Dansk forsvarsrapport: Gi Grønland større innflytelse!

Increased tension between the USA and Russia will lead to increased attention to the sea areas called 'the GIUK gap'. (Illustration from the Greenland Card report.)
En fersk rapport fra Center for militære studier i København oppfordrer Danmark til å trekke Grønlandske myndigheter langt sterkere med i utformingen av nordområdepolitikken. "Grønlandskortet" må brukes overfor USA.


En fersk rapport fra Center for militære studier i København oppfordrer Danmark til å trekke Grønlandske myndigheter langt sterkere med i utformingen av nordområdepolitikken. "Grønlandskortet" må brukes overfor USA.

Danmark må spille "Grønlandskortet" mer aktivt i sin tilnærming til arktisk politikk, men samtidig sørge for at de negative undertoner, eller tabuer, som omgir nettopp "Grønlandskortet", blir fjernet. Det kan bare skje gjennom å trekke Grønlands styrende organ tetter inn i utarbeidingen av Riksfellesskapets (Danmark, Grønland og Færøyene) arktiske politikk.


Lær av Norge

Dette er hovedkonklusjonen i en ny rapport fra det danske Center for militære studier ved Københavns universitet. Rapporten "Grønlandskortet - Arktis betydning for Danmarks inflydelse i USA" slår også fast at Danmark bør ta lærdom av Norge når det gjelder å sette Arktis på dagsorden og sikre innflytelse i Washington. 

Etter Den kalde krigens slutt er ikke USAs interesse for Grønland som strategisk område like interessant for USA som den gang, da Danmarks skiftende regjeringer kunne "spille" dette kortet for å oppnå fordeler i NATO og USA, hevdes det i rapporten.


Kortets verdi kan stige

"Grønlandskortets verdi er derfor relativt begrenset i øyeblikket, men kan stige igjen dersom forholdet mellom Russland og USA forverres ytterligere"... "og det har vært en stigende amerikansk interesse for Grønland på grunn av klimaendringer, globalisering og derav følgende åpning av Arktis og Nordatlanteren", heter det videre.

Generelt, mener rapportens forfattere, at Danmark må satse mer på Arktis, og at landet med fordel kan la seg inspirere av Norges tilnærming til USA. Danmark kan og bør utvikle en klarere arktisk strategi for hva man ønsker med Grønland og hvordan man kan utnytte det transatlantiske forholdet til USA. 


En defensiv dansk dagsorden

Det hevdes at dagens danske politikk, "med fokusering på å levere hardtslående militære bidrag til USAs militære operasjoner først og fremst i Midt-Østen, skygger for det potensialet som Grønland representerer, samtidig som den gjensidige mistilliten som hersker mellom Nuuk og København bidrar til å skape en defensiv dansk dagsorden".

For å unngå at nye danske initiativ skal skape ytterligere gnisninger mellom de to hovedstedene anbefaler rapporten sterkt at Danmark "langt mer systematisk trekker grønlandske myndigheter og grønlandske politikere med, for å utvikle nye tanker og involvere Grønland mer i de relevante prosesser".


En åpnere dialog

Det er også nødvendig, mener man, å gjøre opp med de tabuer som omgir Grønlandskortet. Disse tabuene er med på å forsterke mistilliten i Riksfellesskapet, og det må derfor skapes en åpnere dialog om hvilke fordeler Grønland kan representere i forholdet til USA, hevdes det i rapporten.

Rapporten "Grønlandskortet" ble først omtalt i den grønlandske avisen Sermitsiaq.ag




Nøkkelord