Det går mot oljekompromiss i AP om LoVeSe

Nei til konsekvensutredning av Lofoten, Vesterålen og Senja er ikke noen vinnersak for vekst og utvikling i Nordland, mener gruppeleder for Høyre i Nordland fylkesting, Kai Henriksen. (Kart fra Oljedirektoratet).
Det går mot et kompromiss i Arbeiderpartiet i spørsmålene om konsekvensutredninger i Lofoten, Vesterålen og Senja. Områdene rettutenfor Lofoten spares, mens Nordland VI kan utredes.


Det går mot et kompromiss i Arbeiderpartiet i spørsmålene om konsekvensutredninger i Lofoten, Vesterålen og Senja. Områdene rett utenfor Lofoten spares, mens Nordland VI kan utredes.

Nye signaler om hvordan Arbeiderpartiet vil behandle spørsmålet om konsekvensutredning utenfor LoVeSe peker i retning av et klart kompromiss. Man vil utrede de sørligste områdene, mens de mest omstridte områdene lenger nord holdes utenfor en eventuell konsekvensutredning.


Aktivt fra Nordland

Etter hva High North News forstår har Nordland Arbeiderparti vært tungt inne i utformingen av det som ser ut til å bli forslaget fra programkomiteen i partiet. Blant annet har lederen av fylkesrådet, Tomas Norvoll, flere ganger sagt at det må være rom for flere interesser i de omstridte områdene, og at man kan tenke seg å sette av noen områder til fordel for fiske og reiseliv.

Dette ser det nå ut til at fylkespartiet har fått gjennomslag for, også med velsignelse fra LO-sjefen, Gerd Kristiansen. Kristiansen har tidligere vært bastant tilhenger av konsekvensutredning for hele området, men åpnet for kompromisser under konferansen Nord i Sør forleden dag. Også partileder Jonas Gahr Støre tok ordet kompromiss i bruk, og sa at "det kan være naturlig å unnta noen områder fra petroleumsvirksomhet".


Ikke "varig vern"

Det forslaget som det nå arbeides med, og som etter all sannsynlighet sendes ut som programkomiteens forslag, er at områdene sør-vest av Lofoten, kalt Nordland VI, kan konsekvensutredes, men at områdene videre nordover, Nordland VII og Troms II, i alle fall foreløpig, forbeholdes fiskeriene og reiselivet.

Det ligger ikke an til at partiet vil bruke uttrykk som "fredning" eller "varig vern", men holder seg til rundere formuleringer, som "områder som forbeholdes", eller petroleumsfrie soner.


På høring i februar

Også fra industriens side er det gitt uttrykk for at det er mest interessant å nærme seg områdene sørfra. Dette henger selvsagt sammen med nærheten til eksisterende felt - Norne, Skuld og ikke minst Åsta Hansteenfeltet - samt at man da kan unngå de mest omstridte områdene rett utenfor kysten av Lofoten, Vesterålen og Senja.

Forslaget til nytt partiprogram for Arbeiderpartiet skal, etter planen, sendes ut i begynnelsen av februar, og endelig behandles på partiets Landsmøte 20. til 23. april.





Nøkkelord