temaet satt enda høyere på agendaen enn noen gang under den årlige debattarenaen i Arendal. (Foto: Bård Borch Michalsen)
High North News setter Arktis på agendaen under Arendalsuka med to arrangementer i hovedprogrammet.

High North News setter Arktis på agendaen under Arendalsuka med to arrangementer i hovedprogrammet.

Både torsdag og fredag denne uken er Arktis på agendaen under Arendalsuka. For hvordan sikre framtidens levekår i nord? Og hvordan skal Arktisk Råd, som i år fyller 20 år, gripe utfordringene som ligger i framtiden? 

- For High North News og Nordområdesenteret er det viktig å understreke at nordområdesatsingen er et nasjonalt og internasjonalt prosjekt. Det gjør vi blant annet ved å flytte debatten om framtida i nord ut av landsdelen. Arendalsuka er en viktig møteplass, og det at vi har fått plass i hovedprogrammet understreker og anerkjenner nordområdene som en viktig arena for politikk og næringsliv, sier redaktør i High North News Arne O. Holm. 

I samarbeid med Stortinget, University of the Arctic, Nordområdesenteret, Arktisk Økonomisk Råd, Institute of the North, GRID Arendal og Nord universitet er High North News medarrangører av en rundebordskonferanse på torsdag, og en debatt på fredag. 

- I år fokuserer vi på det arktiske samarbeidet med USA, med sterk deltakelse ikke minst fra Alaska. I tillegg er det naturlig for oss å invitere til en diskusjon om framtida til Arktisk Råd, som i år fyller 20 år, sier Holm. 


Smartere ressursbruk og samarbeid?

Hvordan folk i Norge og USA, nærmere bestemt Alaska, skal ha det i framtiden avhenger av hvor smart vi bruker muligheter og ressurser. En sosial og økonomisk agenda for de neste 20 årene er tema når representanter fra næringsliv og politikk både i Alaska og Norge skal diskutere mulighetene for samarbeid og synergier

På fredag er det Arktis Råds 20 årsjubileum som er utgangspunktet når framtiden skal diskuteres. Selv om Norge og Alaska ligger på hver sin side av Nordpolen har statene mye til felles. Næringslivet er ressursbasert, med store forekomster av olje og gass, og fisk, mineraler og turisme. Både Alaska og Norge har etablert pensjonsfond ("oljefondet") for å spare overskudd fra petroleumsaktivitet. Begge statene er også helt avhengige av nye løsninger som sikrer en robust økonomi og alternative inntektskilder i framtiden. 

Vår redaktør Arne O. Holm skal lede diskusjonene sammen med Alice Rogoff, som er eier og publisher i Alaska Dispatch, en amerikansk avis med hovedkontor i Anchorage i Alaska. High North News og Alaska Dispatch har et tett samarbeid. 

- Sammen representerer vi et grenseløst journalistisk alternativ med hjerte og ståsted i nord, slår Holm fast. 

Dette arrangementet skal også streames live, så om du ikke har anledning til å være i Arendal på fredag kan du følge debatten her. 


Deltakerne som skal diskutere samarbeid i Arktis er både politikere og næringslivsfolk. Fra USA kommer blant annet senator Lesil McGuire, ambassadør Samuel Heins, leder av arktisk økonomisk råd Tara Sweeney, og Anthony Edwardsen, President & CEO i Ukpeagvik Inupiat Corporation. 
Fra Norge stiller blant annet statssekretær Tore Hattrem fra UD, leder av Standing Committee of Arctic Parliamentarians og stortingsrepresentant Eirik Sivertsen, Sturla Henriksen fra Rederiforbundet, Daniel Skjeldam fra hurtigrutenErling Kvadsheim fra Norsk Olje og Gass, og Jan Gunnar Winther fra Norsk Polarinstitutt. 



Arendalsuka er en årlig arena hvor nasjonale aktører innen politikk, samfunns- og næringsliv møtes for debatt og utforming av politikk for nåtid og framtid. Arendalsuka er partipolitisk uavhengig. 

Nøkkelord