-Det blir et nytt Nord-Norge uansett

Fylkesrådsleder i Troms, Cecilie Myrseth, og fylkesrådsleder i Nordland, Tomas Norvoll – som hund og katt eller sammen i ett fylke? (Foto: Arne F. Finne)
Nordland og Tromsø har startet «nabosamtalene», og én ting er de to fylkesrådslederne enige om: Nord-Norge kommer til å ble endret.

 

Nordland og Troms har startet «nabosamtalene», og én ting er de to fylkesrådslederne enige om: Nord-Norge kommer til å bli endret.

Lederne av fylkesrådene i Troms og Nordland, Cecilie Myrseth og Tomas Norvoll er enig om en ting når de nå har startet de innledende nabosamtalene regjeringen har bedt om:

-Strukturen i landsdelen vil se annerledes ut når denne regionreformen er over. Vi er opptatt av å være med på prosessen, og vi er ikke minst opptatt av innholdet – hva fylkeskommunene skal ha muligheter til å gjøre.

Norvoll og Myrseth startet samtalene i Bodø i dag, fredag. Målet er at de skal legge frem en sak for sine respektive fylkesting i juni, og at regjeringen og statsråd Jan Tore Sanner skal få fylkenes oppfatning før 1. desember, som er satt som frist.

Med liv og lyst og åpent sinn

Og Tomas Norvoll er klar: -Vi skal gå til dette med liv og lyst og med et åpent sinn. Det viktige er at fylkesnivået har muligheten til å være en samfunnsutvikler, slik både Nordland og Troms har vært.

Det er helt klart at fylkeskommunene spiller en mye viktigere og mer sentral rolle i Nord-Norge enn mange steder lengre sør. Her har vi vært viktige aktører, og det vil vi fortsette å være.

Ett eller to fylker i nord

Men er det en ting jeg er siker på så kommer Nord-Norge til å se annerledes ut, enten det blir som ett samlet fylke/region, eller to fylker, der Nordland er ett og Troms/Finnmark er ett.

Cecilie Myrvoll er enig, og legger til at et «status quo» med tre selvstendige fylker i nord, neppe vil bli akseptert i regjeringen, og at man da vil bli styrt ovenfra.

-Det er absolutt ikke å foretrekke, understreker Myrseth.

Må være en samfunnsutvikler

De to er klare på at regionene som etter hvert dannes må få nødvendige verktøy for å kunne spille en aktiv rolle i utviklingen av egen region. Eller som de selv uttrykker det:

-Regionene må være en samfunnsutvikler med egne økonomiske midler, ikke en bestiller av velferd fra staten. Regionene må med andre ord ha en operasjonell styrke, noe som innebærer at enkelte statlige etater må avgi makt. Det er jo ikke alltid like lett heller, sier de to fylkesrådslederne til High North News.

Unngå krangel om geografi

Tomas Norvoll er opptatt av at prosessen mellom fylkene i nord denne gang må bli preget av vilje til reelle samtaler, ikke som sist det var snakk om regionreform, at man begynte med «å kappe land».

-Da endte det i krangel om geografi fremfor diskusjon om muligheter, det må vi unngå, og det unngår vi, denne gangen. I Nordland ser vi også at Troms og Finnmark har startet sine samtaler, og vi er opptatt av å se på dette i en helhet uansett.

En stein i gullfiskbollen

Vi kan ikke først vente på at de to nordligste fylkene er ferdige og så kaste store Nordland inn. Det vil være som å slippe kampestein i en gullfiskbolle, sier Norvoll, i trygg forvissning om at Nordland er størst på de fleste områder.

-Og, sier Cecilie Myrseth: -Vi må også se på de felles interessene landsdelen faktisk har på mange, ikke alle, men mange områder. Vi må vise og ta lederskap og ha dialogen oss imellom, uansett hvordan strukturen blir i etterkant.

I Troms har vi jo alltid sagt at vi bør bli og vil bli større, ikke minst for å få større gjennomslag sørover. Det kan for eksempel gjelde i saker som premisser for, og utforming av, Norges nordområdepolitikk.

Norvoll, på sin side, forholder seg til at det gjeldende vedtaket i Nordland fylkesting er at Nordland skal bestå som selvstendig fylke.

Størrelsen taler imot

-Men når det er sagt er det også en holdning i fylkestinget nå om at vi må og skal tenke nytt. Det er åpenbart ting som må løses på landsdelsbasis, eksempler på det kan være samferdsel, spesialisthelsetjenesten etc.

Men det som åpenbart taler imot ett samlet nordnorsk fylke er størrelsen, avstandene, forskjellene. Regjeringen har bestilt «funksjonelle regioner», det er overordnet, og bare fra Nordland vet vi hvor vanskelig det kan være å opptre samlet innenfor dagens fylkesgrenser.

Jeg er imidlertid svært opptatt av at Nord-Norge ikke skal velte hele prosessen. Det som da kan skje er at usikkerheten fortsatt blir liggende over oss, eller at man blir overstyrt. Det ønsker vi ikke, presiserer Tomas Norvoll.

Neste viktige milepæl i samtalene mellom fylkene blir under møtet i Nordnorsk råd i Oslo 18. og 19. mai.




Nøkkelord