Brende: Nord-Norge kan bli verdens mest innovative region

Utenriksminister Børge Brende sammen med Kristina Persson, svensk minister for strategisk utvikling og nordisk samarbeid. Til høyre i bildet ses Slovakias utenriksminister Miroslav Lajcak. Alle de tre statsrådene talte under første dag av Arctic Frontiers Policy i Tromsø. (Foto: Linda Storholm)
Utenriksminister Børge Brende vil ha innovasjon og blågrønn vekst i nord, men ikke på bekostning av klima og miljø.

Utenriksminister Børge Brende vil ha innovasjon og blågrønn vekst i nord, men ikke på bekostning av klima og miljø. 

Internasjonalt soler Nordområdene seg i glansen av en stadig økt oppmerksomhet, men for Norge har nord vært avgjørende i hele vår historie, noe statsråden minnet om da han talte til deltakerne på Arctic Frontiers i dag. 

- Ikke bare er vi en ledende arktisk nasjon med mange innbyggere og verdiskaping i Arktis, historisk har vi som nasjon vært helt avhengig av det vi gjør i Arktis, sier Børge Brende. 

Havet

Han fortalte tilhørerne om den økonomiske veksten i Nord-Norge, som nå er større enn i Sør-Norge, og hvordan eksporten herfra bare øker, og at 80 prosent av Norges sjøareal ligger nord for polarsirkelen. 

- Havet er vår fortid, nåtid og framtid. 90 prosent av eksporten vår kommer fra sjørelatert aktivitet, sier Brende. 

Han vil ha enda større vekst i nord. Bærekraftig, forskningsbasert utvikling er det som må til, og som kan gjøre Nord-Norge til den mest innovative regionen i verden. 

- Hvis du vil putte en merkelapp på Norge er det blågrønn vekst. Vi skal vokse, men ikke på bekostning av miljøet, sier Brende. 

Suksess

Og han har historien på sin side, for nordmenn har bodd i Arktis i flere tusen år, forvaltet naturen og ressursene her, med til nå stor suksess. Utenriksministeren brukte fiskeriforvaltningen som et godt eksempel på suksessen: 

- I år er torskekvotene historisk høye, på hele 1 million tonn. Det er resultatet av god forvaltning, og et langt og godt samarbeid med Russland, sier han. 




 

Nøkkelord