- De tapte muligheters land

Kim Kielsen (i midten) utlyser nyvalg til Inatsisartut - Grønlands parlament - 17. eller 24. april. Her sammen med koalisjonskollegene Sara Olsvig og Hans Enoksen. (Foto: Frederik Lund, Naalakkersuisut).
Arbeidsgiverforeningen på Grønland går hardt ut mot den nye koalisjonsregjeringen. – Grønland kan bli de tapte muligheters land.


Arbeidsgiverforeningen på Grønland går hardt ut mot den nye koalisjonsregjeringen. – Grønland kan bli de tapte muligheters land.

Read article in English

Det er i en nyttårsuttalelse at den grønlandske arbeidsgiverforeningen, Grønlands Erhverv (GE) tar bladet fra munnen og beskylder koalisjonen i det nye selvstyret for politisk slingring og drømmerier om selvstendighet før forutsetningene er til stede.

Støtter selvstendighet, men…

«GE støtter ambisjonen om selvstendighet, og er enig med koalisjonen om at selvstendighet krever politisk stabilitet og nasjonal samling. Men selvstendighet krever fremfor alt at vi har de menneskelige ressursene som skal til for å lede et land. At vi har de krefter som skal til for å forvalte alle deler av et moderne samfunn i en urolig, konkurransepreget og foranderlig verden…. Har vi det?» spør GE retorisk.

- Grønland kan bli de tapte muligheters land, skriver direktør Brian Buus Pedersen i den grønlandske arbeidsgiverforeningen, GE, i sin nyttårshilsen. (Foto: Privat/Twitter).
- Grønland kan bli de tapte muligheters land, skriver direktør Brian Buus Pedersen i den grønlandske arbeidsgiverforeningen i sin nyttårshilsen. (Foto: Privat/Twitter).

Økonomisk bærekraft

Og svarer selv nokså klart at, nei, det har ikke Grønland. I nyttårsuttalelsen skriver GEs formann, Henrik Leth, og direktør Brian Buus Pedersen, at selvstendighet for Grønland krever at landet oppnår økonomisk bærekraft;

«At vi tjener penger nok til å drive et samfunn på egne betingelser. Uten blokktilskudd (årlig overføring fra Danmark) eller annen økonomisk hjelp utenfra», heter det i uttalelsen.

Mangler prioriteringer

Det er i lys av dette at GE synes det «er bekymringsfullt at koalisjonsavtalen mellom Siumut, Inuit Ataqatigiit og Partii Naleraq mangler fokus og prioriteringer.

Koalisjonsavtalen lover både lavere skatter, mer kostnadskrevende velferdsordninger og en offentlig økonomi i balanse. Det er vanskelig å se hvordan Naalakkersuisut skal få så mange løse tråder samlet med det underskuddsbudsjettet som er vedtatt for 2017», skriver den grønlandske arbeidsgiverforeningen.

De tapte muligheters land

GE sier seg også enig med koalisjonsregjeringen i at det må iverksettes reformer og at landet må få en «dynamisk utvikling av økonomien», men savner konkrete og overbevisende handlingsplaner for de nødvendige reformene.

«Hvis vi ikke meget snart begynner å se konkrete reformresultater, risikerer vi at de mest påtrengende og helt akutte problemer ikke blir løst, og at målet om en sterk grønlandsk økonomi kommer til at ligge langt fram i tiden. Da er Grønland på vei til – for det store flertall – å bli de tapte muligheters land».

Fjerne offerrollen

GE etterlyser en mer konsekvent, modig og besluttsom politisk ledelse, og hevder at dersom målet om økonomisk bærekraft skyves ut på ubestemt tid, så skjer det samme med selvstendighetstanken.

Arbeidsgiverforeningen skriver at Grønland må kvitte seg med det de kaller «den bekvemme offerrollen» og tilbøyeligheten til å gi andre (les: Danmark) skylden for Grønlands problemer.

Må ta ansvar selv

«De siste ukenes debatt om Grønland, Danmark og Riksfellesskapet har tydeliggjort at grønlandsk politikks dypereliggende problem ikke er maktesløshet overfor omverdenen, men manglende vilje til å ta ansvar selv», skriver Grønlands Erhvervs lederduo i sin nyttårshilsen.

Les også: Stoppede Danmarks statsminister kinesisk opkøb i Grønland? og Den umulige muligheten 

GEs nyttårshilsen ble først omtalt på nettsidene til den grønlandske kringkasteren KNR.




Nøkkelord