CNN tas av skjermen i Russland

Den amerikanske tv-kanalen CNN offentliggjorde i går at de gir opp kringkastingen fra Russland.

Den amerikanske tv-kanalen CNN offentliggjorde i går at de gir opp kringkastingen fra Russland.

Årsaken skal være nylige endringer i russisk medielovgivning. Det skriver både russiske nyhetsbyråer og Aftenposten i dag.

Den nye loven vil føre til en strengere regulering av selvstendige medier, og ifølge nyhetsbyrået Itar-Tass skal det for CNN’s del være slutt på sendinger i Russland fra nyttår av.

Den amerikanske tv-kanalen ble grunnlagt i 1980, og åpnet sin russiske divisjon allerede i 1983.


Nytt statlig nyhetsbyrå

Russlands president, Vladimir Putin, signerte nylig en lov som begrenser utenlandsk eierskap i russiske massemedier. Når denne loven trer i kraft kan ikke utlendinger eie mer enn 20 prosent, ifølge Itar-Tass.

I går ble det lansert et nytt statsdrevet nyhetsbyrå i Russland, som har fått navnet Sputnik. Dette skal etter sigende erstatte RIA Novosti’s ikke-russiske tjenester.

Den nye byrået har, foruten en egen nettside, radiostasjoner i rundt 30 land. Fra og med neste år skal det drives fra kontorer i 25 byer, og mellom 30 og 100 personer skal ansettes på hver av disse stedene.


Vestens «aggresive propaganda»

Russiske myndigheter mener vestlige medier bidrag til å danne et feil inntrykk av Russland og verden for øvrig, og dette skal være noe av bakgrunnen for opprettelsen av det nye nyhetsbyrået. Tanken er at det skal fungere som et alternativ til Vestens «aggressive propaganda», som russerne hevder er styrt fra USA, skriver Aftenposten i dag.

- Vi vil si det som andre land tier om. Verden er lei av at ett land ser seg selv som eksepsjonelt, sier Dimitrij Kiseljov, sjef i det statlige mediekonglomeratet Rossija Segodnja.

Nøkkelord