Brende "tjuvstarter" norsk lederskap med samtaler om Russland

Utenriksminister Børge Brende samler sine nordiske kollegaer i Oslo få dager før Norge overtar ledertrøya i Nordisk ministerråd.
Forholdet til Russland er et av flere sentrale temaer når utenriksminister Børge Brende i neste uke samler de nordiske utenriksministrene i Oslo.


Forholdet til Russland er et av flere sentrale temaer når utenriksminister Børge Brende i neste uke samler de nordiske utenriksministrene i Oslo. 

- Møtet blir en «tyvstart» på det norske formannskapet i Nordisk ministerråd i 2017, og viser hvor høyt regjeringen prioriterer det nordiske samarbeidet, sier Brende i en pressemelding.

Norge overtar formannskapet i det nordiske regjeringssamarbeidet, etter Finland, 1. januar.


- Økt uro og uforutsigbarhet

- Norden står overfor større utenrikspolitiske utfordringer enn på lenge. Styrket nordisk samarbeid er en naturlig respons på den økte uroen og uforutsigbarheten i verden rundt oss. Derfor har jeg invitert de nordiske utenriksministrene til Oslo tirsdag 20. desember for å drøfte dagens akutte utfordringer og hvordan vi kan styrke det nordiske samarbeidet ytterligere, sier utenriksministeren.

Flere sentrale temaer står på dagsordenen, og foruten forholdet til Russland skal også migrasjon og samarbeid for et sterkt Europa, samt videreutvikling av det transatlantiske samarbeidet med ny regjering i USA, diskuteres. Konfliktene i Midtøsten og Syria står også på agendaen.

 

Grønland og Færøyene er med

Formannskapet i Nordisk ministerråd varer i ett år av gangen, og alternerer mellom Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige. Grønland, Færøyene og Åland har også fått økt en representasjon og sterkere stilling i Nordisk ministerråd, med samme representasjon som de ovennevnte landene.

Det landet som innehar formannskapet i Nordisk ministerråd utformer et program som veileder det nordiske samarbeidet gjennom året. Det norske formannskapsprogrammet har allerede varslet følgende tre prioriterte områder: Norden i omstilling, Norden i Europa og Norden i verden


 

 

Les også:

Nordisk ministerråd avvikler i Nordvest-Russland


Nøkkelord