Tar Barentsdebatten i Arkhangelsk

Ordfører i Sør-Varanger, Rune Rafaelsen (tidligere leder i Barentssekretariatet) skal delta i debatten som åpnes av utenriksminister Børge Brende. (Foto: Jonas Karlsbakk/Barentssekretariatet)
Kirkenes-ordfører Rune Rafaelsen og nylig avgått generalkonsul for Norge i Murmansk, Ole Andreas Lindeman, er blant paneldeltagerne når utenriksminister Børge Brende om få timer åpner dagens Talking Barents-debatt i Arkhangelsk.


Kirkenes-ordfører Rune Rafaelsen og nylig avgått generalkonsul for Norge i Murmansk, Ole Andreas Lindeman, er blant paneldeltagerne når utenriksminister Børge Brende om få timer åpner dagens Talking Barents-debatt i Arkhangelsk.

Hvilke utfordringer står Barentssamarbeidet ovenfor, og hvordan vil fremtiden i Barentsområdet fortone seg de neste 25 årene? Dette er bare noen av de spørsmålene Barentssekretariatet ønsker å finne svar på når de inviterer til debatt i Arkhangelsk i dag.

Byen, som er det administrative senteret for Arkhangelsk Oblast (provins, red.anm) er i dag og i morgen åsted for konferansen  “Arctic – Territory of Dialogue” som samler over 1500 deltagere fra 14 land.

Russlands president Vladimir Putin, utenriksminister Sergej Lavrov, vår egen utenriksminister – og flere nordiske ministre – står også på lista over deltagere som gjester konferansen.

Brende er på sitt første Russlandsbesøk på utenriksministernivå på tre år, og skal i ettermiddag ha et eget møte med Lavrov.

Før den tid skal utenriksministeren åpne en debatt i regi av Barentssekretariatet. Målet med debattserien Talking Barents er å skape enda mer interesse og engasjement rundt utviklingen i Barentsregionen.

I tillegg til Rune Rafaelsen og Anne Husebekk (rektor ved UiT – Norges arktiske universitet), vil også Sergey Petrovich (Deputy Director ved Second European Department i det russiske utenriksdepartementet) og Igor Godzish (ordfører i Arkhangelsk) delta. Med på debatten er også Elena Kudryashova (Rektor ved Northern (Arctic) Federal University i Arkhangelsk).

Debatten skal modereres av High North News-redaktør Arne O. Holm og Anastasia Yakonyuk. Sistnevnte er tilknyttet Murmansk-avdelingen til det russiske, statlig eide nyhetsbyrået Ria Novosti.
 
Det norske Barentssekretariatet, som ble opprettet i 1993, har en sentral rolle i samarbeidet mellom Norge og Russland. Sekretariatet eies av fylkeskommunene i Nordland, Troms og Finnmark, og er organisert som et interkommunalt selskap. Utenriksdepartementet bevilger årlig rundt 30 millioner kroner til finansiering av norsk-russiske samarbeidsprosjekter.





Nøkkelord