Danmark: Øker forsvarsinvesteringene og forbereder seg på ubåtjakt

- Strengthening the Defense is simply a necessity, based on the deteriorating security policy situation, said Denmark’s Defense Minister Claus Hjort Frederiksen (Liberals) during the presentation of the Defense Settlement for 2018-2023. (Photo: Danish Ministry of Defense)
For første gang på 14 år gjør Danmark seg igjen klar til ubåtjakt. I det nye forsvarsforliket skal de årlige bevilgningene til Forsvaret økes med mer enn 20 prosent i løpet av de fem neste årene.


For første gang på 14 år gjør Danmark seg igjen klar til ubåtjakt. I det nye forsvarsforliket skal de årlige bevilgningene til Forsvaret økes med mer enn 20 prosent i løpet av de fem neste årene. Materiellinvesteringene skal også økes betraktelig.

Da det danske forsvarets etterretningstjeneste kom med sin årlige trusselvurdering for et par måneder siden, var det cyberangrep som ble trukket frem som den største trusselen.

Nå forbereder også nasjonen seg, ifølge Ingeniøren, på å utstyre danske fregatter og helikoptre til ubåtjakt.  Ifølge fagbladet er det Russlands økende militære aktivitet som skal være årsaken til stemningsskiftet i Folketinget.  

I 2004 besluttet et flertall i danskenes svar på det norske Stortinget å legge ned den danske ubåtflåten.

I årene etterpå, og da særlig de fem-seks siste, har forsvarets ledelse gitt uttrykk for at de ønsket at politikerne igjen skulle prioritere ubåtforsvar. 


Potensiell trussel fra øst

- I realiteten aner vi ikke om det ligger fremmede ubåter i dansk farvann, uttalte orlogskaptein Johannes Riber Nordby, ved det danske Forsvarsakademiet, til Politiken i 2014.

Danskenes to siste forsvarsubåter, S324 Springeren og S323 Sælen, ble tatt ut av tjeneste kort tid etter beslutningen om å legge ned ubåtflåten.

Dette blir det nå en endring på, etter at det for drøye tre uker siden ble vedtatt at landet igjen skal få militære kapasiteter til å jage ubåter. 

- Vår eksiterende kapasitet er ikke tilstrekkelig til antiubåtkrigsføring. Heller ikke når det dreier seg om beskyttelse av våre egne farvann. Det nye forsvarsforliket imøtegår heldigvis den problemstillingen. Vi får nøyaktig det vi skal bruke for å være et sjøforsvar med troverdig kapasitet til antiubåtskrigføring, uttalte Torben Mikkelsen, sjøforsvarets øverste leder, på den nylig avholdte konferansen til forsvarsindustrien. 

I det nye forsvarsforliket ligger det blant annet at enkelte av forsvarets Seahawk-helikoptre skal utstyres med sonarutstyr som kan spore ubåter. Tre av Sjøforsvarets fregatter og støtteskip skal også utstyres for å kunne delta i antiubåtkrigsførelse.

- Vi har gjennom de siste 15 årene optimert vårt forsvar til oppdrag i sand og varmt vær, hvor en sonar er litt likegyldig. Men nå kikkes det i høyere grad på hvordan man kan imøtegå en potensiell trussel fra øst, sier Karsten Marrup, som er major og sjef for det forsvarsakademiets senter for luftoperasjoner. 


Betydelig økning

Det nye forsvarsforliket 2018-2023 gir et vesentlig løft i investeringene til det danske forsvaret. Partiene er enige om å øke bevilgningene i 2018 med 800 millioner danske kroner, og i 2023 vil de stige til 4,8 milliarder, noe som tilsvarer en økning i den årlige bevilgningen på mer enn 20 prosent.

I en pressemelding fra Forsvarsministeriet slås det fast av avtalen styrker Forsvarets bidrag til  NATOs kollektive avskrekking, og evnen til å bidra i internasjonale operasjoner. Avtalen vil også bidra til å styrke innsatsen på cyberområdet.

- Avtalen staker ut den strategiske retningen til Forsvaret. Ved utgangen av forliksperioden står vi med et styrket dansk forsvar – med flere soldater og mer materiell – og også beredskapen styrkes, sier forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen.


Hvem seiler rundt Grønland?

I Forsvarsministeriets store Arktis-analyse, som kom i 2016, ble det gjort et poeng av at det danske forsvaret ikke har noen forutsetninger for å oppdage og avvise ubåter i de store, arktiske havområdene. 

- Vi har begynt å tenke over hvilke ubåter som egentlig seiler rundt Grønland. Det kunne nok være relevant å undersøke hva det er som ligger i de grønlandske fjorder som vi per nå ikke har en kinamanns sjanse til å oppdage, sier majoren. 

Forsvarets Seahawk-helikoptere skal nå også for første gang utstyres med torpedoer, som kan sendes i vannet etter fiendtlige ubåter.

Når alle de nye systemene til helikoptrene og skipene er på plass vil Danmarks ubåtkapasitet, ifølge det nye forsvarsforliket, oppfylle NATOs styrkemål på området.

Ifølge Ingeniøren mottok det danske flyvåpenet de tre første Seahawk-helikoptrene i 2016, og det siste skal etter planen leveres i løpet av sommeren. Det første helikopteret ble erklært operativt allerede for et par måneder siden.


Nøkkelord