Bill. mrk. Julefamilier søkes

Student Azad Kalam from Bangladesh visiting a Christmas family in Tromsø in 2016. (Photo: ASWO)
Line Vråberg ved Samskipnaden i Tromsø jobber iherdig med å skaffe familier som kan gi hjerterom til internasjonale studenter i julestria.



Line Vråberg ved Samskipnaden i Tromsø jobber iherdig med å skaffe familier som kan gi hjerterom til internasjonale studenter i julestria.

- Jeg jobber med å finne familier som kan gi internasjonale studenter ved Norges arktiske universitet et innblikk i norsk julefeiring, for ikke alle studenter reiser hjem til jul og er alene i Tromsø i høytiden når alt lukkes, stenges og blir stille, forteller Vråberg.

Det handler om å bryte en lang og kanskje ensom juleferie på studenthybelen og samtidig gi studentene en mulighet til å bli kjent med en norsk familie, men også oppleve jula slik vi feirer den i Norge.

- I år har vi 27 studenter som ønsker dette tilbudet. En familie kan invitere en eller flere hjem i løpet av de stille juledagene. Vi kan love trivelig selskap og mange karmapoeng, smiler studentrådgiveren.

Jobber med trivsel

Vråberg jobber til daglig som rådgiver for internasjonale studenter ved universitetet, en stilling som er opprettet av Samskipnaden for å ivareta mennesker som kommer til arktiske strøk uten kunnskap om klima, mørketid og norske tradisjoner.

- Min stilling ble opprettet med et ønske om å kunne jobbe forebyggende mot internasjonale studenter, rett og slett for at de skal trives bedre i nord. Vi kjører i gang med tiltak med en gang de kommer til Tromsø, er i forkant heller enn å vente til folk begynner å slite. Vi forsøker å opprettholde godfølelsen gjennom hele studietiden, sier Vråberg.

I mottaksprogrammet, før både høst- og vårsemesteret møtes studentene gjennom workshops.

- Dette er ikke en ensartet gruppe, det er folk fra hele verden og vi har fokus på hva de fleste måtte ha behov for akkurat nå. De møter gjerne et klima som er veldig annerledes enn det de er vant med og mange har aldri hørt om mørketid og vet lite om hva en kald vinter og sur vind innebærer, sier studentrådgiveren.

Det er en god måte å komme igang med dagen i mørketiden, å sitte på lyskafé sammen med andre medstudenter. (Foto: Samskipnaden i Tromsø)

Lære å kle seg

Bare det å lære viktigheten av refleksbruk, det å forstå hva ull betyr på kalde dager og få en forståelse av at dagene blir kortere og kortere, er viktig for å håndtere dagliglivet under studietiden på en god måte.

- Vi møter studentene med en holdning om at «dette skal vi klare sammen». Mange gruer seg og vet ikke hva de står ovenfor, for det å aldri ha opplevd en vinter før, og så komme til Tromsø – det kan være tøft, også om man kommer fra Nord-Europa eller Russland, sier studentveilederen.

Bruk av D-vitamin, multivitamin, bilder av hva som kan ventes å komme og en tilgjengelig mørketidskafé med lamper for å regulere forstyrrelser i døgnrytmen, er noe av det studentene får tilbud og lærdom om.

- Vi begynner med mørketidskafé fra slutten av oktober til januar. Det er gratis, og studentene kan komme og drikke kaffe og sitte foran dagslyslampene. Det gjør at folk kommer seg opp på morgenen, opplever sosialt samvær og det øker helt klart trivselen, sier Vråberg.

Kafeen har blitt en viktig arena, og den har økt i omfang de senere årene.

- Vi bruker en stor nedlagt kantine og har en student som serverer kaffe og kjeks, smiler Vråberg.

Det er mange muligheter for internasjonale studenter, som International Coffee and Tea Day første fredag i måneden og strikkegruppe annen hver uke og ikke minst workshop i krysskulturell kommunikasjon og forståelse med to antropologer en gang i året. (Foto: Samskipnaden/Line Vråberg)

Å komme til Arktis

Studentskipnaden har bygget seg opp en klespark med lure ting studentene kan få tips om å kjøpe.

- Å kle seg i kaldt vær er noe vi som bor her nord gjerne tar for gitt og har lært fra barndommen av. Vi tar fram klær, viser fram og forklarer inngående hva studentene skal se etter og hvor de kan kjøpe ting for en rimelig penge. Hvilke sko skal de investere i, og hvordan ser isbrodder ut? Hvor ligger bruktbutikkene, forklarer Vråberg.

I tillegg får studentene informasjon med bakgrunn i hvor lenge de skal studere i Tromsø.

- Skal man ta en mastergrad og være her i flere år, da er det kanskje lurt å investere i skikkelige vinterklær, men er det et kortvarig studieopphold, er det kanskje nok med et par ullsåler, sier hun.

Jill Larsen og Line Vråberg på stand for å ta imot påmelding fra nye internasjonale studenter til heldagstur til Grøtfjord i forbindelse med Debut WEEK International. (Foto: Samskipnaden)

The Norwegian Secret

Vråberg forteller om en venninne fra et land i Afrika som har satt spor. En som sto og frøs på busstoppen, så seg rundt og opplevde at alle rundt henne holdt på varmen uten at hun skjønte hvorfor.

-Hun spurte tilslutt, og fikk svar på det hun nå kaller «The Norwegian Secret». Rett og slett at folk hadde ull-stillongs og ulltrøye under klærne. Etter at hun oppdaget dette frøs hun aldri igjen. Det handler om lure knep som vi andre tar for gitt, sier Vråberg, som virkelig engasjerer seg i jobben mot trivsel for internasjonale studenter i Tromsø.

Hun mener tiltakene påvirker studietiden og helt klart kvaliteten på resultatet.

- Så sender jeg ut ukentlige nyhetsbrev hvor jeg plukker ut alt som er gratis eller billig og orienterer om ting studentene kan delta på. Dette øker integreringen, gjør studentene aktive i lokalsamfunnet. Det er snakk om 1500 studenter, sier studentveilederen.

Dagene på jobb er ofte lange, og ingen er like.

- Dette er en veldig givende jobb. Og trenger studentene noen å snakke med, tilbyr vi terapeutiske samtaler. Da kan det være en lettelse at mørketiden er like krevende for meg som er vant med den, som for de. For det er ikke alt man kan fikse, noe må man rett og slett leve med og tåle, avslutter Vråberg.









 

 

 

 

Nøkkelord